Vest kaķi pastaigās. Vai tas ir vajadzīgs?

Kustība ar mirkļbirku #catwalking aicina kaķu īpašniekus sākt doties pastaigās ar saviem lolojumiem, īpaši tad, ja viņi visu dienu ir iesprostoti iekštelpās. Tas ir veids, kā pilsētās dzīvojošajiem dzīvniekiem nodrošināt lielāku kustību brīvību.

Istabas kaķi labprāt dodas ārā arī vēsākos apstākļos.

FOTO: Shutterstock.com

Istabas kaķi labprāt dodas ārā arī vēsākos apstākļos.

Vai mums būtu jāved pastaigā kaķi? Zinātnieks Deivids Grims, kurš ved pastaigās savu kaķi, ir pārliecināts, ka tas palielina ne tikai dzīvnieka apmierinātību ar dzīvi, bet vairo kaķa saimnieka laimes sajūtu.


Deivids Grims ir kaķu saimnieks jau 13 gadus. Un visu šo laiku viņš savus mīluļus ved pastaigās. Šo darbošanos viņš pamato ar vēlmi ļaut kaķiem piedzīvot vairāk, nekā tas iespējams, visu mūžu pavadot dzīvoklī. Drošs veids, kā dzīvnieku vest ārā, ir izmantot speciālās pavadiņas jeb saitītes. 

Organizācija RSPCA, kas ir Apvienotās Karalistes lielākā dzīvnieku aizstāvju biedrība, interneta vietnei MailOnline pastāstīja, kaķim pastaigas ārā ir labs veids, kā paplašināt redzesloku, rotaļāties un pat rāpties kokā, tomēr "dažiem kaķiem pieredze, kas gūta vedot pie saitītes, var būt biedējoša. Mēs aicinām kaķu saimniekus to ņemt vērā". Tomēr pakāpeniska kaķa pieradināšana pie saitītes var būt arī ļoti veiksmīga. Ja dzīvnieka saimnieks jūt, ka viņa kaķim vešana pie kaklasiksnas varētu neradīt stresu, vienalga dzīvnieks ar to jāiepazīstina lēnām, pakāpeniski un pozitīvā veidā.

Deivids Grims saka: „Mums ir jāsāk staigāt ar mūsu kaķiem. Es nesaku, ka jums vajadzētu likt kaķi pie siksnas, kā mēs to darām, bet tas vismaz pasargā viņu no iekļūšanas satiksmē." 

Speciālists iesaka, ka vajadzētu paņemt kaķi rokās, kad tas dodas ielas virzienā, jāsāk svilpt vai plaukšķināt, kad tas sāk ķert putnus un ir jābūt gatavībā gardumu maisiņam, kad ir laiks savus mīluļus saukt atpakaļ iekštelpās. Pēc zinātnieka sacītā, mums vajadzētu ļaut kaķiem būtu ārā no pusstundas līdz stundai, lai izstaigātu pagalmus, pastaigātu pa ietvēm, zālīti un paložņātu krūmos.


Mirkļbirkai #catwalking ir vairāk nekā 38 200 ierakstu Instagramā, kuros ir kaķu īpašnieku bildes. Tajās redzams, kā dzīvnieku saimnieki ved tos vilcienos, autobusos, cauri pilsētām un parkiem.

Reklāma
Reklāma


Arī labi pazīstami mājdzīvnieku kaķu zīmoli (tostarp PetSafe UK un PetPlanet), konsultējoties ar speciālistiem, ir izdevuši īpašu produktu līniju kaķu pastaigām - dažādas kaķu kaklasiksnas un pavadas.


Tomēr dažas dzīvnieku tiesību aizstāvju grupas uzskata, ka kaķiem ir ļoti svarīga paškontroles sajūta un liekot kaķus pie pavadas, tiek atņemta viņu neatkarība. "Tas ir tādēļ, ka kontroles sajūta kaķim ir ļoti nozīmīga un, ja viņi iet pie kaklasiksnas, viņu darbība tiek ierobežota. Šādā veidā kaķiem varētu būt daudz grūtāk aizbēgt vai paslēpties no tā, kas viņus izbiedējis, vai arī no kā viņam bail." Ņemot vērā iepriekš minēto, speciālists iesaka, ja tiek novērotas jebkādas stresa pazīmes, piemēram, kaķis mēģina izkļūt vai noraut kaklasiksnu, pastaiga ir jāpārtrauc nekavējoties."


Kaķu uzvedības pārzinātāja Anita Kelsija saka, ja kaķis skaidri norāda, ka vēlas doties ārā, saimniekam ir jātrenē dzīvnieks un jāiemāca viņam pastaigāties pavadā. Tā Keslija sacījusi intervijā "Guardian" pagājušā gadā, piebilstot, ka, ļaujot kaķim nokļūt ārpus telpām, ja viņš izrāda par to interesi, var palīdzēt arī atrisināt dažu mājdzīvnieku "destruktīvo uzvedību".

Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece Audra Šauere dalās pieredzē, cik viegli vai grūti ir pieradināt kaķi doties pastaigās: "Šķiet, kaķi ir nedaudz grūtāk pieradināt pie tādām pastaigām,  kādās ved suņus, jo kaķiem daudz vairāk gribas izvēlēties savu ceļu. Mūsu kaķis visu nosacītās pastaigas laiku var arī pavadīt mājas pagalmā, nekur daudz arī nepārvietojoties. Taču, neraugoties uz pastaigas intensitāti, pēc tam istabā ir daudz mierīgāka. Kaķis labprāt dodas ārā arī aukstumā un sniegā. Kad nosalst ķepas, labprāt sēž uz pleca un vēro apkārtni. Viens gan - neesam mēģinājuši vest ārā bez pavadiņas. Bail, ka uzskries kādā kokā un vairs nemācēs tikt lejā."