Sāp galva, sāp vēders... Pazīmes, kas liecina, ka bērns izjūt nopietnu trauksmi

Pēc Amerikas Depresijas un trauksmes traucējumu asociācijas datiem katrs 8 bērns izjūt paaugstinātu neveselīgu trauksmi. Atšķirībā no pieaugušajiem, kas prot paskaidrot, kā viņi jūtās un ka viņus nomoka trauksmainums, bērni šīs sajūtas raksturo pilnīgi savādāk.

FOTO: Shutterstock.com

Problēma ir noteikt, kad tiešām ir trauksme, bet kad citi uzvedības traucējumi. Piemēram, bieži vien vecāki un skolotāji novēro bērna slikto uzvedību un secina, ka problēma ir tieši uzvedībā, nevis sliktā emocionālā pašsajūtā. 

Mazāki bērni bērni par trauksmainumu signalizē, stāstos, ka viņiem sāp galva vai vēders, dažreiz arī muskuļu sāpes. Biežas medmāsas kabineta apmeklēšana skolā ir viena no pazīmēm, kurām būtu jāpievērš uzmanība, domājot par sava bērna un pusaudža psihisko labsajūtu. Dusmas un straujas garastāvokļa svārstības, ko bērns vēl neprot kontrolēt, ir vēl viena pazīme, kas var liecināt par iekšējo trauksmi. 

Skolēniem trauksme var izpausties arī kā nevēlēšanās iet uz skolu, grūtības aizmigt un slikts miegs, koncentrēšanās grūtības, vēlme norobežoties. 

Ilgstoša trauksme, ko izjūt bērns, negatīvi ietekmē gan viņa emocionālo, gan psihisko veselību, bet neārstēt, var būt veģetatīvās distonijas un vēlāk arī depresijas palaidējmehānisms. Tāpēc, novērojot minētos simptomus, noteikti ir jākonsultējas ar pediatru. 

 

Reklāma
Reklāma