Izrādes pusaudžiem! Apkopojums

No vecākiem bieži vien dzirdēts, ka teātra izrāžu piedāvājums bērnu un pieaugušo auditorijai ir, taču pusaudžiem un jauniešiem teātrī īsti redzēt nav ko. Tomēr mēs pārliecinājāmies, ka tā gluži nav un apkopojām vairākas vērtīgas izrādes arī šai vecuma grupai, kuras iespējams redzēt tuvākajā laikā.

Janvārī un februārī teātros ir ko redzēt arī pusaudžiem.

FOTO: Shutterstock.com

Janvārī un februārī teātros ir ko redzēt arī pusaudžiem.

  • LATVIJAS NACIONĀLAIS TEĀTRIS

SAVĀDAIS ATGADĪJUMS AR SUNI NAKTĪ
M. Hedons, S. Stīvenss

Bija septiņas minūtes pāri pusnaktij, kad Kristofers atrada nogalinātu kaimiņu suni. Suni sauca Velingtons. Kristofers nolēma atklāt, kurš ir Velingtona slepkava. Kristoferam ļoti labi padodas matemātika, un viņš zina visas pasaules valstis un to galvaspilsētas no galvas. Kristoferam nepatīk, ka viņam pieskaras, viņam nepatīk svešinieki un dzeltenā un brūnā krāsa.
Izrāde pusaudžiem un vecākiem. Pusaudžiem par to, kāda ir pasaule, uz kuru var būt arī atšķirīgs skatījums. Vecākiem par to, kā sadzīvot ar neparastu bērnu.
Režisors: Valters Sīlis
Mērķauditorija: Pusaudži un viņu vecāki
Tuvākās izrādes:  Ceturtdien, 28. februārī, 19:00

  • VALMIERAS TEĀTRIS

NEKAS
Pēc Jannes Telleres gāmatas "Nekas" motīviem
Savā pirmajā skolas dienā Pjērs Antons paziņo: “Nekam nav jēgas,” uzkāpj plūmē un tur arī paliek. Viņa klasesbiedri nolemj doties Pjēram palīgā, mēģinot pierādīt, ka jēga tomēr ir. Pēc dāņu rakstnieces Jannes Telleres grāmatas motīviem veidotais stāsts ir negaidīts, nepatīkams un ļoti iedarbīgs. Tas ir stāsts par pusaudžu attiecībām ar pieaugušajiem un bailēm no pieaugšanas. Par nežēlību, piedošanu un atbildību, bet galvenokārt par to, ka dzīvē viss notiek neatgriezeniski pa īstam.
Režisors: Jānis Znotiņš
Mērķauditorija: Pusaudži no 13 gadu vecuma un viņu vecāki
Tuvākās izrādes:  Ceturtdien, 17. janvārī, 13:00
Svētdien, 27. janvārī, 13:00
Trešdien, 30. janvārī, 13:00
Ceturtdien, 31. janvārī, 18:30
Piektdien, 1.februārī, 13:00
Ceturtdien, 7.februārī, 13:00
Piektdien, 8.februārī, 13:00, 18:30
Sestdien, 9.februārī, 13:00

LABIE BĒRNI
Naomi Iizuka

Luga “Labie bērni” pēta atgadījumu, kas noticis ar vidusskolnieci Hloju sestdienas vakara ballītē. Pati Hloja neko neatceras, bet skolā visi sačukstas. Sociālajos tīklos sāk parādīties komentāri, vēlāk bildes un video. Izrādās, ka Hloja ir cietusi nodarījumā, ko veikuši viņas vienaudži. Notikums ir nofilmēts, safotogrāfēts un negaidīti tiek publiskots.
Režisors: Reinis Suhanovs
Mērķauditorija: No 14 gadu vecuma
Tuvākās izrādes:  Pirmdien, 4. februārī, 14:00, 18:30

  • LATVIJAS LEĻĻU TEĀTRIS

ROMEO UN DŽULJETA
Pēc V. Šekspīra lugas motīviem
“Romeo un Džuljeta” ir viesrežisora Dāvida Džovanzanas (Somija) mūsdienīgs skatījums uz sarežģīto un trauslo posmu cilvēka dzīvē, ko sauc par pieaugšanu. Laiku, kad bez brieduma un pieredzes jātiek galā ar emocijām un izaicinājumiem, kas pārsniedz jebko līdz šim piedzīvoto. Multimediāls, vizuāli iespaidīgs skatuves stāsts par mēģinājumu atrast savu vietu iepriekšējo paaudžu izveidotajā pasaulē, kamēr paša spēkos vēl nav neko tajā mainīt, iepazīstot vilšanos, dusmas un cerības, ko nes līdzi ieiešana pieauguša cilvēka realitātē.
Režisors: Dāvids Džovanzana
Mērķauditorija: No 16 gadu vecuma
Tuvākās izrādes:  Piektdien, 8. februāris, 19.00

ZELTA ZIRGS
Rainis
Dudas Paivas “Zelta zirgs” iestudējums Latvijas Leļļu teātrī piedāvā mūsdienīgu skatījumu pieaugušajiem skatītājiem. Raiņa luga pirmo reizi iestudēta 1904. gadā un kopš tā laika kļuvusi par Latvijas teātra klasiku. Lielākoties iestudēta bērnu auditorijai, jo tās pamatā ir pasaka. Ne mazāk saistoši luga stāsta par to, kā ir būt cilvēkam, par sapņiem un cerībām, kuras katrs reiz ir piedzīvojis. Paivas uzmanības centrā ir pretmetu dialektika - kā gaisma un tumsa, cerības un nolemtība, valdnieki un pārvaldītie. Sacensība par princeses Saulcerītes roku var tikt uzlūkota kā cīņa starp melno un balto, kas izrādē pārnesta šaha laukumā. Tā ir nežēlīga spēle, bet vienlaikus galvenais varonis Antiņš nes naivu vēstījumu, kas silda sirdis un negaidot apstulbina ar atklātību.
Režisors: Duda Paiva
Mērķauditorija: No 16 gadu vecuma
Tuvākās izrādes: Piektdien, 25.janvārī, 19:00

  • MIHAILA ČEHOVA RĪGAS KRIEVU TEĀTRIS
Reklāma
Reklāma

TANGO AR STROKU
Rīga ir savāda pilsēta ar bagātu vēsturi, kas piepildīta ar teikām un leģendām. Kā gudrais ir teicis: „Tas, kurš mācēs izlasīt leģendu, tā atklās vairāk patiesības nekā vēsturiskā hronika.” „Tango karaļa” Oskara Stroka dzīves stāsts ir viena no tādām Vecrīgas leģendām. Rīgas Krievu teātris kopā ar dramaturgu Alekseju Ščerbaku pirmo reizi izstāstīs šo leģendu visiem tiem, kas ir iecienījuši 20. gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu šļāgerdziesmas. Tango karalis Oskars Stroks un teātra mākslinieki aicina Jūs uz izrādi „Tango ar Stroku”, kuru varēs noskatīties tikai Rīgā un vienīgi Krievu teātrī!
Režisors: Igors Koņajevs
Mērķauditorija: Pieaugušie un 9.-12.klašu skolēni
Tuvākās izrādes: Ceturtdien, 24. janvārī, 19:00
Trešdien, 6. februārī, 19:00
Ceturtdien, 21. martā, 19:00

  • ĢERTRŪDES IELAS TEĀTRIS

TAŅAS DZIMŠANAS DIENA
Skatītāji tiek aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās. Kā jau katrā plašākas saimes kopā būšanas reizē – sanākušie neviļus sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē un risina sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam. Izrādes pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas, pārdomas un refleksijas par Latviju 20. gadsimtā, kas apkopotas Gētes institūta Rīgā, Ģertrūdes ielas teātra un citu partneru kopīgi veidotā projekta “Tavas atmiņas Latvijas nākotnei” ietvaros.
Režisors:  Mārtiņš Eihe
Mērķauditorija: Pieaugušie un 9.-12.klašu skolēni
Tuvākās izrādes: Svētdien, 17. februāris, 19:00

  • DIRTY DEAL TEATRO

KLUBS “PARADISE”
Četras jaunas sievietes satiekas kopīgi izveidotajā brančotavā “Paradīze”, kas no sapņa par ģimenes biznesu pārvērtusies par maksātnespējas procesa pieteikuma murgu. Risinot problēmas ar nodokļu parādiem, atklājas, ka arī viņu vecākiem 90.gados nav bijis biznesa ķēriena. Šis būs stāsts par cilvēkiem, kuri uzdrošinās piepildīt savus sapņus, bet – vai mērķu labad visi līdzekļi ir attaisnojami?
Izrādes “Klubs Paradise” galvenais iedvesmas avots ir patiesi notikumi, kas norisinājušies Rīgā pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Radošā komanda,veidojot stāstu, izmantojusi dokumentālus stāstus, kuri iegūti intervējot gan leģendām apvītos 90.gadu uzņēmējus, gan bijušos policijas darbiniekus, kā arī vairākas sievietes, kuras dalījās stāstos par savām attiecībām šajā laika posmā.
Režisore:  Paula Pļavniece
Mērķauditorija: Pieaugušie un 9.-12.klašu skolēni
Tuvākās izrādes: Otrdien, 15. janvārī, 19:00
Svētdien, 17. februārī, 19:00
Pirmdien, 18. februārī, 19:00
Trešdien, 20. februārī, 19:00


PIRAMĪDA
Izrāde “Piramīda” ir eksperimentāli terapeitisks ceļojums emocionālajā pieredzē, kurā katram izrādes dalībniekam, mēģinot ierobežot kanoniskās cilvēka pamatvajadzības, tiek dota iespēja noteikt savu “laimes līmeni”. Šī būs intīma teātra pieredze, kurā gluži kā psihoterapeita kabinetā būs iespēja pētīt savas apslēptās un sociāli apslāpētās vajadzības. Izrāde veidota Latvijā līdz šim neatklātā sajūtu pieredzes estētikā, pilnībā izslēdzot redzes maņu un piedāvājot izrādes dalībniekiem doties dzirdes, taustes, ožas un garšas ceļojumā ar iztēles palīdzību.

Režisors:  Viesturs Roziņš
Mērķauditorija: Pieaugušie un 9.-12.klašu skolēni
Tuvākās izrādes: Svētdien, 27. janvārī, plkst. 16:00, 19:00
Svētdien, 3. februārī, plkst. 16:00, 19:00

  • RĪGAS CIRKS

Teātra trupa KVADRIFRONS

PAVASARIS
Mūzikas teātra izrāde pēc Franka Vēdekinda lugas Pavasara atmoda motīviem
Sevis meklējumi, ilgas un dziņu raisītais mulsums, nebeidzamo mājasdarbu un kontroldarbu apnikums, strupceļš sarunās ar vecākiem, auguma pārvērtības, tuvošanās, divu ķermeņu magnētisms un pirmās pieredzes sūrums. Izlaušanās un alternatīvas meklējumi kopā ar labākajiem draugiem kādā garāžā. Četrpadsmitgadnieku Melhiora, Morica un Vendlas sāpīgā pieaugšana un saskarsme ar liekulīgas sabiedrības normām ir skaudrs stāsts, kas savu griezīgumu nav zaudējis kopš tā sarakstīšanas 19. gadsimta beigās.
Režisore: Alicia Geugelin /DE/
Mērķauditorija: Izrāde paredzēta skatītājiem, sākot no 14 gadu vecuma, jeb visiem tiem, kas reiz bijuši un šobrīd ir pusaudži.
Tuvākās izrādes: Pirmdiena, 4. februāris, 19:00


BRĪNUMA SKARTIE
Izrāde-ekskursija cirkā “Brīnuma skartie” ir skatītāju iekļaujoša izrāde, kas piedzīvojama individuāli audiogida vadībā. Tajā cirka māja stāstīs savu dzīvesstāstu, iepazīstinot ar aizraujošās skatuves mākslas cilvēkiem un notikumiem, kas atgadījušies tās 130 gadus garajā mūžā. Šoreiz būs ļauts ieskatīties noslēpumos un dažādajās telpās aiz priekškara, kur tiek gatavoti brīnumi manēžai: prieks, enerģija, centīgais darbs līdz tulznām un liela atbildība, bailes, koncentrēšanās un patīkams satraukums – visas šīs sajūtas tiks iepazītas un izdzīvotas spraigajā ekspedīcijā uz cirka sirdi.
Režisors: Reinis Boters
Mērķauditorija: No 14 gadu vecuma
Tuvākās izrādes: Svētdien, 20. janvārī, 13:00, 17:00
Svētdien, 3. februārī, 13:00, 17:00
Otrdien, 5. februārī, 19:00
Ceturtdien, 14. februārī, 19:00
Sestdien, 23. februārī, 13:00, 17:00
Svētdien, 24. februārī, 13:00
Sestdien, 9. martā, 13:00, 17:00
Svētdien, 10. martā, 13:00
Trešdien, 13. martā, 19:00
Ceturtdien, 14. martā, 19:00
Piektdien, 29. martā, 19:00
Sestdien, 30. martā, 13:00, 17:00