Lietuvā atklāts Baltijā pirmais Ķīnas gaismu festivāls "Lielās Ķīnas laternas"

Aizvadītājā nedēļas nogalē Lietuvā, Pakrojas muižā, tikai 150 km no Rīgas atklāts Baltijā pirmais gaismu festivāls “Lielās Ķīnas laternas”. Festivāla saknes meklējamas vairāk nekā divi tūkstoši gadu senā pagātnē. Festivāls norisināsies katru nedēļas nogali no piektdienas līdz svētdienai līdz pat 6. janvārim, no pl. 16:00. Festivālā būs iespējams piedzīvot ko nebijušu – pilnu parku ar milzu zīda gaismu skulptūrām, teatralizētus uzvedumus, svētku tirdziņu un īpašu svētku programmu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lielākajā muižas kompleksā Lietuvā – Pakrojas muižā – apskatāmas 20 Ķīnā darinātas milzu zīda laternu skulptūras, festivālā apskatāms iedegts 40 m garš pūķis, pandu dārzs, milzu flamingo un Pelnrušķītes kariete, varžu koris, ir iespēja izstaigāt siržu aleju, briežu mežu un piedzīvot daudz spilgtu emociju – kā gaismas, gan skaņu pasaulē.

“Tas mums ir liels pagodinājums uzņemt tik lielu un nozīmīgu festivālu, kāds nekad nav piedzīvots šajā reģionā. Gaismu maģija ir tieši tas, kas nepieciešams šajā tumšajā ziemas laikā. Kopš seniem laikiem pastāv ticējums, ka pirms Jaunā gada zemei, ūdenim, gaisam un gaismai piemīt īpaša enerģija, tāpēc aicinu to piedzīvot visiem kopā”, saka Pakruojas muižas saimnieks Giedrius Klimkevicius, kurš katru nedēļas nogali uzņem viesus no dažādām pasaules valstīm. 
 


Ķīnas laternu festivāla ietvaros, kas norisināsies septiņas nedēļas nogales, tai skaitā Ziemassvētku laikā, būs iespēja piedzīvot dažādus ķīniešu un lietuviešu aktieru teatralizētus priekšnesumus. Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties Ķīnas mākslinieku un amatnieku darbnīcās, kurās būs iespēja redzēt un apgūt eksotisku priekšmetu radīšanu. Festivāla laikā darbosies svētku tirdziņš, kurā būs iespējams baudīt arī austrumu virtuves garšas un pat satikt Ziemassvētku vecīti. 

Reklāma
Reklāma

 


Ķīniešu laternu festivāla vēsture sakņojas divus tūkstošus gadu senā pagātnē. Ierasti milzu laternas tiek degtas, lai atzīmētu Jaunā gada sagaidīšanu. Ar laiku, izmantojot aizvien jaunas dizaina formas, tika radīti daudzi dažādi krāsaini tēli, festivāls iekaroja popularitāti arī citviet un savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās. Teikas stāsta, ka 19. gs. Pakrojas muižas pēdējais saimnieks barons Fon Rops, apmeklējot Ķīnu, bijis sajūsmā par piedzīvoto, īpaši viņu aizkustinājis gaismu festivāls. Jau tolaik veidotas tirdzniecības un kultūras apmaiņas saites ar Tālajiem Austrumiem. Šī sadarbība turpinās arī mūsdienās, arī šogad, kad visas trīs Baltijas valstis svin savu simto dibināšanas gadadienu. 

Pakruojis muižas komplekss ir lielākais, kāds saglabājies un atjaunots Lietuvā. Muižas ansamblī ietilpst 26 celtnes, kurās muižnieku dzīve aktīvi risinājusies 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā. Pirms gada Pakruojis muiža EDEN (European Destinations of Excellence) iekļuva 18 pievilcīgāko kultūras tūrisma vietu sarakstā Eiropā. Lielo Ķīnas laternu festivālu organizē Parkruojas muižas komanda kopā ar Ķīnas uzņēmumu “Haiti Culutre”, kas 20 gadu pastāvēšanas laikā Ķīnas laternu festivālu organizējusi jau vairāk nekā 40 valstīs. 

Vairāk informācijas: www.pakruojo-dvaras.lt   vai Facebook