Mazulis ziemā: ģērbšana, ārā vešana, drošība ratos

Lai arī ārā ir ziema ar mērenāku vai bargāku salu, tas nav iemesls palikt istabās. Ar zīdaini ziemā var doties laukā, atceroties dažus vienkāršus padomus un ieteikumus. Kas par mazuli ziemā jāzina vecākiem, žurnālam "Mammām un Tētiem. Zīdainis" stāsta medicīnas sabiedrības „ARS” pediatre Astrīda Dzirniece.

Ar jaundzimušo droši var doties ārā līdz pat mīnus 15 °C, bet ar nosacījumu, ka nav stipra vēja vai nepatīkamu nokrišņu. Par jaundzimušo bērnu uzskata pirmās 28 dzīves dienas.

FOTO: Shutterstock.com

Ar jaundzimušo droši var doties ārā līdz pat mīnus 15 °C, bet ar nosacījumu, ka nav stipra vēja vai nepatīkamu nokrišņu. Par jaundzimušo bērnu uzskata pirmās 28 dzīves dienas.

Visbiežāk mazuli pirmo reizi uz brīdi izved ārā, kad dodas mājās no slimnīcas. Pēc tam pirmās pastaigas ziemā, visticamāk, nebūs pārāk garas – kamēr vecāki paši apradīs ar jauno situāciju. Ja laikapstākļus vecāki vērtē kā patīkamus, lai ārā uzturētos ilgstoši, tad pirmās pastaigas var būt aptuveni pusstundu, turpmāko pāris nedēļu laikā to ilgumu pagarinot līdz pusotrai divām stundām. Galvenais, lai vecākiem ir komfortabli un bērns ir atbilstoši saģērbts.

 

Kā ģērbt mazuli


Pirmajos mēnešos zīdaiņa apģērbs var sastāvēt no krekliņa, jaciņas, rāpulīša un ziemas kombinezona. Pastaigām aukstā laikā derīgs silts guļammaiss. Ja guļammaisa nav, bērnu, ārā vedot, var satīt siltā segā un galvā uzlikt siltu adītu cepuri. Ja ir ļoti auksts vai drēgns laiks, pāri ratu kulbai var pārlikt vieglu, elpojošu autiņu, tā veidojot „telti”. Dažreiz mazuļi saaukstējas, ja pastaigas laikā bijis par aukstu un sals ticis pie viņu rokām vai pēdām.

Zīdaiņa apģērbam jābūt tādam, kas laiž cauri gaisu, bet tajā pašā laikā pasargā no siltuma zaudēšanas. Pēc pastaigas āra drēbes vēlams noģērbt pakāpeniski.

Lai noteiktu, vai mazulim ārā nav auksti, jāpārbauda viņa mugura un skausts, nevis deguns vai rokas. Ja mugura un skausts ir sauss un silts, viss ir kārtībā. Savukārt mazuļa rokas un deguns var būt vēsāki, jo tās ir no sirds tālākas ķermeņa daļas. Taču atceries – netausti zīdaiņa muguru, ja pašam rokas ir aukstas!

Kādos apstākļos doties ārā


Gan bērnam, gan mammai ir veselīgas pastaigas arī ziemā. Ar jaundzimušo droši var doties ārā līdz pat mīnus 15 °C, bet ar nosacījumu, ka nav stipra vēja vai nepatīkamu nokrišņu.
Par jaundzimušo bērnu uzskata pirmās 28 dzīves dienas. Šajā laikā mazuļa organisms vēl tikai pielāgojas ārējās pasaules dzīvei un ķermenis nav spējīgs pats pietiekami regulēt siltumu. Tāpēc pirmajā dzīves mēnesī vēsā gadalaikā pastaigas ārā jāsāk pamazām, pie temperatūras svārstībām bērnu pieradinot pakāpeniski.
Ja ārā ir mitrs un vējains laiks, vecākiem būtu jāpievērš uzmanība ne grādiem, ko rāda termometrs aiz loga, bet gan tā sauktajai komforta temperatūrai. Šādu mērījumu tagad piedāvā meteoroloģiskie dienesti. Piemēram, vējainā un mitrā laikā sajūtas ir tādas, it kā ārā ir aukstāks, nekā rāda termometrs. Ja laiks ir auksts, bet gaiss nav mitrs un ir bezvējš, sajūtas būs patīkamākas. Pie mīnus pieciem grādiem vējainā laikā ir daudz aukstāks nekā tad, kad ārā ir saulaina diena un mīnus 15 grādu. Turklāt, ja ārā ir saulains laiks, saule arī ziemas aukstumā ratu kulbu uzsildīs un iekšā būs siltāk. Vēsākā un vējainākā laikā ratu kulbai priekšā var aizklāt sedziņu, jo svarīgākais, pastaigājoties ziemā, ir sargāt bērna sejas ādu no vēja un sala.

Pusgadu vecu bērnu droši var vizināt ārā tik ilgi, cik ir pacietība un spēks to darīt. Arī gaisa temperatūra drīkst būt zema, jo ar siltu elpu mazulis gaisu kulbā piesildīs pavisam drīz.

Sarkani vaigi. Vai apsaldējums?


Ja, ienākot telpās, vaigi kļūst koši sarkani, tas var liecināt, ka ir bijis neliels apsaldējums. Asinsvadi aukstumā sašaurinās, bet, ienākot siltumā, paplašinās, tajos pieplūst asinis un vaigi kļūst sārti. Jo stiprāk vaigi ir nosaluši, jo košāk tie „zied” siltumā. Tādā gadījumā ir jāseko, vai uz apsārtušajiem laukumiem neparādās asinsizplūdumi vai vēlāk – balti laukumi. Tas var liecināt par nopietnāku apsaldējumu, un tad ir nepieciešama ārsta konsultācija. Dažkārt vecāki apsaldētus vaigus jauc ar alerģijas izpausmēm. Alerģijas pazīme ir asi, sarkani vaidziņi, kas tādi saglabājas ilgstoši. Apsaldējuma sārtums siltā telpā ātri pāriet.

 

Vai lietot krēmu


Jābūt apdomīgiem ar krēma lietošanu, jo jebkurš krēms ir veidots uz šķidruma bāzes. Arī tauki un eļļa rada papildu mitrumu uz ādas. Tas nozīmē, ka krēms var „pievilkt” aukstumu un palielināt apsaldēšanās risku. Tāpēc ieteikums ir izmantot tikai ļoti taukainus krēmus, kurus uz ādas ziež, ja temperatūra nav pārāk zema. Bet, ja ārā ir mīnus 10–15 grādu, labāk uz ādas nesmērēt neko, jo pretējā gadījumā palielinās apsaldējuma risks. Mitrinošie krēmi ātri uzsūcas un mazāk aizsargā ādu, treknie krēmi aukstā laikā ādu pasargā labāk. Ziedes uz ādas uzziežamas 20 minūtes pirms iešanas ārā. Nekādā gadījumā nedrīkst iet laukā uzreiz, jo tad krēmā esošais mitrums ādu saldēs un efekts būs tieši pretējs.

Reklāma
Reklāma


Bērns ratos. Kā pareizi un droši?


Dažkārt vecāki sūdzas, ka grūti iziet pastaigāties, jo mazulis ratos raud. Te pie vainas varētu būt fakts, ka ratos bērnam vienkārši ir neērti. Aukstajā periodā ir grūtāk mazulim piedāvāt dažādas gulēšanas pozas ratos, tomēr iespēju robežās to var darīt. Un katram bērnam tā būs citāda – vienam ērtāk uz muguras, citam uz sāna. Galvenā doma ir tāda, ka bērni paši ļoti labi parāda, kura no pozām viņiem ir visērtākā. Turklāt – vienmēr tā nebūs viena un tā pati.

Ja rati tiek stumti pa gludu virsmu, bērnu nav nepieciešams stutēt ar dvieli vai speciālo pakaviņu. Ja virsma ir nelīdzena, tad var aizlikt aiz muguras pakaviņu.


Nekad ratu kulbu nedrīkst izmantot par autosēdeklīti. Tas var būt bīstami, jo ratu kulbā mazulis nav piesprādzēts tik droši kā autosēdeklītī, kā arī pati kulba nav pienācīgi nofiksēta. Un vēl svarīgi atcerēties, ka sēdināt ratos bērnu (jebkuros) drīkst tikai tad, kad viņš pats spēj apsēsties. Bērns piedzimst ar ļoti vārgiem muskuļiem. Muguru satur tā sauktā korsete un starpskriemeļu muskuļi, kas ir būtiski mūsu vertikalizācijai, tāpēc ir svarīgi tos nostiprināt pamazām, nevis noslogot darbībās, kuras bērns nespēj veikt.

 

Noderīgi!

 

  • Ja bērns pieradis diendusu gulēt ārā, to var darīt arī ziemā. Savukārt, ja ārā ir pārāk auksts, mazuli var likt gulēt istabā pie atvērta loga. Tad zīdaini saģērbj kā uz ārā iešanu un novieto ratiņus aizvējā. Galvenais rūpēties, lai bērns ir apģērbts atbilstoši laikapstākļiem.
  • Ja mazulis ārā raud un nav nomierināms, pastaiga jāpārtrauc.
  • Ja braucat ar auto, biezais ziemas kombinezons ir jānovelk – gan tādēļ, lai bērns nepārkarstu, gan tādēļ, lai paaugstinātu drošību autokrēsliņā.
  • Laikā, kad aktīvi dažādi gripas vīrusi, izvairieties kopā ar mazuli apmeklēt publiskas vietas, piemēram, lielveikalus. Ar gripu inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai nonākot saskarē ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti.
  • Ienākot no pastaigas, nomazgā rokas. Raugies, lai to dara arī lielie bērni un pārējie ģimenes locekļi. Automašīnā izmanto mitrās salvetes.
  • Profilaktiskā nolūkā ieteicams vairākas reizes dienā vēdināt telpas, jo tad vīrusu koncentrācija tajās būs mazāka. Svaigs gaiss uzlabo arī mazuļa elpošanu.

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

Atvērt lasīšanai online