Tumšs un auksts, bet mājās sēdēt negribas? 5 ieteikumi, ko darīt ar bērniem ziemas nedēļas nogalēs

Ziemā dienas ir patiesi īsas un, lai gan tikko uzsnigušais sniegs sagādā prieku gan lieliem, gan maziem, efektīvi pavadāmais laiks ārpus telpām pirms tumsas iestāšanās ir ļoti ierobežots. Ko darīt brīžos, kad deguni jau nosaluši, bet gulētiešanas laiks vēl nav pienācis?

FOTO: Shutterstock.com

Iesakām piecus brīvdienu pavadīšanas veidus kopā ar lielākiem un mazākiem bērniem. 


Sports iekštelpās un zinātkāres centri
Fiziskas aktivitātes iespējams izbaudīt arī tiem, kas nav ziemas mīļi un aukstajā gadalaikā labprātāk uzturas iekštelpās. Pēdējā laikā īpašu popularitātes vilni piedzīvo iekštelpu batutu centri, kur visu vecumu bērniem iespējams atgriezties laikā, kad lēkāšana pa vecāku gultu šķita aizraujošākā nodarbe pasaulē. Dažādi batuti un tramplīni, spēles un rotaļas, kur mazajiem iespējams izlikt visu nedēļas laikā uzkrāto enerģiju, savukārt vecākiem – nesatraukties par bērnu savainošanos vai mēbeļu bojājumiem. Kad ķermenis izvingrināts, prāta attīstībai vērtīgs dienas turpinājums būs vizīte kādā zinātkāres centrā, piemēram, “Zili brīnumi”, kur bērns varēs iepazīt eksaktās zinātnes no jauna skatupunkta un attīstīt loģisko domāšanu, veicot dažādus uzdevumus un eksperimentus. 

 

Izstādes un radošas nodarbības muzejos
Lai brīvo laiku pavadītu aizraujoši un vienlaikus jauno paaudzi izglītotu, lielisks risinājums ir apmeklēt muzeju. Mūsdienās, kad tik daudzi muzeji piedāvā īpašas programmas tieši mazākajiem apmeklētājiem, to apciemojums vairs nav nedz garlaicīgs, nedz līdzinās zobu sāpēm. Visiem ģimenes locekļiem aizraujoša šķitīs novembra sākumā atklātā interaktīvā izstāde Rīgas Motormuzejā – “Leģenda par dzelzs bruņinieku”. Tajā ar īpašu moderno tehnoloģiju palīdzību otrā dzīve  dota leģendārai Latvijas armijas bruņumašīnai “Imanta”, kur mazajiem īpaši patiks ne tikai visu apskatīt un izpētīt, bet savām acīm redzēt tās dalību slepenās kaujas operācijās. Savukārt, ja tehnika nešķiet saistoša, bet priekšroku dodat mākslai, arī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izveidojis vairākas programmas bērniem. Tās paredzētas mazajiem jau no 4 gadu vecuma un ļauj tuvāk iepazīt mākslu jau no agras bērnības. 

3.  Kopīgs kino apmeklējums un jaunākās latviešu multfilmas
Pēc psihologu domām, animācijas filmas ir viens no veidiem kā bērnus ne tikai izklaidēt, bet arī veicināt mazo izpratni par pasaules kārtību, vispārpieņemtajām vērtībām un morāles principiem. Tādēļ kopīgs vecāku – bērnu kino apmeklējums var būt gan labs, gan liederīgs laika pavadīšanas veids. Šobrīd kinoteātros vēl apskatāma leģendārās latviešu režisores Rozes Stiebras jaunākā animācijas filma “Saule brauca debesīs”, kuras stāsts vijas ap šajā tumšajā gadalaikā mums tik nepieciešamo sauli, māca nesavtīgas palīdzības nozīmi un vēsta par labā uzvaru pār ļauno. Filma tiek dēvēta par piedzīvojumu filmu maziem un lieliem, turklāt ar režisores multfilmām uzaugušas jau vairākas paaudzes, tādēļ, atceroties bērnību, arī vecākiem kinoteātrī garlaicīgi nebūs. 

Reklāma
Reklāma

4. Klasiskās mūzikas koncerti un uzdevumi bērniem
Mūzikai ir būtiska nozīme bērna personības un radošuma attīstībā, tādēļ lūkojoties pēc kopīgām brīvā laika pavadīšanas iespējām, nedrīkst aizmirst dažādu koncertu un uzvedumu apmeklējumus. Bērnu iepazīstināšanai un izglītošanai klasiskās mūzikas jomā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ir izveidojis LeNeSOna koncertciklu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, kurā izskan bērnu auditorijai piemērota, tīkama mūzika, kas papildināta ar dramaturģisko saturu. Koncertu laikā mazajos klausītājos un viņu līdznācējos tiek rosināta interese par klasisko mūziku, mūzikas instrumentiem un populārākajiem dažādu tautu un laiku komponistu sacerējumiem. Visticamāk, kādu jaunu faktu uzzinās arī vecāki. 

5. Galda spēļu vai pužļu likšanas turnīrs mājās
Tomēr, ja nav vēlmes izklaides meklējumos doties nekur ārpus mājas, to droši var arī nedarīt, baudot mierīgu kopābūšanu iekštelpās. Mūsdienās pieejams ārkārtīgi plašs galda spēļu un pužļu klāsts, no kurām daļa ir Latvijā veidotas un ražotas, turklāt tās būs interesantas un izaicinošas ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Veicinot bērnā stratēģisku domāšanu un izpratni par jēgpilni pavadītu brīvo laiku, vienlaikus tiek arī attīstīta izpratne par ģimenes nozīmi cilvēka dzīvē. Galu galā – vissvarīgākais, neatkarīgi no darāmā vai laikapstākļiem, ir būt kopā.