Valsts dzimšanas dienā baudi “Nakts koncertus Vecrīgā”

18. novembrī pēc Latvijas simtgades svētku uguņošanas Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris piedāvā izbaudīt stundu neikdienišķa miera izcilu mūziķu programmā "Nakts koncerti Vecrīgā”. Ieeja koncertos bez maksas. 

18. novembrī vairākās baznīcās būs dzirdami skaisti klasiskās mūzikas koncerti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

18. novembrī vairākās baznīcās būs dzirdami skaisti klasiskās mūzikas koncerti.

Koncertu sākums ir plkst. 22.00. Ieeja ir bez maksas. Bezmaksas ieejas kartes koncertu norises vietās varēs saņemt jau no plkst. 20.00 līdz pat koncerta noslēgumam. Koncertu garums – aptuveni viena stunda.


Koncertprogrammās dominē Latvijas labāko komponistu skaņdarbi, kas radīti no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Koncertos tiks atskaņoti Emīla Dārziņa, Pētera  Vaska, Ērika Ešenvalda un citu mūsu ievērojamu komponistu darbi. Tiem  līdzās dzirdēsim  arī Johannesa Brāmsa, Antonīna Dvoržāka, Arvo Perta un Riharda Štrausa opusus. Muzicēs Latvijas labākie solisti, no kuriem vairāki ir zināmi un pieprasīti arī aiz Latvijas robežām. Koncertsajūtu papildinās mākslinieku Ievas Jurjānes un Mārtiņa Feldmaņa krāsu un gaismu scenogrāfija.

 

Reklāma
Reklāma
  • Rīgas Domā dziedās soprāns Gunta Gelgote, spēlēs trompetists Jānis Porietis, ērģelniece Ligita Sneibe un “DD orķestris” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Skanēs Marģera Zariņa Concerto innocente, kur baroka stilizācijā ērģeles saspēlējas ar nelielu orķestri un elektrisko ģitāru; būs Krievijas apcerīgā meistara Vladimira Martinova “Svētības” – ļoti skaista meditācija – un Maijas Einfeldes Gloria jeb slavinājums ar žilbu trompetes partiju; spilgta, gaismpilna Hokana Sundina mūzika ērģelēm solo; kinematogrāfiska Indras Rišes “Rudens meditācija” u. c.
     
  • Sv. Pētera baznīcā uzstāsies sitaminstrumentālistu ansamblis Perpetuum ritmico. Sitaminstrumentu ansamblis Pēterbaznīcas varenajā akustikā – gan vizuāli efektīgs piedzīvojums, gan spēcīgs skanisks pārdzīvojums. Reiha darbs ir kā mūžīgais pulss. Amerikā dzīvojošais Latvijas ģēnijs Krists Auznieks ir modernās mūzikas brīnumdaris. Ar interesi gaidām jaundarbu, ko uzrakstījusi viena no daudzsološākajām jaunajām komponistēm Madara Pētersone. Un – kā gan var atteikties no iespējas dzirdēt latviešu mūzikas superhitu Emīla Dārziņa Melanholisko valsi vai igauņu ģēnija Arvo Perta pārpasaulīgi skaistās meditācijas pārlikumā sitaminstrumentiem.

 

  • Sv. Jāņa baznīcā muzicēs vijolnieks Raimonds Ozols, ērģelniece Liene Andreta Kalnciema un vokālais ansamblis Anima solla (vadītāja Mārīte Puriņa). Romantiskās mūzikas programmā skanēs brīnumskaistā meditācija no Masnē operas “Taīda”, Argentīnas tango ugunīgā meistara Astora Pjacollas Ave Maria, melodija no Zigmara Liepiņa mūzikla “Vadonis”, Riharda Dubras motetes u. c.
     
  • Reformātu baznīcā programmas centrā ir populāras latviešu autoru solodziesmas, ko dziedās Latvijas Nacionālās operas solists Rihards Millers. Agnese Egliņa ir programmas mugurkauls un dzīvības avots. Piedalās arī LNSO pirmā klarnete Mārtiņš Circenis, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestrī (viens no pasaules labākajiem orķestriem) spēlējošā altiste Santa Vižine un jaunais kontrabasa spēles supertalants Matīss Eisaks ar ļoti efektīgu Pētera Vaska darbu vienam pašam kontrabasam.
  • Anglikāņu baznīcā uzstāsies vijolniece Ilze Kirsanova, dziedātāja Irma Pavāre un ērģelnieks Jānis Karpovičs. Vijoles solo mirdzēs 20. gadsimta sākumā dzimušo vienaudžu Garūtas, Ādolfa Skultes un Ivanova mūzikā, kā arī Emīla Dārziņa “Melanholiskā valša” versijā vijolei un ērģelēm. Irmas Pavāres balsī skanēs Emīla Dārziņa skaniski mīlestības mirkļi un Jāņa Mediņa skaistākās muzikālās apceres.
     
  • Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā muzicēs dziedātāja Evija Martinsone, flautiste Ilze Urbāne, altiste Jevgenija Gorbunova un ērģelniece Jolanta Barinska. Programmā Latvijas komponistu mūzika cauri laikiem – no Jurjānu Andreja un Jāzepa Vītola sengadu šedevriem līdz mūslaiku populārāko klasiskās mūzikas autoru Pētera Vaska un Ērika Ešenvalda meistardarbiem.
     
  • Lielās ģildes Minsteres zālē satiksim klasisku kameransambli – LNSO stīgu kvartetu, kura programmā nākošā gada lieljubilāra Tālivalda Ķeniņa “Maza svīta” un Antonīna Dvoržāka skaistais Otrais klavierkvintets, kur kvartetam pievienosies pianiste Veronika Rinkule.
     
  • Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē spēlēs spožs draugu ansamblis – klavierkvartets RIX un spožā flautiste Dita Krenberga. Programmā – vācu romantiķi Johanness Brāmss un Rihards Štrauss, latviešu autori Andris Balodis, Jānis Mediņš un Pēteris Vasks. Tāpat svinētājus iepriecinās grieķu kino un teātra mūzikas autora Mariosa Strofalisa it franciskais valsis “Izabella”.
     
  • Zirgu ielas koncertzālē piecu daudzkrāsainu meditāciju programmu sniegs trio NYX. Klusumam – Imanta Zemzara “Mēnessgaisma”, dabas klātbūtnei – Pētera Vaska Flautas sonāte, dzimtaskokam – Arvo Perta Fratres, pilsētas nervam – Marinas Vidmontes “Strūklaka”, pašizpausmei – Jēkaba Nīmaņa “Divertisments un tango”.