9 ļoti nopietni iemesli, kāpēc bērnam ir bīstami dot viedtālruni

Elektroniskās ierīces padara mūsu dzīvi nesalīdzināmi vienkāršāku un vieglāku. Mēs jebkurā mirklī varam sazināties ar tuviniekiem, pārsūtīt un saņemt fotogrāfijas, dalīties iespaidos. Varam attīstīt sevi un uzzināt jaunumus. Taču diemžēl ne vienmēr šīs ierīces lietojam saprātīgi, un īpaši tas attiecas uz bērniem, ja viņiem ir neierobežota pieeja viedtālruņiem un planšetdatoriem.

Bērniem, kuri agrā vecumā regulāri skatās multenes planšetdatorā, nervu sistēma attīstās vēlāk, un pēc tam ir grūtāk izveidot normālas attiecības ar cilvēkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Bērniem, kuri agrā vecumā regulāri skatās multenes planšetdatorā, nervu sistēma attīstās vēlāk, un pēc tam ir grūtāk izveidot normālas attiecības ar cilvēkiem.

Lūk, 9 iemesli, kāpēc ir vērts savai atvasei iemācīt mūsdienu tehnoloģijas lietot saprātīgi, pierādīts „Kaiser Foundation” veiktā pētījumā.
 

1. Agrīnā vecumā veidojas attiecības ar cilvēkiem
Divu gadu vecumā bērna smadzeņu apjoms ir palielinājies trīs reizes. Vecāku balsis, viņu pieskārieni, kopējas spēles palīdz bērnam attīstīties tieši tādā veidā, lai izveidotu normālas emocionālās saites ar citiem cilvēkiem.

Savukārt mazuļiem, kuriem jau tik mazā vecumā ir pieeja viedtālruņiem un planšetdatoriem, rodas grūtības izveidot normālas emocionālās attiecības ar līdzcilvēkiem. Ja tavs bērns, vēl pamperu vecumā esot, jau skatīsies multenes planšetdatorā, viņa nervu sistēma sāk vājāk attīstīties, tas negatīvi ietekmēs koncentrēšanās spējas, kā arī apkārtējās vides un cilvēku uztveri. 
 

 2. Bez planšetes un telefona bērniem nesākas atkarības
„Tehnoloģijas pieradina cilvēkus pie tā, ka virtuālā pasaulē allaž var atrast kaut ko jaunu. Ir ļoti grūti atteikties no to lietošanas tieši tāpēc, ka nav nekādu ierobežojumu savu vēlmju apmierināšanā,” saka neiroloģijas profesors, dakteris Gerijs Smols, kurš strādā Kalifornijas neiroloģijas institūtā.

Ar vienu pieskārienu ekrānam bērns dabū, ko vēlas. Tieši tāpēc viņš pierod pie viedtālruņa vienā acumirklī. Un atkarībā no pieauguša cilvēka, bērns ne vienmēr spēj sevi kontrolēt.
 

Ar vienu pieskārienu ekrānam bērns dabū, ko vēlas. Tieši tāpēc viņš pierod pie viedtālruņa vienā acumirklī. Un atkarībā no pieauguša cilvēka, bērns ne vienmēr spēj sevi kontrolēt.



3. Nebūs jauna iemesla raudāšanai
 Ja cilvēkam ir kāda atkarība, viņš tiek izsists no sliedēm un saniknojas, ja viņam to atņem. Tā notiek jebkurā vecumā. Tāpēc, kad bērns krīt histērijā, nesteidzieties viņam iegrūst rokās planšeti tikai tāpēc, lai apklusinātu. Jo šis būs tikai īstermiņa risinājums.

„Ja šīs iekārtas kļūst par galveno instrumentu, lai nomierinātu mazu bērnu un novērstu viņa uzmanību, tad kādā veidā attīstīsies viņu iekšējie pašregulācijas mehānismi,” vaicā Bostonas universitātes pētniece, medicīnas zinātņu doktore Dženija Radeski.

Labāk censties bērnu nomierināt ar labu vārdu, solījumu doties pastaigāties vai kādu stāstu, kas novērsīs viņa uzmanību.
 

4. Uzlabosies miegs
Pierādīts, ka tehnoloģiju lietošana vēlā vakarā pasliktina miega kvalitāti un negatīvi ietekmē pašsajūtu nākamajā dienā. Nervu sistēma atpūšas laikā no pulksten 21:00 līdz 1:00. Tomēr daudzi pusaudži šo atpūtu aizstāj ar aizraujošāku laika pavadīšanas veidu. Diemžēl – ne to lietderīgāko.
 

5. Uzlabosies interese par mācībām
Daudzi vecāki ir pamanījuši, ka viedtālruņi regulāri novērš bērna uzmanību, un to ietekmē atvase kļūst daudz izklaidīgāka.

„Šīs ierīces dažkārt aizstāj praktisku darbošanos un aktivitātes, kas vajadzīgas sensomotoro un vizuāli motorisko iemaņu attīstīšanā. Un šīs iemaņas ir ļoti svarīgās mācību procesā,” atzīst Radeski.

Video un onlaina spēles tāpat arī ierobežo bērna radošo uztveri. Un nevajag uztraukties, ja bērnam, iespējams, šobrīd ir garlaicīgi. Ja ir garlaicīgi – lieliski, jo tātad ir iemesls kaut ko izdomāt. Un tieši tas bērnos attīsta spējas radoši domāt.

 

Viedierīces dažkārt aizstāj praktisku darbošanos un aktivitātes, kas vajadzīgas sensomotoro un vizuāli motorisko iemaņu attīstīšanā. Un šīs iemaņas ir ļoti svarīgās mācību procesā.

Reklāma
Reklāma

 

6. Bērns kļūs komunikablāks
Mēs mācāmies būt pieklājīgi un cenšamies citus cilvēkus neaizvainot tieši tāpēc, ka, reiz kādu aizskarot, atmiņā uz visiem laikiem paliks attiecīgā reakcija uz mūsu vārdiem. Un ar laiku kļūst skaidrs, ko ir vērts teikt, bet kas savukārt var otru cilvēku sāpināt. Tomēr diemžēl, kad sazināmies internetā, mēs nedzirdam intonācijas, neredzam ķermeņa valodu, sejas izteiksmi. Mēs nejūtam, kā mainās cilvēka noskaņojums. Visa cita starpā arī šīs lietas ir pamats, lai veidotu veiksmīgas attiecības ar cilvēkiem.

„Tehnoloģijas spēj saziņas procesu padarīt vienkāršāku,” saka Keita Robertsa, skolu psiholoģe no Bostonas. „Taču, ja mums ir neierobežota pieeja šim saziņas veidam, mēs aizmirstam tikšanās „aci pret aci”. Ir bērni, kas vispār cenšas izvairīties no jebkādas cilvēcisko jūtu izrādīšanas, jo tā viņiem ir daudz vienkāršāk.

Bērnam nepieciešams regulāri klātienē sarunāties ar savu ģimeni, ar vienaudžiem. Jo tikai šādā veidā viņš var iemācīties izrādīt līdzjūtību, saprast citu cilvēku raksturu un īpašības. Tikai „dzīva” kontaktēšanās ļaus viņam iemācīties justies pārliecinoši citu cilvēku kompānijā, kas būs ļoti noderīga prasme pieaugušā vecumā.

 

Tikai „dzīva” kontaktēšanās ļaus viņam iemācīties justies pārliecinoši citu cilvēku kompānijā, kas būs ļoti noderīga prasme pieaugušā vecumā.

 

7. Būs mazāks risks aptaukoties
Lietojot mobilās ierīces, mēs parasti atrodamies statiskā stāvoklī. Reizēm pat vairākas stundas nosēžam vienā un tajā pašā pozā, neatraudamies skatoties ekrānā. Vai tiešām vēlreiz vajadzīgs atgādināt, ka mazkustīgums ir viens no liekā svara iemesliem – gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Pēc šā pētījuma datiem, tie bērni, kuriem vecāki guļamistabā neļauj lietot internetu, daudz retāk cieš no aptaukošanās.

 

LASI ARĪ: Bērnu psihiatrs: Bērna intelekts ir arī vecāku rokās

Vecumam nepiemērotas multfilmas un filmas kavē bērna intelekta attīstību

 

8. Bērna dabiskā labsirdība saglabāsies ilgāk
Jo vēlāk bērns saskaras ar dažādām vardarbības izpausmēm, jo labāk. Nav noslēpums, ka daudzas videospēles ir veidotas, balstoties uz cīņas principu. Spēka izmantošana šādās spēlēs mazā cilvēka dabisko jūtīgumu pamazām nocietina, pārvēršot to cietsirdībā. Un ar laiku bērnam var izveidoties izpratne, ka agresija – tas ir labs problēmu risināšanas veids.
 

 9. Nav nekā svarīgāka par bērna mieru
Milzīgā informācijas straume, kas bieži vien ir lieka un kaitīga, pat pieaugušu cilvēku padara nervozu. Un ko tad lai saka par bērniem, kuri ir vēl jūtīgāki pret dažādiem satricinājumiem? Kāds kaut ko ietvītojis, ierakstījis riebīgu komentāru feisbukā,  iespējams, pat pazemojot, un bērna emocionālais miers ir izjaukts. Jo daudz vieglāk taču ir uzrakstīt, nevis pateikt klātienē, līdz ar to likumsakarīgi palielinās tādu situāciju skaits, kas pusaudzim var radīt milzīgu stresu.

 

Avots: Jauns.lv