Kustēties ar prieku: 4 iemesli, kāpēc fiziskās aktivitātes kopā ar draugiem vai ģimeni ir tik noderīgas

Cilvēki ar fiziskajām aktivitātēm nodarbotos biežāk, ja viņiem būtu kompānija, ar ko to darīt kopā, secināts Veselības ministrijas kampaņas "Kustinācija" ietvaros rīkotajā aptaujā. Daudzi neslēpj, ka mazkustīguma cēlonis viņiem ir tieši motivācijas trūkums. Skaidrojam, kas var palīdzēt to rast, un kā kustēties ar prieku.

Bieži vien pievēršanās fiziskām aktivitātēm daudziem šķiet nepārvarami grūta, it īpaši rudenī un ziemā.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži vien pievēršanās fiziskām aktivitātēm daudziem šķiet nepārvarami grūta, it īpaši rudenī un ziemā.

Kustīgs dzīvesveids uzlabo gan pašsajūtu, gan garastāvokli un arī fizisko formu. Tomēr nav noslēpums, ka bieži vien pievēršanās fiziskām aktivitātēm daudziem šķiet nepārvarami grūta, it īpaši rudenī un ziemā. Vakaros un brīvdienās vieglāk šķiet pavadīt laiku mājās uz dīvāna, skatoties TV vai datora ekrānā.

 

Būtisks iemesls, kāpēc cilvēkiem ir mazkustīgs dzīvesveids, ir grūtības rast motivāciju būt kustīgākiem.

 

Būtisks iemesls, kāpēc cilvēkiem ir mazkustīgs dzīvesveids, ir grūtības rast motivāciju būt kustīgākiem, noskaidrots aptaujā. 61 procentam no respondentiem dažreiz vai vienmēr ir grūti sevi motivēt, lai dotos paskriet, braukt ar velosipēdu vai vismaz garākā pastaigā.

Taču iedzīvotāji būtu fiziski aktīvāki, ja būtu draugi, ģimenes locekļi vai citi cilvēki, ar kuriem kopā to darīt - šādam apgalvojumam piekrīt 64 procenti no 1049 aptaujātajiem.


Piedāvājam 4 iemeslus, kāpēc fiziskas aktivitātes kopā ar citiem cilvēkiem palīdz rast motivāciju kustīgākam dzīvesveidam: 
 

1. Uzlabo attiecības ar draugiem un ģimenes locekļiem, jūs varat viens otru motivēt

Aktīva dzīvesveida atbalstīšanā tāpat kā citās dzīves jomās - cilvēkiem gribas kompāniju. Divatā vai trijatā kaut ko darīt noteikti ir vieglāk. Piemēram, ja būsi sarunājis ar draugu vai draudzeni kopā doties uz baseinu, sporta zāli vai braucienā ar velosipēdu, viņš tev neļaus padoties, ja pēkšņi gribēsies sevi pažēlot un palikt mājās pie televizora, skatoties seriālu.

Turklāt kopīga nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm uzlabo attiecības. Vari sportot gan kopā ar dzīvesbiedru vai draudzeni, gan apmeklēt jogas nodarbības kopā ar mammu vai māsu, vai arī nedēļas nogalē doties pārgājienā ar draugiem. Dalīšanās pozitīvajās emocijās būs neatsverama. Kā zināms, dalīts prieks vienmēr ir dubults prieks. 

 

Kopīga nodarbošanās ar fiziskajām aktivitātēm uzlabo attiecības. Kā zināms, dalīts prieks vienmēr ir dubults prieks. 

 

Reklāma
Reklāma

2. Aktīvs dzīvesveids ir laba iespēja, kā aktīvi un saturīgi pavadīt laiku kopā ar bērniem

Nezināt, kur atstāt bērnus, kamēr paši pievēršaties fiziskām aktivitātēm, un kā viņus izklaidēt? Dariet to kopā un māciet savām atvasēm veselīgu dzīvesveidu. Velobraucieni, pārgājieni, pastaigas pa dabas takām, bumbas spēlēšana svaigā gaisā, vingrošana, peldēšana, ziemā slēpošana vai slidošana - iespēju ir daudz, un lielākoties tās neprasa arī milzīgus finanšu resursus.


3. Uzlabo gan fizisko, gan psihisko veselību, kas ir īpaši noderīgi senioriem

Kustības uzlabo gan fizisko, gan arī psihisko veselību, un sevišķi būtiski tas ir senioriem.

Iešana jeb mierīga soļošana, joga, braukšana ar velosipēdu, peldēšana, nūjošana, kāpšana pa kāpnēm vai dejošana (senioru balles dejas, līnijdejas) ir daļa no senioru vidū populārākajām fiziskajām aktivitātēm, un, darot to kopā ar kaimiņieni, dzīvesdraugu vai bijušo kolēģi, prieks noteikti dubultosies, veselība uzlabosies un vientulības sajūta atkāpsies. Protams, jāuzmanās, lai sportojot nepārcenstos, tāpēc pirms tam ieteicams aprunāties ar ārstu.  


4. Palīdz atrast jaunus draugus un domubiedrus

Jebkurā vecumā ir vērtīgi, ja izdodas atrast jaunus paziņas, draugus, domubiedrus. Un fiziskās aktivitātes grupā ir lieliska izdevība, kā iepazīties ar cilvēkiem, ko citkārt nemaz nesatiktu. Pats galvenais - vienkārši vajag sākt!

 

Avots: Jauns.lv