Noskaidrota 2018. gada ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētajā konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” galveno titulu un 30 000 eiro balvu ieguvusi Olaines novada pašvaldība.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Savukārt 15 000 eiro balvu saņēma un 1. vietu deviņu republikas pilsētu pašvaldību grupā izcīnīja Daugavpils pilsētas pašvaldība, 21 reģionālas nozīmes attīstības centra novadu pašvaldību grupā – Preiļu novada pašvaldība un 89 novadu pašvaldību grupā – Ikšķiles novada pašvaldība.

Visas konkursā piešķirtās naudas balvas paredzētas izmantošanai atbalsta pasākumu un pakalpojumu nodrošināšanai vai vides veidošanai ģimenēm ar bērniem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: “Daudzbērnu ģimenes ir tās, kas patlaban un arī nākotnē veicinās Latvijas tautas reālu pastāvēšanu un nacionālo vērtību saglabāšanu. Tieši tādēļ ir tik būtiski valsts un pašvaldību līmenī rūpēties par to, lai ikvienam iedzīvotājam būtu pieejams gan finansiāls, gan arī morāls atbalsts visdažādākajās izteiksmēs, tostarp pieejama infrastruktūra, atvieglojumi ģimenēm dažādiem pakalpojumiem – transportam, ēdināšanai, izglītībai, veselībai –, kvalitatīvas mācību iestādes, kā arī brīvā laika pavadīšanas iespējas: parki, bērnu rotaļu laukumi un dažādas aktivitātes.”

 

 

Starp konkursa finālistēm Olaines novada pašvaldība izcēlās ar šajā gadā ieguldīto infrastruktūrā un palielināto bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir viens no augstākajiem Latvijā, – 300 eiro. Šajā novadā ir arī vislielākais atbalsts bērnu auklēm un maksas ziņā ļoti pieejama interešu un profesionālās ievirzes izglītība. Olaines novads ir viena no pašvaldībām ar lielāko bērnu rotaļu laukumu skaitu Latvijā – 79, un šeit tiek ieviestas jaunas atbalsta formas daudzbērnu ģimenēm. Par citām priekšrocībām ģimenēm ar bērniem iespējams uzzināt vietnē www.vietagimenei.lv/salidzini.

Reklāma
Reklāma

Starp konkursa finālistēm Olaines novada pašvaldība izcēlās ar šajā gadā ieguldīto infrastruktūrā un palielināto bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir viens no augstākajiem Latvijā, – 300 eiro.  

No visām pašvaldībām, kas šogad piedalījās konkursā, nomināciju “Pašvaldība ar lielāko jaundzimušo skaitu un būtisku atbalstu tiem” saņēma Ķekavas novada pašvaldība, nominācijā “Goda ģimeņu pašvaldība” uzvarēja Madonas novada pašvaldība, bet nominācijā “Pašvaldība ar lielāko izaugsmi” laurus plūca Līgatnes novada pašvaldība. Atbilstoši konkursa nolikumam katra pašvaldība balvā ieguva 5000 eiro.

Konkursa komisija vērtēšanas laikā izvirzīja arī papildu nominācijas, īpaši izceļot piecas pašvaldības par būtisku ieguldījumu un kopsummā piešķirot tām 21 000 eiro. Alūksnes novada pašvaldība tika atzinīgi novērtēta par programmas “Draudzīga vieta bērnam” attīstību Latvijā, Jēkabpils pilsētas pašvaldība par ieguldījumu darbā ar jauniešiem, Ozolnieku novada pašvaldība par ieguldījumu jauniešu izaugsmes veidošanā Teteles pamatskolā, Siguldas novada pašvaldība par inovatīvu pieeju ģimenei draudzīgas vides un iespēju nodrošināšanā, savukārt Jūrmalas pilsētas pašvaldība par ieguldījumu ģimenēm veselīgas un radošas pilsētas attīstībā.

Konkursa lieldrauga SIA “Jūrmalas Mežaparki” balva 3000 eiro vērtībā jauna rotaļu laukuma iegādei un uzstādīšanai tika piešķirta Ludzas novada pašvaldībai, savukārt “Omniva” simpātijas balvu – 200 atlaižu kodus 99% apmērā sūtījumiem ar pakomātu Baltijā – saņēma Alūksnes novada pašvaldība. Konkursa finālistes un uzvarētājas dažādās nominācijās ieguva arī balvas no konkursa atbalstītājiem.

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” norisinās jau otro gadu ar mērķi izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Ir izveidota funkcionējoša un viegli pārskatāma tīmekļvietne, kurā ikviens var iepazīties ar pilnu informāciju par pašvaldībās pieejamajām daudzveidīgajām iespējām, piedāvājumiem un atbalstu ģimenēm ar bērniem. Dati tiek iegūti no pašvaldību iesūtītās informācijas.

2017. gadā uzsāktā VARAM iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” šāgada jūnijā saņēma Eiropas Daudzbērnu ģimeņu asociācijas starptautisku novērtējumu – galveno balvu kategorijā “Nacionālās valdības iniciatīva” par ieguldīto darbu ceļā uz ģimenēm draudzīgu valsti.

Konkursa lieldraugi: SIA “Jūrmalas Mežaparki” un plašākais pakomātu tīkla nodrošinātājs Baltijā “Omniva”. Konkursa atbalstītāji: Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, CSDD Rīgas Motormuzejs, mobilo sakaru operators laimīgām ģimenēm “Amigo”, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība “BT 1”, vietējais veikalu tīkls “top!”, lielākais saldumu ražotājs Baltijā “Laima” un ģimenes uzņēmums “ViKrEm”.