Latvijas proklamēšanas 100. gadadienai veltīto notikumu izlase

18. novembrī ar plašu programmu Rīgā, visā Latvijā un pasaulē svinēsim Latvijas valsts dibināšanas 100. gadadienu. Daudzveidīgs pasākumu klāsts tiek piedāvāts gan Rīgā, gan Latvijas reģionos, bet pasaulē Latvijas vārdu godinās starptautiskā diplomātiskā programma. 

Visas dienas garumā Rīgas pašvaldības kultūras centros, kā arī kultūras centros un pilsētvidē visos Latvijas novados izskanēs krāšņi bezmaksas svētku koncerti ar dažādu mākslinieku piedalīšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Visas dienas garumā Rīgas pašvaldības kultūras centros, kā arī kultūras centros un pilsētvidē visos Latvijas novados izskanēs krāšņi bezmaksas svētku koncerti ar dažādu mākslinieku piedalīšanos.

Svētku dienās notiks vairāk nekā 900 daudzveidīgi notikumi, no kuriem lielākā daļa būs bez maksas. Veidojot pasākumu programmas, īpaši domāts, lai ikvienam cilvēkam būtu aktīvas līdzdalības iespējas un lai valsts dzimšanas diena ir personīgi īpašs notikums ikvienam. Ierosmei – 10 ieteikumi, kas palīdzēs orientēties plašajā 18. novembra piedāvājumā.


18. novembra saullēktā, plkst. 08.11, ikviens aicināts pievienoties Latvijas rīta ieskandināšanai, kopā iesākot Latvijas valsts dzimšanas dienu un simboliski vēlot Latvijai saules mūžu. Šajā rītā ikkatrs aicināts ģimenes vai draugu lokā godināt Latvijas valsts karogu, nodziedāt Latvijas valsts himnu, kopā muzicēt un ieskandināt Latviju tās lielajā jubilejā. Kopīga Latvijas rīta ieskandināšana ar svētku programmu notiks Rīgā (Brīvības laukumā pie Brīvības pieminekļa un Dzegužkalnā), Turaidā, Gaiziņkalnā, Mežotnes pilskalnā, pie Rāznas ezera, Kolkā un Alsungā.

 

No plkst. 10.00 līdz 12.00 noritēs iniciatīva „Brīvības sardzē”, kas veltīta goda sardzei pie viena no Latvijas simboliem – Brīvības pieminekļa, kā arī godinās Latvijas karavīrus un brīvības cīnītājus to piemiņas vietās. Pie Latvijas brīvības simboliem Rīgā (pie Brīvības pieminekļa), Jelgavā, Cēsīs, Liepājā, Rēzeknē un Valkā goda sardzes lomu veiks jaunsargi, un ikviens aicināts atbalstīt mūsu jauniešus šajā atbildīgajā uzdevumā, kā arī doties uz Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas vietām godināt ļaudis, kuri dažādos laikos stāvējuši Latvijas valsts sardzē.

 

Dienas vidū, plkst. 14.00, Latvijas galvaspilsētā notiks tradicionālā svinīgā Nacionālo bruņoto spēku parāde, kura šogad iecerēta vēl krāšņāka un kuru iespējams vērot klātienē 11. novembra krastmalā vai tiešraidē LTV (ar surdotulkojumu LTV interneta vietnē) un Latvijas Radio. Tas jau ierasti ir viens no iecienītākajiem svētku notikumiem, kuru apmeklēt ģimenes lokā, kopā ar pašiem mazākajiem apbrīnojot Latvijas armijas stāju, prasmes un drosmi. Savukārt pirms vai pēc parādes, no plkst. 11.00 līdz 17.00, laukumā pie Rīgas Pasažieru ostas Eksporta ielā 3A iespējams klātienē īpašā izstādē apskatīt Latvijas un sabiedroto spēku militāro tehniku un ekipējumu.

 

Viens no svētku programmas spilgtākajiem notikumiem gaidāms plkst.18.45–20.10 Rīgā, Brīvības laukumā pie Brīvības pieminekļa – svinīgs muzikāls notikums „18.11.” un Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna, kam varēs sekot līdzi arī tiešraidē Latvijas Televīzijā (surdotulkojums LTV interneta vietnē, Valsts prezidenta uzruna ar subtitriem) un Latvijas Radio. Tas ir multimediāls stāsts par brīvību, kurā galvenais “stāstnieks” ir Brīvības piemineklis – Latvijas brīvības simbols. Pasākumā, kura scenogrāfija veidota visapkārt piemineklim, piedalīsies sabiedrībā pazīstami cilvēki, skanēs dziesmas un dzeja, ko papildinās īpaši veidots videomateriāls un gaismas instalācijas.

 

Multimediāla izrāde „Abas malas” Arēnā Rīga 18. novembrī plkst. 18.00 (ar ieejas biļetēm – www.bilesuserviss.lv) un LTV ierakstā 24. novembrī būs īpaši spilgts un elpu aizraujošs notikums, kurā satiekas mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas, radot iespēju piedzīvot Latvijas valsts simtgades stāstu vēl nebijušā gaismā. Izrāde ir personīgs piedzīvojums un simt gadu sens stāsts par mums pašiem – Latvijas cilvēkiem – un mūsu zemi, kuras dzīslās plūst laika upe Daugava, ko uz īpaši radītas 2000 kvadrātmetru lielas mākslas projekciju skatuves izdejos vairāk nekā 450 baleta, laikmetīgās dejas un tautas deju dejotāji. Izrādes arī 17. novembrī (ģenerālmēģinājums par samazinātām cenām) un 19. novembrī. Vairāk par izrādi www.abasmalas.lv.

 

Reklāma
Reklāma

Visas dienas garumā Rīgas pašvaldības kultūras centros, kā arī kultūras centros un pilsētvidē visos Latvijas novados izskanēs krāšņi bezmaksas svētku koncerti ar dažādu mākslinieku piedalīšanos. Ikviens laipni aicināts atrast sev tuvāko norises vietu vietnē lv100.lv vai sava novada pašvaldības informācijas kanālos. Īpaša tieši simtgadei veltīta dāvana galvaspilsētas apmeklētājiem būs kāds no 9 kamermūzikas koncertiem Vecrīgas dievnamos un koncertzālēs, uz kuriem ieejas kartes varēs saņemt norises vietā pirms koncerta.

 

Savukārt no plkst. 21.02 līdz 21.20, pēc Latvijas valsts himnas kopīgas nodziedāšanas, ikviens aicināts pievienoties klātienē 11. novembra krastmalā vai pieslēgties tiešraidei LTV (surdotulkojums LTV interneta vietnē) un Latvijas Radio, lai vērotu gaismas uzvedumu “Saules mūžs”. Gaismas uzveduma centrālais tēls ir Saule, un stāsts vēsta par laiku no Latvijas valsts tapšanas līdz mūsdienām. Uzveduma vizuālo identitāti veidos gaismas staru scenogrāfija Daugavā starp Vanšu un Akmens tiltiem, kas caurausta ar latvju spēka zīmēm, negaidītiem gaismas pārsteigumiem un izgaismotu Rīgas siluetu, bet gaismas partitūru papildinās īpaši veidots muzikālais materiāls, kurā ievītas dažādos laikos nozīmīgas melodijas un oriģināldarbi. 

 

Tiem, kuri vēlas svinības izbaudīt ne tikai dienā, pieejami aizraujoši naksnīgi notikumi. Vietā, kur 1918. gada 18. novembrī dzima Latvijas valsts – tagadējā Nacionālajā teātrī – un LMT Straume plkst. 22.30–24.00 būs skatāms koncertuzvedums „Dzimšanas dienas nakts”. Pūšaminstrumentu orķestris pavadīs mājinieku – visu Nacionālā teātra aktieru – sagatavotus priekšnesumus ar vadmotīvu: ko katram no mums nozīmē Latvija visā tās gadalaiku dažādībā un novadu skaistumā? Savukārt tiem, kuri vēlas nomodā sagaidīt arī jaunās simtgades pirmo dienu, no plkst. 22.00 līdz 05.00 būs iespēja dejot Simtgades klubu nakts pasākumos, kur tiks atskaņota tikai pašmāju mūzika. Sekojiet līdzi informācijai savā iecienītajā izklaides vietā.

 

Savukārt 19. novembrī plkst. 18.30 laukumā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ikviens laipni aicināts bez maksas apmeklēt nākamās simtgades pirmo koncertu „Mīlestības vārdā. 18+”. Nākamās simtgades pirmais koncerts „Mīlestības vārdā. 18+” ir mūziķu veltījums vienaudžiem, izpildot 18 tautā iemīļotas dziesmas nebijušā skanējumā. Uz īpaši veidotas koka brīvdabas skatuves dzirdēsim atkailinošas vēstules par mīlestību un aizdegsim kopības sajūtu, kas spītēs mūsu valsts dzimšanas dienai raksturīgajam vējam un salam. Koncerts ir Alises Jostes, Evijas Vēberes, Loretes Mednes, grupas "Instrumenti", Matīsa Čudara, Miķeļa Putniņa, grupas "Cosmos", Eduarda Jansona, Reiņa Sējāna, Shipsea, Renāra Kaupera un citu latviešu mūziķu mīlestības manifests nākotnei.

 

Notikums, kurš caurauž visas svinību dienas, ikgadējais gaismas festivāls „Staro Rīga”, norisināsies no 16. līdz 19. novembrim. Dažādās gaismas mākslas tehnikās veidotos gaismas objektos Rīgas parkos, laukumos un uz īpaši izgaismotām namu fasādēm gaismu mākslinieki no Latvijas, Portugāles, Francijas, Vācijas, Norvēģijas un Nīderlandes reflektēs par festivāla tēmu “Augšām cēlās gaismas pils!” Visi objekti apskatāmi bez maksas.

 

18. novembrī ikviens aicināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Svētku dienā velc rakstainus cimdus, sūti sveicienus draugiem, publicējot sociālajos tīklos lieto tēmturi #LV100. Informācija par 2018. gada 18. novembra notikumiem www.LV100.lv/18novembris.