Noskaidrota Latvijas labākā bērnu ārste

Pēc diskusijas Vecāku biežākās kļūdas, rūpējoties par bērnu veselību Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā tika nosaukta titula Gada bērnu ārsts 2018 ieguvēja saskaņā ar žurnāla "Mans mazais" lasītāju balsojumu.

FOTO: Shutterstock.com

No desmit finālistēm vislielāko balsu skaitu saņēma Dagmāra Mūrniece – pediatre Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā un BKUS novietnē Gaiļezers.

Akcija Gada bērnu ārsts 2018 sadarbībā ar Neutral šogad tika rīkota pirmo reizi. Iepriekš žurnāla lasītāji katru gadu varēja pieteikt un balsot par Latvijas labākajām vecmātēm. No šāgada janvāra redakcija aicināja lasītājus sacīt publisku paldies sirsnīgākajiem un iejūtīgākajiem bērnu ārstiem, kas mazo pacientu un viņu vecāku labā bieži vien dara pat vairāk, nekā prasa pienākums. 

Akcijā tika pieteikti 20 ārsti, no kuriem desmit izvirzīja fināla balsojumam, kas notika visu oktobra mēnesi žurnāla lapā sociālajā tīklā Facebook. Kopā tika saņemtas 3760 balsis, no kurām 825 tika atdotas par Dagmāru Mūrnieci.

"Ārsta darbā vislielāko gandarījumu man sniedz veseli bērni – mazie pacienti, kas ir bijuši nopietni slimi un izveseļojušies,» saka Dagmāra Mūrniece, uzsverot, ka bērni ir ļoti dažādi. «Ir pacienti, ar kuriem jāaprunājas, un tad viņi pamazām aizmirst par satraukumu, bet ir arī tādi, kam uzreiz jāsāk ar apskati, jo garas sarunas viņus satrauc vēl vairāk. Ļoti svarīgs ir bērna kontakts ar mammu. Cik mamma ir emocionāli stabila un cik spēj ieguldīt savu laiku bērna ārstēšanā un aprūpēšanā," ir pārliecināta pediatre. Viņa atminas, ka savulaik kāds pasniedzējs mācījis izrakstīt visus medikamentus, kurus bērnam šajā gadījumā vajadzētu, un pēc tam izsvītrot tos, bez kuriem var iztikt. "Šo padomu vienmēr paturu prātā. Un tieši mammas iesaistīšanās bērna ārstēšanas procesā ir ļoti svarīga, tie ir vismaz piecdesmit procenti, lai bērns ātrāk kļūtu vesels."

 

Reklāma
Reklāma

"No savas pieredzes zinu, cik daudz satraukuma un raižu ir vecākiem, kad saslimst bērns. Tāpēc liels prieks un gandarījums, ka mums ir daudz labu, sirsnīgu un iejūtīgu bērnu ārstu gan Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā, gan Latvijas reģionos, par kuriem lasītāji mums sūtījuši tik aizkustinošas un sirsnīgas vēstules. Un mums bijis gods un laime iepazīt šīs ārstes un viņu pieeju darbā ar bērniem," saka žurnāla  "Mans mazais"  galvenā redaktore.

Fināla balsojumam tika izvirzītas arī ģimenes ārstes Ilze Skuja (Veselības centrs 4), Sandra Bērziņa (Ikšķiles novads), Inguna Ločmele (Rūjienas novads), Sandra Birzniece-Bekmane (Kauguru veselības centrs), Inga Lāce (BKUS pediatre un kardioloģe), Ieva Ozola (Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Pediatrijas dienesta vadītāja, pediatre un ģimenes ārste Talsu pediatriskajā doktorātā), Sanita Mitenberga (pediatre BKUS Neatliekamās palīdzības nodaļā un konsultatīvajā poliklīnikā un LOR klīnikā), Marika Grūtupa (BKUS pediatre un bērnu hematoonkoloģe), Anna Čudere (pediatre un bērnu neiroloģe Talsu pediatriskajā doktorātā).