12 brīži, kurus pierakstīt mazuļa pirmajā dzīves gadā

Pirmo dzīves gadu iezīmē daudzi pirmreizīgi pagrieziena punkti, kas būtu jāpieraksta, citādi var aizmirsties.

Ik dienu, ko pavadu kopā ar meitiņu, es iemācos ko jaunu par viņu un vēroju, kā viņa aug un mācās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ik dienu, ko pavadu kopā ar meitiņu, es iemācos ko jaunu par viņu un vēroju, kā viņa aug un mācās.

Man kā jaunajai māmiņai katra diena ir lieliska pieredze, un es izbaudu visus šos brīžus. Ik dienu, ko pavadu kopā ar meitiņu, es iemācos ko jaunu par viņu un vēroju, kā viņa aug un mācās. Šķiet, ka ikviens (un es tiešām domāju visus), kurš mani redz kopā ar jaundzimušo mazulīti, saka: “Laiks paiet tik ātri, izbaudi ik mirkli!”.

Pirmo dzīves gadu iezīmē daudzi pirmreizīgi pagrieziena punkti, kas būtu jāpieraksta, citādi var aizmirsties. Šķiet, ka, pateicoties viedtālruņiem, mūsu bērnu fotogrāfiju skaits ir ievērojami lielāks nekā iepriekšējām paaudzēm. Tā kā šo mirkļu dokumentēšana ir tik vienkārša, mēs taču varam iet soli tālāk un atzīmēt īpašos pirmreizīgos brīžus visā mazuļa dzīvē. Protams, nav jau jāķeras pie amatniecības materiāliem, lai izveidotu mazuļa grāmatiņu; varat vienkārši atzīmēt datumu, laiku, vietu un varbūt pierakstīt savas izjūtas šajos pagrieziena punktos, piemēram, izveidojot piezīmi tālrunī.

Piedzīvojot pirmo gadu māmiņas lomā kopā ar savu mīļo mazulīti, zinu, ka vēlētos iemūžināt dažas lietas, lai tās vienmēr atcerētos.

1. Smaids – pirmajās nedēļās jaundzimušais var smaidīt, tomēr tas nav apzināti, tas var būt zīme par vēdera gāzēšanos. Vai atceraties sava bērna pirmo jums veltīto smaidu? Nav nekā labāka par to, kā izraisīt kāda smaidu.

2. Smiekli – smiekli ir labākās zāles, un jūs vienmēr lolosiet atmiņā šo pirmo ķiķināšanas brīdi.

3. Apsēšanās, apvelšanās un rāpošana – pagrieziena punkti, kas virza pretī pirmajiem soļiem. Tie visi ir priekpilni un atzīmēšanas vērti attīstības pavērsieni.

4. Cietās pārtikas ēšana – ko ēd jūsu mazulis? Varbūt viņš atskatīsies pagātnē un izrādīsies, ka tas joprojām ir viens no viņa iecienītākajiem ēdieniem.

5. Palikšana ar auklīti – kas bija auklīte? Vai vecmāmiņa un vectētiņš? Ko tikmēr darīja mamma un tētis? Kādas bija emocijas, pirmoreiz atstājot bērnu? Jautras atmiņas visiem!

6. Nogulējis visu nakti – īstena uzvara visiem! Kā jūs to atzīmējāt?

7. Pirmā ģimenes pastaiga – iziešana no mājas ar jaundzimušo var likties satraucoša. Kurp jūs gājāt? Cik ilgi bijāt ārpus mājas? Jo vairāk informācijas, jo patīkamāk būs atskatīties uz šo notikumu.

8. Izteikti vārdi “mamma” un “tētis” – iespējams, tas ir aizraujošāk pašiem vecākiem, nevis mazulim, tomēr tās tik un tā ir īpašas atmiņas.

9. Pirmie soļi – urā! Kur tas notika? Kurš to redzēja? Cik soļus mazulis nogāja pirms nokrišanas?

10. Zobi – au, zobu šķilšanās var būt ļoti sāpīga, bet pirmā zoba parādīšanās ir aizraujoša!

11. Pusgada dzimšanas diena – katra mazuļa mēneša iemūžināšana ir lielisks veids, kā vērot mazuļa progresu. Trakums, cik ātri viņi izaug un attīstās gada laikā! Radiet īpašu fotosesiju pusgada dzimšanas dienai. Neapstājieties – sarīkojiet mazus svētkus!

12. Viss no liela līdz mazam – nav pārāk lielu vai mazu atmiņu, ko nebūtu vērts iemūžināt.

Pirms vēl aptversiet, būs pagājis pirmreizīgu lietu pārpilns gads, ko atcerēties, un tas, ko bērns novērtēs, kļūstot vecāks un sākot vaicāt par savu pirmo dzīves gadu.