Paaugstinātas temperatūras gadījumā aicina konsultēties ar savu ģimenes ārstu, nevis saukt Neatliekamo palīdzību

Sākoties ziemai tipisko elpceļu vīrusu saslimšanām, kas norit ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, iesnām, klepu un galvassāpēm, pieaudzis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsaukumu skaits.

FOTO: Shutterstock.com

Saaukstēšanās un paaugstinātas temperatūras dēļ NMPD šobrīd saņem ap simts izsaukumu dienā, lai gan šajos gadījumos pacientiem būtu jāvēršas pie ģimenes ārsta. Lielākā daļa izsaukumu saņemta tieši Rīgā kur ir visplašākās palīdzības saņemšanas alternatīvas.   

Kā uzsver NMPD direktore Liene Cipule: “Diemžēl mediķu brigāde nereti tiek izsaukta tāpēc, ka mājas nav bijis termometrs un temperatūru pazeminoši medikamenti. Viena no biežākajām kļūdām ir arī nepietiekama šķidruma – ūdens, sulas vai zāļu tējas – uzņemšana, kas nepieciešams, lai veiksmīgāk atveseļotos. Bieži vien cilvēki nezina, kā pareizi rīkoties temperatūras gadījumā. Taču šie jautājumi jārisina ar ģimenes ārsta palīdzību, nevis vēršoties ārkārtas dienestā”. 

 

NMPD aicina – parūpējies, lai Tavās mājās būtu ziemas vīrusu sezonai nepieciešamie medikamenti, kas īpaši svarīgi, ja saslimšana sākas vēlu vakarā vai naktī. 

 

Reklāma
Reklāma

Šādās vienkāršākās medicīniskās situācijās iedzīvotājiem pastiprināti vēršoties NMPD, būtiski palielinās brigāžu noslodze un līdz ar to risks savlaicīgi ierasties uz dzīvībai bīstamiem izsaukumiem. “Ar aicinājumu pie sabiedrības vēršamies laikā, kad dienests joprojām strādā ārkārtas medicīniskās situācijas režīmā Rīgā un mūsu resursi ir jākoncentrē uz kritiskām situācijām. Avārijas, ugunsgrēki, smagas traumas, bezsamaņa, infarkts, insults – tās ir situācijas, kurās pacientam nav citas alternatīvas un viņš var paļauties tikai uz brigādes mediķu ātru ierašanos un palīdzību”, norāda L.Cipule. 

Ja esi saslimis, izmanto alternatīvas, kādas ir šajā situācijā: 

    • savlaicīgi sazinies ar savu ģimenes ārstu un jautā padomu par pareizu ārstēšanos. 
  • vakaros un brīvdienās, kad ģimenes ārsts nestrādā, palīdzību vari saņemt pie dežūrārsta. Dežūrārstiem ir tādas pašas pilnvaras kā ģimenes ārstiem - viņi izraksta receptes, darba nespējas lapu, nozīmē ārstēšanu un nepieciešamos medikamentus. Vizīte pie dežūrārsta maksā tikpat, cik vizīte pie ģimenes ārsta. Rīgā dežūrārsti pieejami 12 vietās, bet ārpus Rīgas – Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā, Siguldā, Jēkabpilī, Jelgavā u.c. lielākajās pilsētās. 
    • ārpus ģimenes ārsta darba laika palīdzību vari saņemt arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos 15 vietās visā Latvijā. Noskaidro jau šobrīd sev tuvāko palīdzības saņemšanas vietu Nacionālā veselības dienesta mājaslapā: http://www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-medicinisko-palidzibu. 
    • savukārt darbdienu vakaros un nakts stundās (plkst. 17.00-8.00) un brīvdienās (visu diennakti) mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.