IIN neapliekamais minimums un atvieglojumi 2019. gadā

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem, saņemot algu, pensionāriem 2019. gadā šo regulāro izmaksu reizē naudas būs nedaudz vairāk, jo turpinās nodokļu reformā paredzētās ar nodokli neapliekamās ienākuma daļas palielināšana.

 

FOTO: Shutterstock.com

  • Neto algu nedaudz palielinās arī jaunā atvieglojuma summa par apgādājamo. Pērn tie bija 200 eiro mēnesī, šogad – 230 eiro. Tātad par katru apgādībā esošu personu mēnesī pēc nodokļu ieturēšanas paliks par 6 eiro vairāk.
     
  • Darba devējs no darba ņēmējam aprēķinātās algas ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba ņēmēja daļu – 11% – un iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ar IIN apliekamo ienākumu samazina neapliekamais minimums un atvieglojumi.
     
  • Nodokļu maksātāja paša pienākums ir aktualizēt datus savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Pamatojoties uz tajā iekļauto informāciju, darba devējs, aprēķinot algu, piemēro gan neapliekamo minimumu, gan atvieglojumus.

     

Algas nodokļa likmes nemainās
Izmaksājot algu, darba devējs no tās ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 15. panta 3. daļā noteikts, ka algas nodokļa likme, kas jāmaksā no mēneša apliekamā ienākuma, ir:

  • 20% – mēneša ienākumam līdz 1667 eiro;
  • 23% – mēneša ienākuma daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.
  • Ja nodokļa grāmatiņa darba devējam nav iesniegta, piemēro 23% likmi arī tad, ja alga ir mazāka par 1667 eiro.

Darba ņēmēji, kuri tiek nodarbināti pie vairākiem darba devējiem, nodokļa grāmatiņu iesniedz tajā ienākuma gūšanas vietā, kura tiek uzskatīta par galveno.
 

Reklāma
Reklāma

Algas aprēķina piemēri


 

Visu rakstu var izlasīt portālā LVportals.lv