Kopā ar latviešu animācijas filmu "Saule brauca debesīs" nāk klajā arī jauns hīts Jura Kaukuļa izpildījumā

Mūziķis Juris Kaukulis un folka grupa “Jauno Jāņu orķestris” laiž klajā singlu “Saule brauca debesīs” – vienu no dziesmām, kas tapusi īpaši Rozes Stiebras jaunajai animācijas filmai, kuras fragmenti redzami arī dziesmas videoklipā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras filma “Saule brauca debesīs” tapusi programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros un pie skatītājiem nonāks īsi pirms valsts simtās jubilejas – 15. novembrī, savukārt mēnesi pirms pirmizrādes ir iznācis singls no īpaši filmai veidotā skaņu celiņa, ko mūziķis Juris Kaukulis radījis un ieskaņojis sadarbībā ar folkmūzikas apvienību “Jauno Jāņu orķestris”. 

“Viena no filmas lielākajām vērtībām ir pašas Rozes izvēlētie dainu vārdi, kas kļuva par dziesmu pamatu. Tie skan cauri varoņu piedzīvojumiem kā pārpasaulīgs, bet mīļš latvju senču korītis. Tituldziesma ir reizē jaunākā un vecākā dziesma visā filmas skaņu celiņā, ko tagad nododam klausītāju vērtējumam. Uzmetums tapa pašā mūsu darbošanās sākumā un mainījās līdz ar filmas notikumiem, varētu teikt, ka tajā savā ziņā ir uzsūkusies visa filmas būtība. Dziesmā skan  īsais tumsas un gaismas mijas mirklis pirms saules lēkta, cīniņš un šaubas, ka saulīte varētu arī neuzlēkt. Bet re, tas tomēr notiek, jo tāda ir kārtība. Saule nav ābols, ko var apēst kaza vai iebāzt ķešā vilks! Un tas ir mirklis, kad atkal kāda tumsa ir izkliedēta,” par jauno dziesmu stāsta Juris Kaukulis.

Rozes Stiebras filma tapusi pēc folkloras motīviem. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēku, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam. 

Reklāma
Reklāma

“Es ļoti gribēju uzņemt filmu uz Latvijas simtgadi kā pateicību un dāvanu uz valsts dzimšanas dienu un ilgi meklēju spēcīgu stāstu – lasīju mūsu oriģinālliteratūru caur un caur, bet nevarēju atrast neko īsti piemērotu tieši animācijai. Un tad es padomāju ka varētu uzņemt filmu pēc tautasdziesmām, jo tajās ir iekodēts viss tas labākais un stiprākais, kas mums ir. Gan vieglums un līksmība, gan dziļāks, filozofiskāks slānis, kas sevī ietver visu gadsimtiem krāto tautas gudrību, pasaules redzējumu un ētiku; visu, kas vajadzīgs cilvēka dzīvei, lai viņš dzīves beigās nekaunētos par to, kā ir dzīvojis. Bet nebaidieties – šī būs piedzīvojumiem bagāta un līksma filma,” par jauno filmu stāsta Roze Stiebra

Animācijas filma "Saule brauca debesīs" top "Studijā Lokomotīve", kas dibināta 1995. gadā un ir viena no aktīvākajām un produktīvākajām studijām Baltijā. Filmas režisore ir Roze Stiebra, tās producents – Roberts Vinovskis, bet filmas galvenā māksliniece ir Ilze Vītoliņa. Lomas filmā ierunājuši tādi pazīstami aktieri kā Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Zane Daudziņa, Guna Zariņa, Ainārs Ančevskis, Dita Lūriņa un citi.

Saistītie raksti