Somijā populāras kļūst skolas ar atvērtā tipa klasēm. VIDEO

Atvērtā tipa klases ir daļa no skolu atjaunošanas programmas, kas tiek īstenota Somijā. Šāda tipa klases esot ieviestas jau 100 skolās. Somi uzskata, ka tās ir lielisks papildinājums viņu progresīvajai izglītības sistēmai, ko pilnveidojuši pēdējos gados. Ko īsti nozīmē atvērtā tipa klases, skaties video!

Somi izklītības sistēmas reformā iet arvien tālāk!

FOTO: Shutterstock.com

Somi izklītības sistēmas reformā iet arvien tālāk!

Video redzama viena no Somijas skolām, kur vairs nav tradicionālo klašu. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Somijā tika aktualizēts jautājums par klašu izkārtojumu, bija tas, ka slēgta tipa klašu struktūrā skolotāji savā ziņā ir vieni. Savukārt novērojumi liecināja, ka, skolotājiem kooperējoties, tiek sasniegti daudz labāki mācību rezultāti. Neviens skolotājs nevar zināt visu, tādēļ dalīšanās pieredzē ir ļoti būtiska mācību procesa daļa. 

Konkrētajā skolā, kas atrodas Oulu, vienā telpā kopā mācās aptuveni 100 bērnu dažu skolotāju pavadībā. Mācību procesa laikā skolēniem bieži tiek dota iespēja izvēlēties, vai tie vēlas grupu darbu vai skolotāja vadītu nodarbību. Skolotāji ir pārliecināti, ka tādējādi atbildība par mācību sasniegumiem tiek nodota arī pašu skolēnu rokās. Bērni kļūst motivētāki un pašorganizētāki. 

Lai atvērtā tipa klases patiešām varētu pildīt savu uzdevumu, skolās ir domāts par tehniskiem risinājumiem, lai akustika netraucētu bērniem veikt arī individuālus darbus. Tāpat daudz izmantoti paklāji un citi skaņu slāpējoši materiāli. 

Reklāma
Reklāma