Mammas miegs - pats svarīgakais faktors harmoniskai un laimīgai ģimenei

Neizgulējusies jaunā māmiņa ir viens no grūtākajiem izaicinājumiem jaunās ģimenēs. Ar šo problēmu jātiek galā drīz pēc tam, kad piedzimst bērniņš. Fizioloģisku iemeslu dēļ pat ļoti mīlošs un gādīgs vīrs un jaunais tētis nevar pilnībā to atrisināt gluži vienkārši tāpēc, ka zīdainīti ar krūti var pabarot tikai mamma. 

Mammas miegs - pats svarīgakais faktors harmoniskai un laimīgai ģimenei

FOTO: Shutterstock.com

Populārais ukraiņu pediatrs Jevgēnijs Komarovskis savā  grāmatā “365 padomi bērna dzīves pirmajā gadā” raksta, ka neizgulējusies māmiņa ir viens no ģimenes strīdu, neracionālu lēmumu un pat abu vecāku depresijas iemesliem ģimenē.   

Turpretim izgulējusies mamma caur iekšējo mieru un labsajūtu kļūst par drošo pamatu bērna emocionālajai attīstībai, fiziskajai veselībai un pat harmoniskai, funkcionējošai ģimenei. 

Ja vajadzētu novērtēt prioritātes jaunā ģimenē ar jaundzimušo, tad Komarovskis izvirza trīs prioritātes šādā secībā:

  1. Bērna drošība
  2. Bērna barošana
  3. Mammas miegs


Viss pārējais – kārtība mājās, siltas pusdienas, vecāku intīmās attiecības, izklaides, var pagaidīt līdz vieglākiem laikiem. 

Ja gribas gulēt, ir jāatliek visi mājas un saimniecības darbi un jāiet ir gulēt. Labāk būt nosvērtai un skaidru prātu putekļainā istabā un mazliet netīrā halātiņā nekā neizgulējusies histēriska mamma perfekti uzkoptā dzīvoklī ar siltām pusdienām uz plīts tieši tad, kad vīrs nāk mājās no darba.

Reklāma
Reklāma

Ja mājās jau ir bērni, kuri tomēr prasa mammas rūpes un uzmanību, tad Komarovskis iesaka jau pirms nākamā bērna piedzimšanas vai pat vēl agrāk – pirms plānošanas, ar pārējiem pieaugušajiem ģimenes locekļiem laicīgi vienoties par pienākumu sadali tā, lai sievietei noteikti būtu laiks izgulēties. Ņemiet vērā visu ģimenes locekļu argumentus un iespējas vēl pirms ir sākušās bezmiega naktis un kaitinošās neizgulēta miega dienas ar raudošu zīdaini rokās. 

Ārsts savā ikdienas pediatra praksē novērojis, ka vairāk slimo tieši perfekto, ļoti trauksmaino, tīrīgo un pareizo mammu bērni. Bērni, kuru mammas atļaujās mazliet vairāk šmuces mājās un nedaudz vairāk paviršības ikdienas sadzīvē, bērni aug emocionāli mierīgāki un fiziski veselāki.