Satraucoša vēsts: arī Latvijā strauji pieaug rezistence pret antibiotikām

Pārmērīgas un nepārdomātas antibiotiku lietošanas dēļ attīstās antimikrobiālā rezistence -
mikroorganismu noturīgums jeb rezistence pret antibiotikām, kas būtiski apgrūtina cīņu ar
infekcijas slimībām gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Diemžēl baktēriju noturīgums pret antibiotikām jeb rezistence ir pieaugoša problēma arī Latvijā. 

Mums katram uzmanīgam jābūt ne tikai lietojot antibiotikas, bet arī izvēloties pārtiku - vajadzētu pievērst uzmanību, vai, piemēram, gaļas ražotāji, lopu audzēšanas laikā nav izmantojuši antibakteriālus līdzekļus.

FOTO: Shutterstock.com

Mums katram uzmanīgam jābūt ne tikai lietojot antibiotikas, bet arī izvēloties pārtiku - vajadzētu pievērst uzmanību, vai, piemēram, gaļas ražotāji, lopu audzēšanas laikā nav izmantojuši antibakteriālus līdzekļus.

 Antibakteriālā rezistence, ko izraisa antibiotiku izmantošana cilvēku un dzīvnieku ārstēšanā, kļūst par arvien lielāku un aktuālāku problēmu pasaulē un Latvijā. Tā tiek aktualizēta novembrī, kad noris Eiropas Antibiotiku informācijas nedēļa, kā arī Rīgā 22. novembrī notiek konference “Kopā pret antimikrobiālo rezistenci”. Problēmai pievērš uzmanību gan ārsti, gan ražotāji, īpaši tie, kas saistīti ar lopkopības dzīvnieku audzēšanu, gan arī sabiedrība.

 

Pasaules Veselības organizācija izsaka brīdinājumu, ka 2050. gadā lielākā mirstība pasaulē būs saistīta tieši ar antimikrobiālo rezistenci.

 

“Rezistences problēma īpaši strauji Latvijā ir pieaugusi pēdējos gados. Pasaules Veselības organizācija izsaka brīdinājumu, ka 2050. gadā lielākā mirstība pasaulē būs saistīta tieši ar antimikrobiālo rezistenci. Slimnīcā jau tagad saskaramies ar gadījumiem, kuru cēlonis ir rezistenti mikrobi. Šo cilvēku dzīvību glābšanai nākas izmantot pēdējās iedarbīgās antibiotikas un līdz ar to ļoti aktuāls jautājums ir par saprātīgu to lietošanu kopumā. Liels antibiotiku patēriņš ir arī lopkopībā. Līdz ar to ir neviltots prieks, ka problēmu sāk apjaust un rīkoties šajā nozarē. Tas rada vienotības sajūtu cīņā par veselīgu nākotni,” skaidro Māris Liepiņš, Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, ārsts infektologs, hepatologs.

 

Reklāma
Reklāma

Slimnīcā jau tagad saskaramies ar gadījumiem, kuru cēlonis ir rezistenti mikrobi. Šo cilvēku dzīvību glābšanai nākas izmantot pēdējās iedarbīgās antibiotikas.

 

Nielsen veiktajā aptaujā Eiropas iedzīvotājiem par izvairīšanos no sastāvdaļām pārtikā, kas kaitē veselībai, lielākais vairums - 65% respondentu atzinuši, ka atturas no antibiotiku vai hormonu klātbūtnes dzīvnieku produktos, šo vielu klātbūtnei pārtikā iedzīvotāji pievērš vairāk uzmanību kā mākslīgajiem konservantiem (61%). Savukārt vienāds skaits respondentu (60%) izvairās gan no mākslīgajiem garšas pastiprinātājiem, gan no mākslīgajām krāsvielām.
Ģenētiski modificētu organismu klātbūtne pārtikas produktos uztrauc 59% respondentus.

Arī pircēji Latvijā, izvēloties, piemēram, gaļas produktus, aicināti pievērst uzmanību marķējumam "Audzēts bez antibiotikām".