10 globāli veselības draudi – ja tos neierobežos, mirs miljoni

No klimata pārmaiņām līdz antibiotiku rezistentām baktērijām – Pasaules veselības organizācija nosauc desmit draudus globālās veselības jomā.

 

FOTO: Shutterstock.com

Ja vien šie draudi netiks laikus novērsti, miljoniem cilvēku dzīvība visā pasaulē tiks apdraudēta. 
 

Vakcināciju noliedzēji
Vakcināciju noliedzēji ir starptautiska problēma. Atteikšanās no pieejamām vakcīnām draud ar tādu slimību izplatīšanos, kas jau vairākus gadu desmitus vairumā pasaules valstu ir izskaustas. Vakcinācija ir viens no visefektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no slimībām. Pašlaik vakcīnas novērš 2 līdz 3 miljonu nāves gadā. Veselības aģentūra ceļ trauksmi, ka izvairīšanās no vakcīnām atpakaļ “atsauc” tādas slimības, kas citviet jau veiksmīgi tikušas izskaustas, piemēram – masalas. 
 

Antibiotiku rezistentas baktērijas
Antibiotiku uzvaras gājienam ir arī tumšā puse, proti, zāļu pārmērīga un nepareiza lietošana izraisījusi neskaitāmus baktēriju paveidus, kas ir rezistenti (nejūtīgi) pret antibiotikām. Parazītu, baktēriju, vīrusu un sēnīšu spēja pretoties zālēm draud cilvēci aizvest atpakaļ laikā, kad tādas infekciju slimības, kā pneimonija, tuberkuloze, gonoreja, salmoneloze u.c. nebija ārstējamas. 

 

Gaisa piesārņojums un klimata pārmaiņas
Piesārņots gaiss ik gadu nogalina ap 7 miljoniem cilvēku visā pasaulē. Netīram, emisijas gāzu piesārņotam gaisam pakļauti ap 90% pasaules iedzīvotāju. Mikroskopiskās daļiņas, kas atrodas gaisā, spēj nonākt cilvēka asinsrites sistēmā, izraisot kaitējumu plaušām, sirdij un smadzenēm. Apvienoto Nāciju Organizācija teic, ka laikā no 2030. līdz 2050. gadam klimata pārmaiņas varētu izraisīt papildus 250 000 nāves gadījumu gadā. 

 


Gripas pandēmija
Šogad dominējošais gripas vīruss smagi pakļauj pat tādus cilvēkus, kuriem nav blakus slimību. ASV kopš gripas epidēmijas sākuma jau miruši 13 bērni. Lai gan gripas vīrusu aprite tiek nepārtraukti uzraudzīta, rodas arvien jauni vīrusa paveidi. Drošākais līdz šim izgudrotais veids, kā sevi pasargāt no gripas, ir vakcīna. 


Augsta apdraudējuma slimības, kā Ebolas vīruss
Brīdī, kad pasaule domāja – Ebolas vīrusu izdevies kontrolēt, divi milzīgi Ebolas uzliesmojumi izpostījuši Kongo Demokrātiskās Republikas daļas. Abu uzliesmojumu laikā vīruss skāra aptuveni miljons iedzīvotāju. Papildus Ebolai zinātnieki mēģina rast risinājumus vairākiem citiem apdraudošiem vīrusiem, kā piemēram Zikas vīrusam.


Ne-infekciju slimības
Lai gan infekcijas slimības un to augstais izplatīšanās risks joprojām ir viena no lielākajām veselības jomas problēmām pasaulē, vairāk nekā 70% no visiem nāves gadījumiem izraisījušas tā sauktās ne-infekciju slimības – vēzis, diabēts, sirds slimības. Aptuveni 15 miljoni cilvēku no šīm slimībām mirst priekšlaicīgi – vecumā no 30 līdz 69 gadiem. Ne-infekciju slimību izplatību rosina pieci galvenie riska faktori – tabakas lietošana, par maz fizisko aktivitāšu, alkohols, piesārņots gaiss un nekvalitatīva pārtika. 

Reklāma
Reklāma


Denges drudzis
Kaut kas tik vienkāršs, kā moskīta kodums, var izrādīties nāvējošs. Aptuveni 40% pasaules teritorijas ir pakļautas tropu drudža riskam. Denges drudzis izraisa gripai līdzīgus simptomus un īpaši smagos gadījumos var pat nogalināt. Lielākais slimības izplatības risks ir Indijā un Bangladešā - lietus sezonas laikā. 

 

Vāja primārā veselības aprūpe
Lai gan mūsdienās kvalitatīvu primāro veselības aprūpi spēj nodrošināt teju visas attīstītās valstis, pasaulē ir daudz tādu reģionu, kuros pamatveselības aprūpe ir ļoti vājā līmenī. Daudzās valstīs joprojām nav atbilstošas pirmārās veselības aprūpes iestādes. 

 

HIV/AIDS izplatība
Labā ziņa – pasaule ir panākusi milzīgu progresu HIV atklāšanā un ārstēšanā. Pasaulē šobrīd no HIV tiek ārstēti ap 22 miljoni cilvēku un tie, kuriem ir palielināts risks inficēties, saņem pretvīrusa zāles, lai novērstu inficēšanos. Neskatoties uz to, HIV epidēmija turpina izlatīties, nāvei pakļaujot ap miljonu cilvēku gadā. 

 

Bads un nabadzība
Aptuveni viena piektā daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo nabadzībā un badā, kas, savukārt, izraisa slimību izplatību un nāves gadījumu pieaugumu. 

 

No portāla Jauns.lv