Ar gripas pazīmēm aicina nedoties uz poliklīniku. Kur meklēt palīdzību?

No 15. janvāra Latvijā ir izsludināta gripas epidēmija. Līdz šim tā paņēmusi jau 2 cilvēku dzīvības, un, kā prognozē infektologi, šogad gripas vīruss Latvijā var cirkulēt līdz pat maijam. 

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā gripas sezonas laikā pieaug risks saslimt pašā ārstniecības iestādē, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, infektologs, hepatologs Māris Liepiņš aicina pie pirmajām saslimšanas pazīmēm nedoties uzreiz pie ģimenes ārsta, bet vispirms sazināties ar viņu telefoniski, lai vienotos par ārstēšanās taktiku. Ar ģimenes ārstu var vienoties arī par mājas vizīti. Gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktais pacienta līdzmaksājums – 2,85 eiro.

Gripas epidēmijas laikā arī RAKUS stacionāros noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem.  Kategoriski palātās netiks ielaisti cilvēki ar kādām augšējo elpceļu slimību pazīmēm.

Šī iemesla dēļ apmeklētājiem jārēķinās ar ierobežojumiem, dodoties uz stacionāriem "Gaiļezers" un "Biķernieki", ka arī Latvijas Onkoloģijas centru, Tuberkulozes un plaušu slimību centru, kā arī Latvijas Infektoloģijas centru.

Īpaši RAKUS vēlas uzrunāt pacientus, kuriem tuvākajā laikā paredzētas plānveida operācijas. Lai pasargātu sevi no iespējamām komplikācijām, slimnīcas mediķi aicina pārrunāt ar savu ārstu iespējas plānoto operāciju atlikt līdz gripas epidēmijas beigām, kā arī pārrunāt iespējas veikt vakcinēšanos pret gripu, ja tas vēl nav izdarīts.

 

Lai pasargātu sevi no iespējamām komplikācijām, slimnīcas mediķi aicina pārrunāt ar savu ārstu iespējas plānoto operāciju atlikt līdz gripas epidēmijas beigām

Saskaņā ar RAKUS sniegto informāciju, ikdienas ar aizdomām par gripu Latvijas Infektoloģijas centrā stacionē vidēji desmit pacientus vidēji smagā vai smagā stāvoklī.  16.janvārī, stacionārā ar gripu ārstējas 44 pacienti, no tiem 24 ar gripas ierosinātu pneimoniju. Kopumā stacionārā ar akūtu infekcijas slimību ārstējas 128 pacienti.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Reklāma
Reklāma

NVD atgādina, ka ģimenes ārstu mājas vizīti var pieteikt katru darba dienu līdz vismaz plkst. 15:00, un veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārsti sniedz savas darbības pamatteritorijā. Ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniskus padomus var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas darba dienās pieejams no plkst.17 līdz 8, savukārt brīvdienās - visu diennakti. Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā.

Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Dežūrārsts ir tiesīgs arī atvērt darbnespējas lapu un izrakstīt zāļu receptes. Savukārt ārpus Rīgas un lielajām pilsētām iedzīvotājiem palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos un uzņemšanas nodāļās slimnīcās.