Jāpērk jauni ziemas zābaki. 6 ieteikumi, kā "neiegrābties" sliktā precē

Rudens un ziemas apavi bieži vien ir nopietna investīcija, un ne vienam vien gadījies kāds neveiksmīgāks pirkums, kad par dārgu naudu pirktajos zābakos salst kājas vai arī sezonas beigās tie jau teju ir izjukuši.

 

FOTO: Shutterstock.com

Labam zābaku pārim būtu jākalpo vismaz pāris gadus. Kam būtu jāpievērš uzmanība, ja vēlies iegādāties patiešām kvalitatīvus un ilgi kalpojošus ziemas apavus?


Pirms dodies uz veikalu, saproti, kādi apavi Tev ir vajadzīgi!
Pirms jebkuru apavu iegādes Tev jābūt pārliecinātam, kādam mērķim Tu tos iegādājies. Vai pērc apavus tūrismam – gariem pārgājieniem pa mežiem un pakalniem, vai varbūt Tev ir vajadzīgi ērti rudens zābaciņi, kurus uzvilksi tikai ceļā no mājām uz biroju, braucot ar mašīnu? Katram apavam ir sava lietošanas “specifika” un tas vienmēr ir paredzēts kādam konkrētam mērķim.

Piemēram, zamša smalkādas apavi būs īstā izvēle iziešanai uz teātri vai operu, bet ne skriešanai pa Vecrīgas bruģi. Smalki apavi ar ādas zoli īsti nebūs piemēroti Latvijas ziemīgajiem apstākļiem – ādas zole uzsūks mitrumu, tāpēc ir piemērota tikai sausiem laikapstākļiem. Kopumā ziemai vislabāk būs piemēroti kvalitatīvas, siltumu saglabājošās dabīgās ādas apavi.


Paļaujies uz tausti!
Rūpīgi apskati un aptausti apavu. Pievērs uzmanību savienojumu vietām – īpaši vietai, kur apava virspuse ir savienota ar zoli. Tai jābūt pielīmētai vai piešūtai ļoti kārtīgi, un līmes pēdām nevajadzētu būt redzamām – savienojuma vietai jābūt tīrai, viengabalainai un precīzi jāpieguļ.

Ja zole ir piešūta, atceries, ka šuves būs kārtīgi jāsmērē ar vasku, lai caur tām neieplūstu ūdens. Aplūko un aptausti arī pašu apavu, lai noskaidrotu, vai āda ir kvalitatīva  – tai ir jābūt vienmērīgi gludai.
 

Pievērs uzmanību zolēm!
Ja esi izvēlējies zābakus ar piešūtu zoli, pievērs nopietnu uzmanību šuvuma vietām. Šuvumam būtu jābūt vienmērīgam un ciešam. Ja pamani tajā lielas spraugas vai nevienmērīgumu - liec vien šo zābaku pāri atpakaļ plauktā. Atceries, ka būtiski izmantot apavu vasku apavu kopšanā. Vaska pārklājums palīdz aizsargāt šuvju vietas, lai uzlabotu apavu ūdensnoturīgumu.

Tāpat, turpinot izvērtēt savu potenciālo ziemas apavu zoles, pievērs uzmanību, lai tās būtu vai nu no gumijas, vai arī sintētiskas – no polivinilhlorīda vai poliuretāna, jo šo materiālu zoles ir gan izturīgas, gan lokanas. Ja vēlies, lai zābaki pasargā pret slīdēšanu uz ielas, meklē apavus ar reljefu zīmējumu uz zoles. Tāpat vērts pievērst uzmanību zoles biezumam – ja vēlies, lai būtu siltāk, tad labāk iegādājies zābakus ar biezāku zoli.
 

Aplūko abus zābakus vienu otram blakus!
Aplūko, vai abi apavi izskatās vienādi, vai abiem āda ir vienā tonī un kvalitātē. Identiska stāvokļa zābaki kalpos ilgāk un nonēsāsies vienmērīgāk. Turklāt, ja viens no zābakiem izskatās sliktākā stāvoklī, tā defekti, tos nēsājot ikdienā, būs uz tā redzami daudz ātrāk.
 

Vai zābaki “elpos”?
Lai gan ūdens necaurlaidība un izolācija pret aukstumu ir vieni no būtiskākajiem apsvērumiem, iegādājoties zābakus, ir ļoti svarīgi arī apsvērt to, vai zābaki “elpos” – vai tie laidīs cauri gaisu, lai tā novērstu mitruma un sviedru uzkrāšanos apavu iekšienē.

Reklāma
Reklāma

Šis ir būtisks aspekts, jo neelpojoši ziemas zābaki var novest ne vien pie kāju sēnītes, bet arī pat pie apsaldējumiem gadījumos, ja kājas ir slapjas un ārā ir sals. Tāpēc svarīgi izvēlēties apavus no dabīgiem materiāliem – tie elpo un tajos stipri mazāk svīst kājas. Mūsdienās kvalitatīvākos ziemas apavos mēdz izmantot tādus materiālus kā Gore-Tex u.c – īpašas membrānas, kas ir gan ūdensizturīgas, gan elpojošas, tā nodrošinot, lai gan apavi, gan kājas vienmēr būtu sausas.
 

Vai zābaki nav pārāk lēti?
Tā ir viena no dzīves patiesībām – labs, kvalitatīvs apavs nekad nebūs ļoti lēts. Šodienas “ātrā mode” aicina uz lētu un biežu patēriņu, un sniedz iespēju pagājušās sezonas no modes izgājušās preces izmest miskastē un nomainīt pret jaunām. Ziemas zābaku iegādē tomēr rekomendētu ievērot pragmatisku pieeju un atcerēties, ka kvalitatīvi, klasiski zābaki no modes neizies, un attaisnos sevī ieguldītos līdzekļus ar sausām, siltām kājām un ilgu kalpošanu.

Ir dažādas metodes, kā pārliecināties, vai Jūsu izvēlētie apavi kalpos ilgi. Taču vienlaikus ir jāatceras, ka ar vienu apavu, it īpaši zābaku pāri, būs tomēr par maz. Apaviem jāļauj “atpūsties” – izžūt pilnībā -, un to var nodrošināt, vienu dienu valkājot vienu pāri un nākamajā – citu. Arī kvalitatīvi apavi, ja tos nēsās nepārtraukti, fiziski novalkāsies daudz ātrāk. Tāpēc atceries, ka lieks apavu pāris nekad nav par daudz, un ar to nodrošināsi, ka Tavi apavi kalpos ne vienu vien sezonu.


 

Informācija no portāla Jauns.lv