Ziemassvētku dāvanu tops, ko izvēlas Latvijas iedzīvotāji

Tuvojoties Ziemassvētkiem un gada nogalei, dāvanas tuviniekiem sarūpē 89% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 11% atzīst, ka dāvanas nedāvina vispār, liecina topošā iepirkšanas un izklaides centra “Akropole” veiktā aptauja. Izrādās, līderi dāvanu topā ir saldumi un rotaļlietas. 

Dāvanas tuviniekiem sarūpē 89% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 11% atzīst, ka dāvanas nedāvina vispār.

FOTO: Shutterstock.com

Dāvanas tuviniekiem sarūpē 89% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 11% atzīst, ka dāvanas nedāvina vispār.

 

Tikai 3% aptaujāto aiztaupa sev stresu, ko sagādā drūzmēšanās veikalos īsi pirms svētkiem, un Ziemassvētku dāvanas sagādā vairāk kā trīs mēnešus iepriekš. Lielākā daļa jeb 74% dāvanu sarūpēšanu atstāj uz decembri, un teju trešdaļa no viņiem pie dāvanu meklēšanas ķeras tikai pēdējo divu nedēļu laikā. Aptauja rāda, ka sievietes dāvanas iegādājas savlaicīgāk nekā vīrieši, bet kungi trīskārt biežāk nekā dāmas dāvanu iegādi atliek uz pēdējo nedēļu pirms svētkiem.  

Ko Latvijas iedzīvotāji visbiežāk pērk Ziemassvētku dāvanām? Absolūts līderis dāvanu sarakstā ir saldumi - tos iegādājas vairāk nekā puse dāvanu pircēju. Gardumiem seko rotaļlietas, smaržas un kosmētika. Vidēju popularitāti Ziemassvētku svinētāju vidū bauda biļetes uz kultūras un izklaides pasākumiem, kā arī dāvanu kartes preču vai pakalpojumu iegādei - tās pērk ceturtā daļa aptaujāto. 

Reklāma
Reklāma

TOP visbiežāk pirktās dāvanas:
1. Saldumi 52%
2. Rotaļlietas 38%
3. Smaržas, kosmētika 36%
4. Biļetes uz kultūras un izklaides pasākumiem 25%
5. Dāvanu karte preču vai pakalpojumu iegādei 25%
6. Apģērbs un aksesuāri 24%
7. Trauki, interjera priekšmeti 22%
8. Grāmatas 21%
9. Nauda 15%
10. Dāvanu karte atpūtas baudīšanai 14%
11. Žurnālu un laikrakstu abonementi 14%
12. Elektronikas preces 13%
 
Savukārt PNB Bankas veiktajā aptaujā noskaidrots, ka gada nogalē gaidāmie svētki Latvijas iedzīvotājiem visvairāk saistās ar ģimeniskumu, un tiek gaidīti ar prieku un cerībām. Arī Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas galvenokārt saistās ar ģimenisku kopābūšanu - svētku maltīti ģimenes lokā un jau minēto dāvanu pasniegšanu tuviniekiem, kā arī dažādu svētku pasākumu apmeklēšanu. Ģimenes, kurās aug nepilngadīgi bērni, biežāk raugās uz gada nogales svētkiem caur ģimeniskuma prizmu, tomēr vienlaikus akcentē finanšu nepietiekamību - tā aktuāla 18% ģimeņu ar bērniem.