Svētki tuvojas: padomā labi, pirms izmanto krāsainās papīra salvetes!

Košu un krāsainu papīra salvešu klāsts veikalos ir ļoti plašs – dažādām gaumēm un dažāda rakstura svinībām, ne tikai lietošanai ikdienā. Tāpat arī lielākos svētkos galda klājumā aizvien biežāk lieto nevis auduma, bet papīra salvetes, īpaši reizēs, kad viesu ir daudz.

Vācijas Risku novērtēšanas institūtā veiktajās salvešu paraugu analīzēs atklājies, ka kaitīgo vielu (pirmējo jeb primāro aromātisko amīnu) koncentrācija krāsainajās salvetēs pat četras reizes pārsniedz pieļaujamo daudzumu.

FOTO: Shutterstock.com

Vācijas Risku novērtēšanas institūtā veiktajās salvešu paraugu analīzēs atklājies, ka kaitīgo vielu (pirmējo jeb primāro aromātisko amīnu) koncentrācija krāsainajās salvetēs pat četras reizes pārsniedz pieļaujamo daudzumu.

Ja uz balta galdauta liek baltas salvetes, problēmu parasti nav, taču ar krāsainām salvetēm gan vajadzētu uzmanīties vairāku iemeslu dēļ.

1. Zemas kvalitātes salvetēm, tiklīdz tās nonāk saskarē ar visniecīgāko mitrumu, noplūk krāsa, kas attiecīgi nokrāso gan galdautu, gan apģērbu, ja tam pieskaras ar salveti, gan pirkstus.

Raksturīgs piemērs – svinot Latvijas valsts svētkus, pēdējos gados iegājies klāt baltu galdautu un pieskaņot galda dekorus un salvetes Latvijas karoga tipiskajā violeti sarkanīgajā tonī.

Diemžēl ne viena vien saimniece pēc tam ir bijusi spiesta galdautu pārkrāsot vai pat izmest, jo krāsainās salvetes atstājušas neizmazgājamus traipus.

 

2. Izrādās – krāsas, ar ko nokrāsotas salvetes, bieži vien satur veselībai kaitīgas vielas, pat tādas, kas sekmē audzēju veidošanos, un visvairāk to ir ar sarkanu, oranžu un koši dzeltenu krāsu apdrukātajās salvetēs.

Ja ar šādām salvetēm noslauka rokas un muti, jutīgākiem cilvēkiem var sākties alerģija. Ja uz šādām salvetēm uzliek cepumus vai kūkas gabaliņu vai pat ietin tos, kā bieži vien tiek darīts, iespēja, ka kaitīgās vielas nonāks organismā, ir vēl lielāka.

Reklāma
Reklāma

Ievēro: iepriekš minētais attiecas arī uz košām krāsām apdrukātiem papīra dvieļiem, ko plaši izmanto virtuvē, un tualetes papīru, kas visciešāk nonāk saskarē ar cilvēka ķermeni.

Īpaši nevēlamas lietošanai ir salvetes ar Ziemassvētku motīviem, jo tajos dominē tieši sarkanā, oranžā un dzeltenā krāsa.

 

Informācijai!
Vācijas Risku novērtēšanas institūtā veiktajās salvešu paraugu analīzēs atklājies, ka kaitīgo vielu (pirmējo jeb primāro aromātisko amīnu) koncentrācija krāsainajās salvetēs pat četras reizes pārsniedz pieļaujamo daudzumu. Bet! – visas pārbaudītās salvetes tikušas ražotas Ķīnā. Eiropas Savienības valstīs ražoto salvešu paraugos pieļaujamā norma nav tikusi pārsniegta.

 

Avots: www.jauns.lv