Četru mēnešu miega regress zīdainim. Kas par to jāzina vecākiem

Bērnam labs miedziņš ir viens no veselīgas augšanas stūrakmeņiem. Miegā aug ķermenis, miegā nobriest smadzenes un atpūšas nervu sistēma. Ilgstošs slikts miegs ir viens no iemesliem, kāpēc bērns ir gražīgs un viegli saraudināms. 

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajos dzīves gados miega režīms vēl tikai veidojas, un ir periodi, kad bērns piedzīvo tā saucamo miera regresu. Pirmais miega regress parasti ir 14. – 17. dzīves nedēļā jeb vēl to sauc par 4. mēneša miega regresu.  

Miega regresam ir noteikti periodi. Parasti tie ir 3 – 4 mēnešos, 6 mēnešos, ap 8 – 10 dzīves mēnesi, tad pusotra gada vecumā un divos gados. Dānijā miega pētnieki precīzi nosauc nedēļas, kad tas var notikt: 5., 8., 12., 19., 26., 37., 46. un 55. dzīves nedēļa.

Izteiktās tas ir novērojams emocionāli jūtīgākiem bērniem, kas vairāk pieķērušies mammai. Interesanti, ka mammas, kas naktī guļot kopā ar mazo, miega regresa krīzes gandrīz nepamana. Vairāk to izjūt tie vecāki, kuri iekārtojuši bērniņam atsevišķu guļasvietu. Ko tas nozīmē, kāpēc miega regress notiek un kā šajā laikā rīkoties mammai uz tētim?

 

Izteiktās tas ir novērojams emocionāli jūtīgākiem bērniem, kas vairāk pieķērušies mammai.



Pirmajos dzīves mēnešos zīdainītis pārsvarā tikai guļ, un mostas, lai paēstu. Nakts miegs ir apmēram 8 – 10 stundas. Arī diena paiet, lielākoties snaužot. Vecāki, protams, pierod pie šāda dienas ritma, tāpēc negaidītas izmaiņas – vairākkārtēja mošanās naktī, nemiers, raudāšanas, grūtības iemigt, mošanās no vismazākā trokšņa, īpaša vēlme būt mammas tuvumā, vajadzība tikt iemidzinātam, ir satraucošas un nepatīkamas. Miega regresa laikā var būt sliktāka vai tieši otrādi – lielāka apetīte, tāpēc barot naktīs nākas pat 15  - 20 reizes. Šīs pazīmes liecina, ka ir sākušās miega cikla izmaiņas. Kopumā tas aizņem dažas nedēļas vai pat pāris mēnešus. Šajā laikā svarīgi ir palīdzēt mazulim izveidot jaunu miega režīmu, kas ir piemērots jaunajai miega struktūrai.


Kas notiek ar miegu? 
Ceturtajā mēnesī notiek strauja bērna fizioloģiska un neiroloģiska nobriešana, tāpēc pirmais, kas sāk piemēroties šīm vētrainajām pārmaiņām, ir miegs. Miegs kļūst ciklisks un sāk vairāk līdzināties pieauguša cilvēka miegam. Mazulis sāk pastiprināti interesēties par apkārtējo pasauli un atpazīt tuvākos ģimenes locekļus. Pārāk lielais informācijas daudzums neļauj smadzenēm “atslēgties”, dienas iespaidi turpina pārstrādāties miega laikā.
 

Miera regresa iemesli šajā vecumā var būt arī:

  • Miega struktūras izmaiņas. Miegs kļūs līdzīgs pieaugušo miegam ar dziļā un seklā miega fāzēm, tikai bērns vēl neprot pats iemigt pēc pamošanās no seklā miega . 
  • Vecāku ieviestais miega režīms nesakrīt ar bērna dabisko bioloģisko ritmu
  • Pārāk daudz spilgtu iespaidu dienas gaitā
  • Neprasme pašam nomierināties un atkal iemigt
  • Neiroloģiskas un citas veselības problēmas
     

 

SVARĪGI! Miega regresu nesaista ar zobu nākšanas kreņķiem vai slimošanu.


Kā palīdzēt mazulim un sev

  • Liec mazuli gulēt vienmēr vienā un tajā paša vietā. Paredzama vieta un paredzami rituāli dod drošības sajūtu. 
  • Izvērtē, vai vieta, kur guļ bērns, ir miegam labvēlīga – tumša, klusa, nav pārāk karsti vai pārāk vēsi.
  • Izveido pareizas asociācijas par miegu un nomodu. Noskaņot mazo uz gulēšanu palīdzēs strikti ievērots rituāls, piemēram, vakariņas, vanna, miega dziesmiņa.
  • Veido dienas režīmu, ievērojot bērna bioritmu, nevis mēģinot to pakārtot pieaugušo vajadzībām. Kamēr miega režīms nav nostabilizējies, elastīgi jāpielāgojas bērna vajadzībām.
  • Izvairies no pārāk emocionāli piesātinātām dienām – lieli cilvēku pūļi, aktīva atpūta, izlaistas dienas miega reizes, nogurums un pārāk spilgti dienas iespaidi traucēs iemigt. Tiklīdz pamani pirmās pazīmes, ka nāk miedziņš, liec mazo gulēt nekavējoties.
  • Piemērotākais laiks nakts miedziņam ir sākot no plkst. 20.
Reklāma
Reklāma


Jauna ieraduma izveide
Gatavošanos nakts miegam ir jāsāk vēl pirms tam, kad ir acīmredzamas noguruma pazīmes. Labāk, ja miega krīzes laikā izdodas izveidot citu iemigšanas rituālu nekā bija līdz šim. Pavisam maziem zīdainīšiem iemigšana parasti saistās ar to, ka blakus guļa mamma, viņš zīž krūti vai arī tiek midzināts, šūpojot rikās. Šis ir piemērots laiks mēģināt mācīt nomierināties un iemigt pašam. Mamma var pasēdēt blakus un paglāstīt muguriņu vai paturēt rociņu.

 

Zīdaiņu miega speciālisti iesaka izveidot tādu dienas struktūru, kas piemērojas zīdainīša bioritmiem, proti, likt uzsvaru uz notikumu secību, nevis stingri ievērot laika rāmi. 

 


Dienas režīma nozīme
Diens režīms zīdainītim veidojas no ēšanas, gulēšanas, higiēnas procedūrām, āra pastaigām un nomoda brīžiem, lai iepazītu apkārtējo pasauli. Jo nemainīgāks un paredzamāks ir šis režīms, jo mazāk izteikta būs miega krīze. 

Zīdaiņu miega speciālisti iesaka izveidot tādu dienas struktūru, kas piemērojas zīdainīša bioritmiem, proti, likt uzsvaru uz notikumu secību, nevis stingri ievērot laika rāmi. Piemēram, ieradināt mazulīti, ka pēc pamošanās būs maiga masāža, tad higiēnas procedūras un tad pastaiga ārā. Šīs darbības ievērot noteiktā secībā, mazāk to piesaistot konkrētiem pulksteņa laikiem. 
 

4 mēnešu vecumā jau var ieviest:

  • Paredzamākus barošanas laikus ar 3-4 stundu starplaikiem, Iešanu ārā organizēt 2 reizes dienā uz 3 stundām katru reizi. 
  • Nakts miegs šajā vecumā ilgst 10 - 12 stundas. 
  • Diendusu mazais guļa 3 reizes dienā 1,5 - 2 stundas garumā. 
  • Pirms miega svarīgi ieviest mierīgus, nemainīgus rituāls - silta vanniņa, pidžamas uzvilkšana, skaļi sakot, ka tagad iesim gulēt, dziesmiņas dziedāšana, buča... 

Jautras rotaļas, vizināšana ratos, lai iemigtu, multenes televizorā vai dauzīšanās, "lai nogurtu un labāk gulētu" noteikti miega stabilizēšanai nederēs. 


Informācija apkopota no ārzemju informācijas avotiem.

Saistītie raksti