Ko jaundzimušajam jāsagādā pirms dzemdībām

Kamēr mazulītis nav piedzimis, lielas rūpes par viņa labklājību vecāki izrāda, gādājot visu nepieciešamo. Nereti jaunie vecāki veic virkni spontāno pirkumu un iegādājas lietas, kas nemaz nav nepieciešamas. Uzzini, kas patiešām jaundzimušajam būs vajadzīgs un kas nē!

Ja vecākiem gaidāms pirmdzimtais, bieži vien iepirkšanās izvēršas visai aizraujoša – piedāvāto preču klāsts jaundzimušajiem ir tik ļoti plašs!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja vecākiem gaidāms pirmdzimtais, bieži vien iepirkšanās izvēršas visai aizraujoša – piedāvāto preču klāsts jaundzimušajiem ir tik ļoti plašs!

Ja vecākiem gaidāms pirmdzimtais, bieži vien iepirkšanās izvēršas visai aizraujoša – piedāvāto preču klāsts jaundzimušajiem ir tik ļoti plašs! Tomēr nebūt ne visas reāli noder, un vecāki ir lieki iztērējušies. Vēl ļaunāk – ir vairākas preces, kuras ir pat mazuļa attīstību kavējošas.

 

Pirmais emocionālais pirkums bieži notiek tad, kad sieviete uzzina, ka ir stāvoklī, taču labākais pūriņa iegādes laiks, sākot no otrā grūtniecības trimestra. Lūk, pūriņš, kas ir nepieciešams pilnvērtīgai zīdainīša aprūpēšanai.

 

Apģērbs 

Iegādājoties apģērbu, nepārspīlē ar tā daudzumu. Pirmajā dzīves mēnesī jaundzimušais var izaugt pat par 6 centimetriem! Tas nozīmē, ka lielā daudzumā iegādātie rāpulīši skapī var palikt pat neuzvilkti. Dažkārt mazulis piedzimst pat garāks par iegādāto apģērbu. Pilnīgi pietiekami būs, ja tiks sarūpēti 5 apģērba komplekti, kuros ietilpst apakškrekliņi, rāpulīši, jaciņas un plānās cepurītes bez iekšējām vīlēm. Iekštelpās nēsājamus cimdiņus bērniem vilkt neiesaka. Ziemā noderēs vilnas zeķītes, vairākas siltas cepures (ja bērnam ir atraudziņa, cepures var palikt slapjas), cimdi, ziemas kombinezons.

 

Prognozēt, cik tieši liels piedzims bērniņš, nevar, tāpēc pirmos komplektiņus var nopirkt uz 56. un 62. izmēru. 

 

Izvēloties ziemas kombinezonu, pievērs uzmanību zemākajai temperatūrai, kurai tas ir piemērots.

Prognozēt, cik tieši liels piedzims bērniņš, nevar, tāpēc pirmos komplektiņus var nopirkt uz 56. un 62. izmēru. Vēlāk tos varēs papildināt ar nepieciešamajām maiņas drēbītēm, atkarībā no bērna garuma. Ja mājās bieži tiek mazgāta veļa, drēbīšu komplektu skaits var būt mazāks.

 

Pērkot apģērbu, izvēlieties mazliet lielāka izmēra apģērbu. Jau dažu nedēļu laikā mazulis tajās “ieaugs”. Mazuļa āda ir ļoti jutīga, tāpēc sintētiski materiāli un neelpojošs, gaisu necaurlaidīgs apģērbs nederēs.

 

Neizvēlies apģērbu, kuram ir šņores, bantes un dažādi piešūti dekori, jo tas var apdraudēt mazuļa drošību. Novērtē, vai izvēlētais rāpulītis ir tāds, kuru nēsājot, ir viegli nomainīt autiņbiksītes. Tāpat mēģini iztēloties, cik ērts valkāšanai ir konkrētais apģērbs – ja tam ir pogas aizmugurē, tad atceries, ka mazulis lielāko daļu laika pavada, guļot uz muguras. Ja pogas ir uz vēdera, atceries, ka daži mazie sāk velties jau divu mēnešu vecumā – tātad spiedīs puncīti.

 

Daudzas māmiņas iegādājas arī slingu, kurā nesāt mazuli. Slinga iegādi ieteicams atstāt uz vēlāku laiku – kad bērns jau būs piedzimis. Iegādājoties slingu, ir vērtīgi saņemt speciālista klātienes konsultāciju par slinga pareizu lietošanu.

 

Iegādājieties flaneļa autiņus – tie jaundzimušā noslaucīšanai sākotnēji būs labāka izvēle par frotē dvieļiem.

 

Iegādājaties vienu lielo iepakojumu maza izmēra autiņbiksītes vai sagādājiet mazgājamos autiņus; tie būs nepieciešamas jau slimnīcā.

 

Higiēnas preces – ar mēru

Ar speciālo medikamentu iegādi steigties nevajadzētu. Gan pretkoliku līdzekļus, gan ziedes pret ādas iekaisumiem iegādāsieties, kad bērniņš būs piedzimis un šī problēma tiešām būs aktuāla, turklāt pirms pirkšanas labāk konsultēties ar ārstu.

 

Tas, kas varētu būt nepieciešams ikdienas apkopē, ir autiņbiksītes, vates tamponi un ūdens necaurlaidīgi autiņi, ko paklāt uz pārtinamās virsmas, kā arī manikīra šķērītes ar noapaļotiem galiem. 

 

Guļvieta un dzīvesvieta

Gādājot mēbeles bērnistabai, ir ļoti svarīgi domāt par bērna drošību. Gultiņu var iegādāties gan jaunu, gan lietotu. Gulēšanas kvalitāti, higiēnu un drošību tas neietekmēs.

 

Ja ir izvēlēts šūpulis, jāņem vērā, ka to varēs izmantot tikai aptuveni pirmos četrus mazuļa dzīves mēnešus, jo pēc tam mazulis kļūst kustīgs un šūpulis mazulim vairs nav droša vieta.

 

Gultā jāieklāj tīrs matracis, palags un sega, taču nekādā gadījumā spilvens. Mazuļiem spilvenu var sākt piedāvāt pēc gada vecuma.

 

Nekad mazuli neatstāj uz pārtinamās virsmas nepieskatītu! Arī jaundzimušais spēj būt tik kustīgas, ka var no tās novelties un gūt dzīvībai bīstamas traumas.

 

Noderīga ir pārtinamā virsma – arī to var iegādāties lietotu. Svarīgi, lai pārtinamā virsma atrodas pietiekamā augstumā, lai vecākam būtu ērti pārģērbt mazuli. Ja diendienā mazuļa pārtīšana notiks vecākam neērtā pozīcijā, tas nopietni ietekmēs vecāka muguras veselību. Ekonomisks pārtināmā galda risinājums ir pārtinamās virsmas novietošana uz atbilstoša augstuma kumodes. Uzmanies! Nekad mazuli neatstāj uz pārtinamās virsmas nepieskatītu! Arī jaundzimušais spēj būt tik kustīgas, ka var no tās novelties un gūt dzīvībai bīstamas traumas.

 

Ērtākai zīdīšanai noderēs arī pakaviņš vai lielā bumba, uz kuras vēlāk mazulis varēs vingrot, tomēr minētās nav pirmās nepieciešamības lietas un, ja tās plānojat iegādāties, ir vērts pirms tam iegūt informāciju par pakaviņa un bumbas daudzveidīgajiem pielietošanas veidiem.

 

Toties iegādāties šūpuļkrēsliņu, knupjus un pudeles var nesteigties. Var izrādīties, ka neviens no tiem nebūs nepieciešams, piemēram, ir bērni, kas knupīti atsakās lietot.

 

Rati un autosēdeklītis

Pat ja jums nav auto, bet mēdzat tajā pārvietoties, ir nepieciešams auto sēdeklītis – tajā mazulis jāved mājās jau no dzemdniecības iestādes. Ja iegādājies lietotu auto sēdekli, tad ļoti ieteicams, lai saņem to no cilvēkiem, kas godīgi izstāsta dažādu info par to – autokrēsliņš nedrīkst būt vecāks par desmit gadiem un tas nedrīkst būt cietis ceļu satiksmes negadījumā. Ratu kulbu auto sēdeklīša vietā lietot nedrīkst – tā šim mērķim nav droša.

 

Ja dzīvojat dzīvoklī un bieži nāksies ratus izjaukt, ieteicams meklēt maksimāli vieglāku, ērti saliekamu ratu modeli, kas ir viegli manevrējams pilsētas ielās.

 

Arī ratiņus ir vērts iegādāties jau pirms mazuļa piedzimšanas, izvērtējot dažnedažādus apstākļus. Ja dzīvojat laukos un rati nebūs bieži jānes vai jāizjauc, tie var būt smagāki, ar lielākiem riteņiem. Ja dzīvojat dzīvoklī un bieži nāksies ratus izjaukt, ieteicams meklēt maksimāli vieglāku, ērti saliekamu ratu modeli, kas ir viegli manevrējams pilsētas ielās.

 

Rotaļlietas

Jaundzimušajam rotaļlietas nudien nav nepieciešamas – vislabākā un mīļākā “rotaļlieta” viņam ir mammas un tēta seja. Mazajam tik ļoti patīk vērot un klausīties savos vecākos! Dažkārt viesi, nākot raudzībās, mazulim atnes aktivitāšu segu vai karuseli, kas novietojams virs gultiņas. Diemžēl abas minētās lietas fizioterapeiti neiesaka lietot – tās nav mazuļa attīstību veicinošas.

 

Vairāk par to, kādas ir mazulim piemērotās rotaļlietas, LASI ŠEIT.