Vāc parakstus par valsts atbalsta ierobežošanu vecākiem, kuri izvēlas nevakcinēt savus bērnus

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par valsts atbalsta ierobežošanu vecākiem, kuri izvēlas nevakcinēt savus bērnus.

FOTO: Shutterstock.com

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Māris Antons. Viņš vēlas panākt bērnu un pārējās sabiedrības veselības aizsardzību ar vakcinācijas palīdzību, bērniem savlaicīgi saņemot visas nepieciešamās vakcīnas.

Iniciatīvā pausts aicinājums pārtraukt "māmiņu algas" piešķiršanu un apmaksātu bērnudārzu nodrošināšanu tiem bērniem un viņu vecākiem, kas ir izvēlējušies paredzēto vakcināciju neveikt nepamatotu apsvērumu dēļ.

"Tāpēc ir jāierobežo valsts sniegtais atbalsts vecākiem, kas izvēlas nevakcinēt savus bērnus, neievērojot Latvijas valsts bērnu Vakcinācijas kalendārā sniegtās rekomendācijas konkrētu vakcīnregulējamu infekcijas slimību gadījumā. Tādējādi vecāki tiktu motivēti aizsargāt savus bērnus un samazinātos iespēja, ka pirmsskolas vecuma iestādēs un skolās nevakcinētie bērni apdraudētu citu bērnu un viņu ģimenes locekļu veselību un dzīvību," teikts iniciatīvas pieteikumā.

Reklāma
Reklāma

Jau iepriekš ziņots, ka, neskatoties uz reanimatologu centieniem, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vakcīnas. Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

"Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi," uzsver BKUS speciālisti.