Kas jāņem vērā, pērkot sniega lāpstu?

Beidzot uzsnidzis ilgi gaidītais sniegs un jāgādā lāpstas, lai pie namdurvīm varētu izšķūrēt glītus celiņus. Vismaz ziemas sākumā vēl ir nopērkamas no dažādiem materiāliem gatavotas lāpstas sniega šķūrēšanai. Piedāvājumā mēdz būt plastmasas, alumīnija, koka lāpstas, kā arī tādas, kas ražotas no dažādiem metāliem un kombinētiem materiāliem. Kādu izvēlēties?
 

Šķūrējot slapju, smagu sniegu, plastmasas lāpstas bieži mēdz lūzt.

FOTO: Shutterstock.com

Šķūrējot slapju, smagu sniegu, plastmasas lāpstas bieži mēdz lūzt.

  • Pievērs uzmanību lāpstas materiālam!

Piemēram, plastmasas lāpstas ir vieglas, tāpēc it kā piemērotas sievietēm un gados vecākiem cilvēkiem, tomēr pirms iegādāšanās vajadzētu ļoti rūpīgi pārbaudīt, cik stabila un stingra ir šī lāpsta. Šķūrējot slapju, smagu sniegu, plastmasas lāpstas bieži mēdz lūzt.

Alumīnija lāpstas, tāpat kā koka un metāla lāpstas, ir gana izturīgas, vienīgi jārēķinās, ka gadījumā, ja ietves vai celiņi tiek kaisīti ar granti, sīkie akmentiņi atstāj pamatīgas švīkas uz alumīnija virsmas.

 

 

  • Novērtē lāpstas platumu!

Veikalos vispieprasītākās ir lāpstas, kam liekšķeres platums svārstās no 40 līdz 60 centimetriem. Tādas ir salīdzinoši viegli virzāmas kā uz priekšu un atpakaļ, tā arī sāniski. Tomēr jānovērtē, vai šādi izmēri der konkrētajai teritorijai, piemēram, pagalma celiņiem, dārza taciņām, piemājas ietvei. Vēlams, lai liekšķerei abos sānos būtu neliels uzliekums uz augšu – tad stumjot sniegs neslīdēs nost.

 

Veikalos vispieprasītākās ir lāpstas, kam liekšķeres platums svārstās no 40 līdz 60 centimetriem. Tādas ir salīdzinoši viegli virzāmas kā uz priekšu un atpakaļ, tā arī sāniski.

 

  • Izvēlies piemērotu kātu un rokturi!
Reklāma
Reklāma

Pārdošanā mēdz būt lāpstas gan ar klasiskajiem taisnajiem kātiem un rokturiem, gan ar viegli izliektiem kātiem un rokturiem Y un D formā. Katram jau jāizvēlas sev ērtākais modelis, tomēr šādu formu rokturi ir parocīgāki gadījumos, ja sniegs ne tikai jānošķūrē malā, bet arī jāsastumj/jāsamet kaudzē. Vēl jo labāk, ja rokturi un pat kāti ir maināmi, – tad tos vienkārši var pielāgot konkrētiem laikapstākļiem un šķūrēšanas vietai.

 

Laba šķūrēšanas lāpsta ir tāda, kura, pateicoties kvalitatīvai apdarei, vienlīdz raiti slīd pa dažādām virsmām – gan pa sniegu, gan apledojumu.

 

  • ​Apskati gumijoto apdari!

 Laba šķūrēšanas lāpsta ir tāda, kura, pateicoties kvalitatīvai apdarei, vienlīdz raiti slīd pa dažādām virsmām – gan pa sniegu, gan apledojumu. Labai lāpstai apdare ir gatavota no augstvērtīga materiāla, kas iztur krasas temperatūras maiņas un sāls iedarbību un tik ātri nesaplaisā.

 

Avots: Jauns.lv, "100 Labi Padomi"