Kāpēc laulība bieži kļūst par iemeslu depresijai: skaidro klīniskā psiholoģe

Cenšoties gan saglabāt personisko labsajūtu, gan arī veidot pozitīvas partnerattiecības, ir ļoti svarīgi saprast, kā risināt attiecību problēmas. Pretējā gadījumā laulības dzīvi var aptumšot nemitīgas slēptas dusmas vai depresija, vietnē psychologytoday.com raksta psiholoģe un grāmatu autore Sūzana Heitlere. 

Kāpēc laulība bieži kļūst par iemeslu depresijai: skaidro klīniskā psiholoģe

FOTO: Shutterstock.com

Heitlere, kur vairākus gadus strādā par klīnisko psiholoģi, savā darbā bieži saskaras ar pāriem, kuru laulības dzīve ir pamatīgi sašķobījusies. Nav noslēpums - laulība var būt nebeidzama laime, bet var arī izvērsties par milzu vilšanos ar konfliktiem, dusmām un depresiju.

Lūk, kā depresijas rašanos laulībā skaidro klīniskā psiholoģe: "Tādas attiecības, kurās viens partneris veic dominējošo, stipro lomu, bet otrs ir pakļāvīgais, vājais, bieži vien vienam no partneriem var izraisīt depresiju. Parasti tā piemeklē cilvēku, kurš attiecībās ir vājākais jeb - veic upura lomu." 

 

Parasti depresija piemeklē to cilvēku, kurš attiecībās ir vājākais jeb - veic upura lomu.



Lielākoties, mainot iesakņojošos attiecību modeli, kurās viens ir dominējošais un otrs viņam pakļaujas, pret modeli, kurā abi partneri ir līdzvērtīgi, depresiju no attiecībām izdodas atvairīt.


Vai problēmas laulībā un depresija ir nesaraujamas lietas?
Nesen veikts pētījums par laulības saistību ar depresiju, un, iepazīstoties ar tā rezultātiem, Heitlere neslēpj: viņa priecājas, ka pētījuma dati apstiprina viņas uzkrātās teorētiskās zināšanas.

 

Reklāma
Reklāma

Antidepresanti vairākumam sieviešu sākumā palīdz uzvarēt depresīvo noskaņojumu. Taču, ja problēmas laulībā nebeidzas, depresīvais noskaņojums atgriežas arī tām, kuras turpina lietot zāles.



Psiholoģe piedāvā galvenās tēzes, kas jāzina, par šo tēmu: 

  • Neapšaubāmi, ka attiecību problēmas, kuras partneriem traucē jēgpilni dzīvot, var būt depresijas rašanās iemesls.
  • Cilvēki, kuri dzīvo laulībā un tajā izjūt pamatīgu spriedzi, savstarpējus konfliktus un nesaprašanos, riskē saslimt ar depresiju 10-25 reizes vairāk nekā tie, kuri nav precējušies vai arī dzīvo saticīgā laulībā.
  • Ja konflikti laulībā ir diezgan nopietni, viena partnera ārstēšanās no depresijas, visticamāk, problēmas neatrisinās.
  • 50 procenti sieviešu, kuras lieto vienus konkrētus medikamentus, norāda: viņas uzskata, ka strīdi ar partneri ir viens no galvenajiem un svarīgākajiem viņu depresijas cēloņiem.
  • Uzlabojoties attiecībām laulībā, depresijas simptomi mazinās.
  • Antidepresanti vairākumam sieviešu sākumā palīdz uzvarēt depresīvo noskaņojumu. Taču, ja problēmas laulībā nebeidzas, depresīvais noskaņojums atgriežas arī tām, kuras turpina lietot zāles.
  • Problēmas laulībā parasti sākas pirms tam, kad parādās pirmie depresijas simptomi.
  • Ja laulātie bez mitas strīdas, depresijas simptomi nebeidzas.
  • Lai vieglāk tiktu pāri laulības problēmām, atslābinātos un izvairītos no kontakta ar partneri, cilvēki ķeras pie alkohola vai arī, cerēdami nolaist tvaiku, sāk pacelt balsi. Diemžēl šādos gadījumos depresija var tikai vēl vairāk palielināties.
  • Ja, rodoties problēmai, dusmošanās vietā partneri iemācās kopējiem spēkiem meklēt risinājumus, depresijas simptomi sāk mazināties un pat izzūd.

 

Avots: Jauns.lv