Par Bērnu slimnīcā mirušajiem bērniem Veselības inspekcijā sāktas pārbaudes

Veselības inspekcijā sāktas pārbaudes saistība ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) mirušajiem bērniem, kurā viens nebija saņēmis nepieciešamo vakcīnu, bet otrs - obligāto K vitamīna devu, informēja inspekcijas pārstāve Saiva Luste.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viņa informēja, ka inspekcija saņēmusi informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra par trīs mēnešus veca bērna saslimšanu ar garo klepu, kuram nav veikta vakcinācija saskaņā ar vakcinācijas kalendāru. Otru ziņu Veselības inspekcija saņēma no Bērnu slimnīcas ārsta, kurš informēja, ka bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu.
 

Inspekcijā atgādināja, ka nesaņemto vakcīnu un K vitamīna bērniem radās smagas komplikācijas, un abi bērni slimnīcā nomira. Inspekcijā sāktas pārbaudes saistībā ar šiem gadījumiem, tostarp tiek skaidroti notikušā apstākļi.


Jau ziņots, ka, neskatoties uz reanimatologu centieniem, Bērnu slimnīcā mēneša laikā miruši divi bērni. Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Savukārt otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

"Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi," uzsver slimnīcas speciālisti.

Slimnīcas mediķi izplatījuši atklāto vēstuli, uzrunājot vecākus, veselības nozares speciālistus un ikvienu, kuram rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā. Slimnīcas ārsti uzsver, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais.

Reklāma
Reklāma

 
Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka kopš 2010.gada no vakcīnregulējamām slimībām Latvijā ir miruši 15 bērni, tai skaitā no garā klepus, gripas, tuberkulozes, B hepatīta un b tipa Haemophilus influenzae (Hib) infekcijas.

Astoņi mirušie bērni vēl nebija sasnieguši gada vecumu, seši bija 13 mēnešus līdz septiņus gadus veci, bet viens - 17 gadus vecs.

 

Informācija no portāla Jauns.lv