Kas ir rutki, un kādās receptēs šos dārzeņus garšīgāk izmantot

Izskaitļots, ka Viduseiropas zemēs viens iedzīvotājs gadā vidēji apēd 300 gramus rutku, turpretī Dienvidkorejā 30 kilogramus un Japānā – 15 kilogramus. Kā ar šiem dārzeņiem vislabāk apieties un kādās receptēs izmantot ikdienā?

 

FOTO: Shutterstock.com

Domā, ka rutki vēsturiski atceļojuši pie mums no Āzijas un tikuši uzskatīti par kaut ko līdzīgu nezālēm, turklāt ar visai nelāgu slavu, jo gadu simtiem ilgi tie Eiropā skaitījušies ķildu un strīdu simbols – atšķirībā no Japānas, kur rutki simbolizēja un daudzviet vēl joprojām simbolizē labklājību.

Arī senie ēģiptieši pratuši novērtēt šo augu labās īpašības, un to liecina gan sienu zīmējumi, gan vēlāka laika liecības par to, ko ēduši smaga darba strādnieki spēka vairošanai: rutkus, sīpolus un ķiplokus. Domājams, ka ēģiptieši izmantojuši rutkus arī eļļas iegūšanai.
 

Kā labāk apieties ar rutkiem?
* Ja rutki šķiet par asu, tos sagriež šķēlēs, apkaisa ar sāli un ļauj kādu brīdi pastāvēt. Rutki kļūs maigāki, taču, iespējams, arī sīkstāki un sausāki.

* Melnos rutkus pirms lietošanas nomizo, savukārt citus, it sevišķi, ja tie ir jauni un nelieli, var rūpīgi nomazgāt un ēst ar visu mizu.

* Rutkus, ietītus mitrā dvielī, var kādu nedēļu uzglabāt ledusskapī, bet ilgākai uzglabāšanai būtu vēlams vēss pagrabs.

* Rutku sulu visvienkāršāk izspiest ar elektrisko sulu spiedi.
 

Kā garšīgāk apēst rutkus?
* Klasiskie rutku salāti – smalki sarīvēti un samaisīti ar krējumu un garšvielām. Savukārt rutku salāti ar krējumu un dillēm ir garšīga piedeva krāsnī ceptiem burkāniem. Rutki labi iederas arī dārzeņu salātos, kam pievieno ābolus un bumbierus.

* Smalki sarīvētus rutkus samaisa ar krējumu, sinepēm, sakapātiem sīpoliem un maurlociņiem, pēc tam iemaisa kartupeļu biezenī.

* Rutku karpačo – ļoti plānās šķēlītēs sagrieztus rutkus kārto uz šķīvja, pārkaisa ar maurlociņiem, apslaka ar olīveļļas un citronu sulas mērci un uzrīvē cieto sieru.

Reklāma
Reklāma

* Rutki labi sader ar ķirbju eļļas un dadžu eļļas mērcēm, arī ar ķirbju sēklām.

* Kā piedeva ceptai gaļai un zivīm labi garšo saldeni asie rutki – apvārīti koncentrētā cukurūdenī ar smalki sakapātiem svaigiem čili.

* Garšīga ir rutku un kartupeļu biezzupa ar baltvīna un ķiploku piedevu.

* Rutkus mēdz arī skābēt un marinēt, it sevišķi Āzijas tautu virtuvē.

 

 

No žurnāla "100 labi padomi"