Vai bērni kļūs par mūsu pensiju 4.līmeni?

Vairāk nekā puse jeb 56% Latvijas iedzīvotāju sniedz atbalstu saviem pensijas vecuma vecākiem, no tiem 30% sniedz regulāru finansiālu atbalstu līdz 100 eiro mēnesī, liecina "INVL pensiju fondi" un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nav šaubu, ka palīdzība saviem pensijas vecuma vecākiem ir apsveicama un atbalstāma, taču aptaujas rezultāti iezīmē visai draudīgu sabiedrības tendenci, proti, 28% Latvijas iedzīvotāju šobrīd neko nedara, lai nodrošinātu savu labklājību vecumdienās, jo paļaujas vai nu uz valsts garantēto pensiju vai ģimenes atbalstu.

Tai pat laikā demogrāfiskie rādītāji Latvijā ar katru gadu kļūst arvien satraucošāki, bet pensionāru skaits uz vienu strādājošo kļūst arvien lielāks. Līdz ar to, katram strādājošajam būtu jāuzdod sev jautājums: “Par kādiem līdzekļiem es dzīvošu, kad sasniegšu pensijas vecumu? Ko es varu darīt jau šodien, lai maniem bērniem nav jākļūst par manu 4.pensiju līmeni?”

 


Tie, kam ir brīvi līdzekļi var investēt, piemēram, nekustamajos īpašumos. Taču lielai daļai Latvijas sabiedrības šādas iespējas nav. Var krāt vai nu zeķē vai atsevišķā bankas kontā. Bet iespēja piekļūt naudai rada risku, ka cilvēks to iztērēs pirms pensijas vai inflācijas dēļ kritīsies uzkrājuma vērtība. 

Atsķirībā no attīstīto pasaules valstu prakses, Latvijā vēl pārāk maz izmantots uzkrāšanas veids ir 3.pensiju līmenis. Būtiski ir sākt uzkrāt jau pēc iespējas agrākā vecumā, jo tad iemaksu summas var būt ievērojami mazākas, nekā tad, ja pensionēšanās diena jau ir aiz stūra. Turklāt valsts sniegtais nodokļu atvieglojums 3.pensiju līmeņa uzkrājumam realitātē nozīmē to, ka analogu tik augsta ienesīguma uzkrājumu produktu praktiski nav, jo 20% no veikatajām iemaksām var saņemt atpakaļ no valsts kā Iedzīvotāju Ienākuma nodokļa atmaksu.

 

 

Reklāma
Reklāma

Pensiju 3.līmenis noteikti ir drošāks veids nekā paļaušanās uz bērniem vai cerēšana, ka par mani parūpēsies valsts. Ne velti latviešiem ir labs teiciens, ka katrs pats ir savas laimes kalējs. 


Uzticiet rūpes par savu pensiju 3.līmeņa uzkrājumu “INVL Pensiju fondiem”!
“INVL Pensiju fondi” ir pensiju 2. un 3.līmeņa fondu pārvaldītājs Latvijā, kas ietilpst “Invalda INVL” grupā - lielākajā aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumā Baltijas valstīs. “Invalda INVL” grupa apkalpo vairāk nekā 190 000 klientus Lietuvā un Latvijā, Vācijā un Zviedrijā, kā arī citus starptautiskos investorus. Kopējie aktīvi pārvaldīšanā pārsniedz 650 miljonus eiro. 

Mūsu kontakti:
Tālr: 67 092 988
E-pasts: LV@invl.com
Smilšu iela 7-1, Rīga

 

Video par 4.pensiju līmeni skatieties šeit.


Vairāk informācijas: 
www.invl.lv  
www.4limenis.lv 
www.ciksmaganasta.lv 
www.facebook.com/INVL.Latvia

Ar pilnu pētījumu var iepazīsties šeit.