17.novembrī tiks atzīmēta Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena

2018. gada 17. novembrī pulksten 13.00 Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, Anglikāņu ielā 2, tiks atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Vecāki, kuri bērniņi ieradušies pasaulē pirms laika, šajā dienā aicināti sanākt kopā, lai baudītu sirsnīgu koncertu, dalītos pieredzē un kļūtu viens otram par atbalstu un iedvesmas avotu.

FOTO: Shutterstock.com

Pasaulē katrs 10 bērniņš ir priekšlaicīgi dzimis. Arī Latvijā vidēji 6% bērniņu dzimst pirms laika. Šie bērniņi ir daudz trauslāki un saudzējamāki, tāpēc pirmajos dzīves mēnešos viņiem vajadzīgas īpašas rūpes gan no ārstu, gan vecāku puses.

Būt par priekšlaikus dzimuša mazuļa vecāku nav viegli, jo neziņa par nākotni un bailes piedzīvot paliekošas veselības komplikācijas rada trauksmi un var izraisīt visdažādākās emocijas – bailes, dusmas, skumjas un vainas sajūtu. Šajā periodā vecākiem ļoti būtisks ir emocionālais atbalsts un iespēja rast atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, tāpēc ļoti svarīga ir iespēja satikties ar citiem vecākiem, kuri saskārušies ar līdzīgu pieredzi.


Priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrības „Esmu klāt” pārstāve Sanita Ziediņa: „Es gribētu, lai mēs, priekšlaikus dzimušo bērnu vecāki, satiekamies ne tikai slimnīcas gaiteņos ar diagnozēm rokās, bet pasākumā, kurā varam svinēt dzīvi. Es priecātos, ja uz pasākumu ierstos ne tikai tie vecāki, kuru bērniņiem pēc izrakstīšanās no slimnīcas viss ir kārtībā, bet arī tie, kuru mazuļiem joprojām ir kādas veselības problēmas. Jo tikai daloties gan priekos, gan grūtībās, mēs varam stiprināt viens otru. Tas ir arī viens no mūsu biedrības mērķiem – sniegt priekšlaikus dzimušo bērnu vecākiem gan informatīvu, gan emocionālu atbalstu.”

 

Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena tiks atklāta ar koncertu, kurā muzicēs dziesminieks Kārlis Kazāks un uzstāsies bērni un pieaugušie, kuri dzimuši pirms laika. Mazajiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja līdzdarboties muzikāli izzinošā, attīstošā un radošā nodarbībā, kuru vadīs mūzikas studijas “Orff” pasniedzēja Rebeka Arhipova, savukārt vecāki neformālā gaisotnē pie tējas tases un klinģera varēs aprunāties viens ar otru un mediķiem – ārstiem neonatologiem un neonatoloģijas māsām, kuriem ir ārkārtīgi būtiska loma mazuļu pirmajos dzīves mēnešos, rūpējoties par tik trauslo dzīvību.

 

Šajā dienā reizi gadā ir iespēja arī plašākai sabiedrības daļai gūt informāciju par to, ka visapkārt mums aug un attīstās, studē, strādā, veido savas ģimenes cilvēki, kuri ir dzimuši priekšlaicīgi

Reklāma
Reklāma

 

Neonatalogu biedrības vadītāja Amanda Smildzere: „Šīs dienas  atzīmēšana ir būtiska arī ārstiem un māsiņām kuru ikdiena ir saistīta ar pašiem mazākajiem. Redzot šos mazuļus paaugušos un dzīvespriecīgus kopā ar vecākiem pasākumā, mums ir patiesa gandarījuma sajūta par paveikto un pārliecība, ka šis grūtais ikdienas darbs ir ļoti svarīgs un nav veltīgs. Mēs visi ļoti priecājamies par šiem mazuļiem, cenšamies atbalstīt un sekot viņu augšanai un attīstībai dinamiskās novērošanas
programmā. Šajā dienā reizi gadā ir iespēja arī plašākai sabiedrības daļai gūt informāciju par to, ka visapkārt mums aug un attīstās, studē, strādā, veido savas ģimenes cilvēki, kuri ir dzimuši priekšlaicīgi.” 


Talantu video
Pasākuma laikā tiks demonstrēti arī talantu video, kuros priekšlaikus dzimušie bērni, kuri nu jau ir drusku paaugušies, rādīs savas prasmes dažādās jomās, tādējādi iedvesmojot tos vecākus, kuru mazuļi šobrīd ir tikai nedaudz lielāki par cukura paciņu. 

Ja arī Jūs esat priekšlaikus dzimuša bērna vecāks vai pazīstat kādu, kurš ieradies šajā pasaulē pirms laika, aicinām līdz 10.novembrim uz e-pastu: piedalos@piedzimuagrak.lv iesūtīt 1 minūti garu bērna talanta video.

Vairāk informācijas par pasākumu un video noformēšanu atradīsiet interneta vietnē https://www.facebook.com/Pasaulespriekslaicigidzimusobernudiena/

Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena Latvijā tiek atzīmēta jau sesto gadu, bet visā pasaulē
jau kopš 2008.gada. Plašāka informācija par Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienu un tās atzīmēšanu visā pasaulē (angļu valodā): https://www.efcni.org/
Informācija priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecākiem un līdzcilvēkiem: www.priedzimuagrak.lv