Jauniete jautā: "Kas ir mēnešreizes?" Papardes zieds sagatavots VIDEO

“Papardes zieds” video uz jauniešu uzdotajiem jautājumiem par to, kas ir mēnešreizes, atbild ginekoloģe un dzemdību speciāliste Lāsma Līdaka. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šajā video daktere stāsta par svarīgāko, kas ikvienai mammai būtu jāpastāsta savai meitai, pirms vēl ir sākušās mēnešreizes, uzsverot, ka mēnešreizes nav slimība, bet gan normāls organisma stāvoklis, kuru daba iekārtojusi ikvienai sievietei. 

Lai arī daudzām sievietēm mēnešreises šķiet pašsaprotams ikmēneša process, tomēr jaunām meitenēm mēnešreižu sākuma posmā ir svarīgi zināt un saprast, ka mēnēšreizes tuvojas, kā sekot līdzi menstruālajam ciklam, lai būtu pārliecināta, ka viss ar meitenes reproduktīvo veselību ir kārtībā.
Lai spētu sekot mēnešreižu ciklam, ikvienai meitenei ir svarīgi ieviest menstruālā cikla kalendāru, kurā atzīmēt mēnešreižu sākuma un beigu datumu. Pirmkārt, tas ļaus precīzi noteikt, cik ilgas ir bijušas mēnešreizes katrā mēnesī. Otrkārt, ar kalendāra palīdzību precīzi varēs noteikt menstruālā cikla garumu. Treškārt, šī informācija ir būtiska, apmeklējot ginekologu, jo tā ārstam ļauj labāk saprast meitenes veselības stāvokli. 

Svarīgākie higiēnas ievērošanas nosacījumo mēnešreižu laikā:

    • mēnešreižu laikā divreiz dienā būtu jāapmazgājas ar intīmās higiēnas līdzekļiem vai ar tīru ūdeni;
    • regulāri, vismaz ik pēc piecām, sešām stundām ir jāmaina paketes un tamponi. 
    • tas, ka meitenei vēl nav bijušas dzimumattiecības, nenozīmē, ka viņa nedrīkst lietot tamponus;
    • sākumā būtu ērtāk lietot mazā izmēra tamponus, bet, ja meitenei ir stiprākas mēnešreizes, tad var lietot arī tamponus, kas ir lielāka izmēra.
 

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti