Matemātiķis iesaka taupīt kāzām, bet ne gredzeniem

Vācu matemātiķis un statistiķis Kristians Hese ir pārliecināts, ka var aprēķināt laulāto pāru nākotnes izredzes.

 

FOTO: Shutterstock.com

Štutgartes universitātes profesors to apraksta nesen iznākušajā grāmatā Dzīve² (Leben²). Pēc statistikas, rietumvalstīs katra otrā laulība beidzas ar šķiršanos (Latvijā – 45,2%). Vācijā laulība vidēji ilgst 15 gadus (Latvijā – 14 gadus).

Profesors centies matemātiski izpētīt, kur slēpjas ģimenes laimes formula, tostarp precību tēriņos. Šie skaitļi, protams, atbilst Vācijas dzīves līmenim, bet, jādomā, arī Latvijā ar dārgām kāzām jāuzmanās.

Vācijas gadījumā šķiršanās īpatsvars ir augstāks, ja kāzām iztērēts vairāk nekā 20 000 eiro. Jo lētākas svinības, jo ilgāk pāris nodzīvo kopā. Turpretim gredzeniem matemātiķis neiesaka skopoties – ja viens laulības riņķis maksā mazāk par 500 eiro, pieaugot šķiršanās risks. Ja ņemam vērā, ka minimālā alga Vācijā (uz papīra) ir vairāk nekā trīsreiz lielāka, vienkāršoti rēķinot, gredzenam Latvijā būtu jāmaksā vismaz 150 eiro.

Hese nav pirmais, kurš analizē laulību veiksmi. Amerikāņu zinātnieki Džeimss Marejs un Džons Gotmans daudzus gadus pētīja ģimenes pārus, katru iztaujājot par naudu, seksu, bērnu audzināšanu.

 

Lai kompensētu aizvainojošu piezīmi, ar vienu ziedu buķeti nepietiks, vajadzēs piecus mīlestības un cieņas apliecinājumus.

 

Reklāma
Reklāma

Sarunas ierakstīja video un analizēja pēc īpašas emociju skalas, tāpat fiksēja, kuri pāri izšķīrās, kuri nē. Pētnieku secinājums bija attiecība 5:1. Proti, laimīga ir tā laulība, kur pozitīvie momenti piecreiz pārsniedz negatīvos. Lai kompensētu aizvainojošu piezīmi, ar vienu ziedu buķeti nepietiks, vajadzēs piecus mīlestības un cieņas apliecinājumus. Toties zinātnieki apgalvo, ka formulai ir 90% garantija.

Par to, vai vērts precēties, statistikā rodama skaidra atbilde – protams. Precētie kungi dzīvo vidēji par deviņiem gadiem ilgāk par vecpuišiem, dāmas – par sešiem. Pārsteidzoši, bet šis efekts novērots pat tad, ja attiecības nav rožaini idilliskas.

Profesors Hese norāda, ka vislabāk ir, ja vīrs ir piecus gadus vecāks par sievu, bet sieva – inteliģentāka par vīru. Pēc pirmā bērna piedzimšanas šķiršanās risks samazinās no 50% līdz trīsdesmit. Bet, protams, vienmēr ir izņēmumi.

 

Informācija no portāla Jauns.lv