Dizaineri iedvesmo – kā noformēt Latvijas simtgades svētku galdu

IKEA Latvija interjera dizaineres Rita Rimke un Baiba Freija sadarbībā ar pasākumu organizatori Gundegu Skudriņu ir radījušas piecus Latvijas simtgadei veltītus galdu klājumus, no kā smelties iedvesmu svētku sajūtas radīšanai mājās. Lūk, viņu padomi, kā ikviens var viegli un skaisti noformēt savu svētku galdu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Gatavojoties Latvijas 100. dzimšanas dienai, vēlamies iedrošināt cilvēkus radīt svētkus arī savās mājās un parādīt, ka pat nelielā istabā un uz maza galda var viegli izveidot izteiksmīgu noformējumu. Šie galdu klājumi būs piemēroti visu izmēru svētku galdiem – tie ir gan skaisti, gan praktiski un lieliski papildinās svētku sajūtu,” stāsta IKEA Latvija Komunikācijas un interjera nodaļas vadītāja Baiba Freija. 


“Lai ienestu savās mājās valsts svētku sajūtu, nav nepieciešamas dārgas dekorācijas – viss vajadzīgais ir pieejams mežā, pie jūras vai mūsu mājās, un to var kombinēt ar tādiem pieejamiem dekoriem kā sveces, salvetes un rotājumu virtenes. Veido svētku galda noformējumu, iedvesmojoties no tā, ar ko tev saistās Latvija, – vai tie būtu Dziesmu svētki, daba vai latviešu literatūra,” uzsver Gundega Skudriņa. 


Padomi svētku galda dekorēšanai.
1. Izvēlies tēmu un krāsu. Padomā, kādi materiāli un krāsas tev patīk, un izvēlies vienu. Ar ko tev tie asociējas? Piemēram, zaļa krāsa varētu saistīties ar dabu. Iedvesmojies izvēlētajai tēmai, izejot dabā vai apskatot ar tēmu saistītus attēlus internetā, dodies uz mežu vai jūras krastu pakaļ rotājumiem un dekorē ar tiem svētku galdu.


2. Izveido ēdienkarti. Vēlams, lai tā ir saistīta ar svētku galveno tēmu vai pat krāsu. Ja lepojies ar to, ka dzīvo pie jūras, liec galdā jūras veltes un galda noformējumā izmanto izskalotus kociņus, akmeņus vai gliemežvākus. Izvērtē, cik brīvas vietas vajadzēs uz galda ēdienam un kā to interesantāk pasniegt, piemēram, uz ēdienu pasniegšanai paredzētiem ratiņiem. 


3. Izpēti savus krājumus. Padomā, kādi galda piederumi – šķīvji, glāzes vai rotājumi – tev ir mājās un vai tie piestāvēs izvēlētajai svētku tēmai. Izmanto to, kas tev jau ir, jo tā nereti rodas visinteresantākās idejas. Piemēram, literatūras cienītāji galda klājumā var izmantot savu iemīļoto autoru dzejas rindas, ko ar auduma flomāsteru uzraksta uz salvetēm vai galdauta.

Reklāma
Reklāma


4. Dodies dārgumu medībās. Interesantas lietas var atrast gan veikalā, gan dabā, gan vecmāmiņas bufetē. Dziesmu svētku dalībnieki galda rotājumā var izmantot nošu lapas un tautastērpa elementus – prievītes, Lielvārdes jostu vai saktas. Ja esi dabas mīļotājs, rotā galdu ar dažādiem augiem un dabas veltēm – vāzēs kārto melleņu mētras, stikla traukos saliec zīles vai riekstus, veido uz galda ornamentus no smilgām.


5. Taupi naudu. Svinīgam noformējumam nebūt nav jābūt dārgam. Izdomā, ko īsti vēlies, un padomā, vai kārotajai lietai būs pielietojums ilgtermiņā. Svētku sajūtu var radīt, arī dāvājot jaunu un varbūt pat nebijušu pielietojumu ikdienišķiem mājsaimniecības priekšmetiem, piemēram, šķīvjiem, vāzēm, svečturiem, salvetēm. Svētku galdā pat ikdienā lietotie trauki un galda piederumi izskatīsies pavisam citādi.


6. Laiks svētkiem! Spēlējies ar priekšmetiem, tos dažādi kombinējot, un novērtē, kā tie izskatās vienkopus. Latviešu tradīcijas ir plašs iedvesmas avots galda klājumam – liec galdā māla traukus, rotā svinību vietu ar pirtsslotām un klāj lina galdautu. Katram viesim veltītu tautasdziesmu uzraksti uz lapiņas un noliec uz viņa šķīvja.


Kad svētki būs aizvadīti, sakārto svētku rotājumus un noglabā tos nākamajai reizei – tad tie kalpos ilgāk, aizņems mazāk vietas mājās un tos būs vieglāk izmantot citiem svētkiem.