8 veidi, kā samazināt risku saslimt ar krūts vēzi

Statistika ir nepielūdzama – viena no astoņām sievietēm dzīves laikā saslimst ar krūts vēzi. Ir vismaz astoņas iespējas, kā šo risku dabiski samazināt.

Ir vairāki vienkārši ieteikumi, kā mainīt dzīvesveidu, lai parūpētos par krūšu veselību. Turklāt risks saruks neatkarīgi no jūsu vecuma.

FOTO: Shutterstock.com

Ir vairāki vienkārši ieteikumi, kā mainīt dzīvesveidu, lai parūpētos par krūšu veselību. Turklāt risks saruks neatkarīgi no jūsu vecuma.


Saslimšanā ar krūts vēzi liela nozīme ir ģenētikai un ģimenes slimību vēsturei, tomēr tā nav nolemtība, ar kuru būtu jāsamierinās, – risku iespējams samazināt pat tad, ja varbūtība saslimt ir liela. 

Ir astoņi vienkārši ieteikumi, kā mainīt dzīvesveidu, lai parūpētos par krūšu veselību. Turklāt risks saruks neatkarīgi no jūsu vecuma. 

 

Sekojiet savam svaram
Palielinātam ķermeņa svaram ir cieša saistība ar krūts vēzi. Pieņemts, ka ĶMI (ķermeņa masas indeksa) mērvienība ir kilogramu attiecība pret ķermeņa garumu kvadrātā, un saskaņā ar Mančesteras universitātes ziņojumu katri 5 kg/m2 virs normas paaugstina risku pēcmenopauzes laikā piedzīvot krūts vēzi par 12 procentiem. Savukārt, zaudējot lieko svaru, šī varbūtība būtiski samazinās. 
 

Turpiniet dzīvot aktīvi
Lai kāds būtu jūsu vecums, iespēju saslimt samazina regulāras fiziskās aktivitātes. Pētījumu rezultāti šajā jomā ir visai iespaidīgi, piemēram, ja sievietes visā pasaulē pievērstos aktīvam dzīvesveidam, krūts vēža gadījumu skaits saruktu par desmit procentiem. Visefektīvāk risku samazina enerģiskas kustības, bet arī pastaiga raitā solī dod savu labumu. Kādā pētījumā vērtētas sievietes pēcmenopauzes vecumā – daļa katru dienu pievērsās fiziskajām aktivitātēm, kas atbilst stundu garai pastaigai, un, salīdzinot ar pētījuma dalībniecēm, kuras bija mazāk aktīvas, viņu iespēja nesaslimt pieauga par 15 procentiem. 


Pārstājiet lietot alkoholu
Dažas glāzes vīna nedēļā var attālināt sirds slimības, taču uz krūts vēzi šo sakarību attiecināt nevar – varbūtību saslimt paaugstina pat nelielas alkohola devas. Medmāsu veselības pētījums (viens no lielākajiem un ilgstošākajiem pētījumiem par faktoriem, kas iespaido sievietes veselību) atklāj – salīdzinot ar pilnīgām atturībniecēm, sievietēm, kuras lieto no trim līdz sešām alkohola vienībām nedēļā, ir par 15% lielāka varbūtība piedzīvot krūts vēzi. Ja sieviete dienā iztukšo vismaz divus dzērienus, risks pieaug līdz 51 procentam. Līdz ar to pētnieki iesaka – ja jums patīk iedzert, neliedziet sev šo prieku tikai īpašos gadījumos. 

 

Dažas glāzes vīna nedēļā var attālināt sirds slimības, taču uz krūts vēzi šo sakarību attiecināt nevar – varbūtību saslimt paaugstina pat nelielas alkohola devas.



Ēdiet ekoloģisku pārtiku
Lieliski, ja jūsu ēdienkarte ir veselīga un sabalansēta, tajā netrūkst pilngraudu produktu, svaigu augļu un dārzeņu, taču būtu vēl lieliskāk, ja jūs pēc iespējas biežāk lietotu ekoproduktus. Pesticīdi, ar kuriem apstrādāta pārtika, spēj izjaukt hormonu līdzsvaru organismā, un vairākos pētījumos ir apstiprināta pesticīdu saikne ar krūts vēzi. 

Tiesa, kādā nesen veiktā pētījumā ziņots, ka organiskās pārtikas ēšana nesamazina draudus saslimt. Tomēr jāņem vērā, ka šim pētījumam bija vairāki trūkumi, tāpēc tā rezultāti nav vērtējami kā pilnīgi. Tikai neliels procents pētījuma dalībnieku atklāja, ka organisku pārtiku lieto “parasti vai vienmēr”, turklāt, tā kā iesaistītajām sievietēm regulāri veica krūts vēža skrīninga procedūras, varbūtība atklāt slimību paaugstinājās. Vēl jāņem vērā, ka pētījums ilga tikai deviņus gadus, un tas ir pārāk īss laiks, lai, analizējot vēža rašanās apstākļus, parādītu būtiskas atšķirības starp dažādām cilvēku grupām. 

Citā nesen veiktā pētījumā, apkopojot vairāk nekā 300 publicētu ziņojumu, atklāts, ka, salīdzinot ar intensīvajā lauksaimniecībā iegūto pārtiku, organiskie produkti satur ievērojami vairāk antioksidantu – iedarbīgus komponentus, kas cīnās ar vēzi –, kā arī tajos ir mazāk kadmija, un tieši šī smagā metāla klātbūtni produktos pētnieki saista ar krūts vēzi. 

 

Salīdzinot ar intensīvajā lauksaimniecībā iegūto pārtiku, organiskie produkti satur ievērojami vairāk antioksidantu – iedarbīgus komponentus, kas cīnās ar vēzi.

Reklāma
Reklāma



Lietojiet dabisku kosmētiku
Lielākā daļa kosmētikas un ķermeņa kopšanas līdzekļu ir vai pārbāzti ar potenciāli riskantām ķīmiskajām vielām, un daudzas no tām spēj izjaukt ķermeņa jutīgo hormonālo sistēmu. Vieni no ļaunākajiem ir parabēni, kurus lieto, lai apkarotu plaša spektra mikroorganismus jūsu iecienītajā lūpu krāsā vai sejas losjonā. Parabēniem piemīt estrogēnu jeb sievišķo dzimumhormonu darbību imitējošas īpašības, un tie atrasti 99% krūts vēža šūnu paraugu. Secinājums – parabēni spēj stimulēt cilvēka vēža šūnu augšanu krūtīs izmērāmā blīvumā. 
Ar krūts vēža rašanos saista arī dietilftalātus, kā arī mākslīgi radīto muskusu – sintētisku vielu, ko plaši izmanto parfimērijā. 
Lai izvairītos no ķīmiskajām sastāvdaļām, rīcība ir pavisam vienkārša – lietot dabiskus skaistumkopšanas produktus, kuriem nepiemīt toksisks efekts.  

 

Lietojiet zaļus tīrīšanas līdzekļus
Tīrīšanas līdzekļi, kurus izmantojam, lai spodrinātu māju, ir vēl viens ķimikāliju avots, un pētījumi liecina – tie var būt arī krūts vēža rašanās veicinātāji. Pētnieki no Silent Spring institūta Masačūsetsā iztaujāja vairāk nekā 1500 sieviešu, uzdodot jautājumus par sadzīves ķīmijas lietošanas paradumiem. Lūk, kas atklājās! Visbiežāk ar krūts vēzi slimoja sievietes, kuras visaktīvāk no visām izmantoja gaisa atsvaidzinātājus un produktus pelējuma sēnītes likvidēšanai. Kopumā sievietēm, kuras, pēc pašu domām, tīrīšanas līdzekļus lietoja visintensīvāk, risks saslimt bija divas reizes lielāks nekā tām, kuras sadzīves ķīmijas lietošanu vērtēja kā “niecīgu”. Izvēlieties alternatīvus zīmolus, kuru produkti ir organismam nekaitīgi. 


Uzņemiet pietiekami daudz D vitamīna
Saules vitamīna trūkums tiek vainots daudzās veselības problēmās, un izņēmums nav arī krūts vēzis. Kādā pētījumā atklāts, ka sievietēm ar augstu D vitamīna līmeni organismā (sintezētu no saules starojuma un pārtikas) risks piedzīvot krūts vēzi bija ievērojami zemāks. Citā pētījumā ziņots, ka samazināts krūts vēža risks konstatēts sievietēm, kuras ikdienā saulē pavada vismaz stundu. D vitamīnu iespējams uzņemt arī ar pārtiku, ēdot treknas zivis, piemēram, lasi un tunci, olu dzeltenumus un aknas. 
 

 

Sievietēm ar augstu D vitamīna līmeni organismā risks piedzīvot krūts vēzi bija ievērojami zemāks.

 


Izvairieties no hormonu preparātiem
Nenoslogojiet savu organismu ar hormoniem kā estrogēns un progestīns, ko satur hormonālās kontracepcijas līdzekļi un hormonu aizstājējterapijas (HAT) preparāti. Pētījumi liecina – gan pretapaugļošanās tabletes, gan HAT, iespējams, ir atbildīgi par lielu daudzumu krūts vēža gadījumu. 13,14 Kādā Kanādā veiktā pētījumā ziņots, ka starp 2002. un 2004. gadu saslimšana ar krūts vēzi samazinājusies par 9,6 procentiem. Tas sakrīt ar laiku, kad strauji saruka HAT izmantojums – to izraisīja Women’s Health Iniative – apjomīgs Amerikas Nacionālā veselības institūta pētījums. “Rezultāti pierādījuši, ka ir pamats hipotēzei par saistību starp hormonu aizvietotājterapiju un krūts vēzi,” ziņoja pētījuma autori. 

 

Avots: "Ko Ārsti Tev Nestāsta", Jauns.lv