Informāciju par mātes un bērna veselību apkopos Jaundzimušo reģistrā

Lai identificētu jaundzimušo mirstības riskus un apkopotu datus par nepieciešamajiem pasākumiem mātes un bērna veselības uzlabošanā valstī kopumā, turpmāk informācija par grūtnieču un jaundzimušo veselības stāvokli tiks apkopota Jaundzimušo reģistrā.

FOTO: Shutterstock.com

Datubāzes izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 328 “Jaundzimušo reģistra noteikumi”, kas stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Noteikumi paredz, ka Jaundzimušo reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kas satur medicīnisku informāciju par Latvijā dzimušajiem bērniem, kā arī par jaundzimušā māti, viņas iepriekšējām grūtniecībām un dzemdībām, veiktajiem abortiem, pēdējās grūtniecības norisi, slimībām un nelabvēlīgiem faktoriem grūtniecības laikā, tai skaitā kaitīgiem ieradumiem.

Viens no Jaundzimušo reģistra izveides mērķiem ir izveidot vienotu datubāzi par jaundzimušo bērnu veselību un grūtniecības vai dzemdību periodā konstatētiem medicīniskiem apstākļiem, kas saistīti ar grūtnieces un jaundzimušā bērna veselību.

“Novērtējot dzemdību palīdzības kvalitāti un analizējot bērnu ar nelabvēlīgu grūtniecības vai dzemdību anamnēzi turpmāko attīstību, ir iespēja paredzēt perinatālās mirstības samazināšanas iespējas valstī, analizēt galvenos demogrāfiskos rādītājus, identificēt riska faktorus, prognozēt gaidāmās tendences,” teikts noteikumu projekta anotācijā.

Reklāma
Reklāma

Cita starpā noteikumi paredz, ka personu identificējošu informāciju (vārds, uzvārds, personas kods) dzēš, jaundzimušajam sasniedzot 18 gadu vecumu, jaundzimušā mātei sasniedzot 55 gadu vecumu vai gadu pēc personas nāves.

Jaundzimušo reģistrā iekļauto informāciju paredzēts izmantot Statistikas likumā, Pacientu tiesību likumā un Fizisko personas datu apstrādes likumā noteiktajā kārtībā.

Reģistra pārzinis un turētājs ir Slimību profilakses un kontroles centrs.