Apceļo Latviju rudenī: četri rudenīgi velomaršruti ģimenei

Kamēr Latvija vēl aizvien tiek lutināta ar siltām rudens dienām, ir pēdējais laiks visai ģimenei doties velo piedzīvojumā un noķert zeltainā rudens skaistos skatus.

Pats patīkamākais ir izvēlēties maršrutu, taču pirms tā plānošanas ir jāizvērtē braucēju pieredze, jāpārliecinās par velosipēdu tehnisko stāvokli, kā arī jāatsvaidzina zināšanas par drošības noteikumiem uz ceļa.

FOTO: Shutterstock.com

Pats patīkamākais ir izvēlēties maršrutu, taču pirms tā plānošanas ir jāizvērtē braucēju pieredze, jāpārliecinās par velosipēdu tehnisko stāvokli, kā arī jāatsvaidzina zināšanas par drošības noteikumiem uz ceļa.


Pats patīkamākais ir izvēlēties maršrutu, taču pirms tā plānošanas ir jāizvērtē braucēju pieredze, jāpārliecinās par velosipēdu tehnisko stāvokli, kā arī jāatsvaidzina zināšanas par drošības noteikumiem uz ceļa.

Izvērtējot savas velokomandas spēku un pieredzi, jāņem vērā ne tikai attālums, bet arī laikapstākļi. Ja laukā būs spēcīgs, ilgstošs pretvējš, tas var ieviest izmaiņas iecerētajā braukšanas intensitātē un laikā.

Tāpat pirms došanās ceļā ir ļoti svarīgi parūpēties par pietiekamām šķidruma rezervēm, sagatavojot dzeramā ūdens krājumus visiem brauciena dalībniekiem. Taču, ja izvēlētais maršruts ir garāks un prasīs vairāk spēka, padomā arī par pārtikas grozu, kas būs piemērots personu skaitam un brauciena ilgumam.

Kā norāda Rimi Bērniem eksperts Klāvs Smildziņš un Rimi Bērniem gardēde Lība Smildziņa, pirms došanās kopīgā ģimenes izbraukumā, svarīgi arī atkārtot drošības noteikumus, braucot ar riteni! Klāva un Lības Smildziņu padomi video formātā pieejami šeit.*

Rimi Bērniem eksperti Klāvs un Lība Smildziņi ir izvēlējušies četrus brīvdienu velo maršrutus:


Siguldas klasika Gaujas Nacionālajā parkā
12 kilometru garš veloceliņš savieno Siguldas skaistākās vietas un interesantākos apskates objektus. Tas piemērots aktīviem velobraucējiem, jo šā veloceliņa reljefs ir gan ar kāpumiem, gan kritumiem, toties, tos pieveicot, skatam pavērsies krāšņā Siguldas ielejas daba.

“Siguldas Sporta centrā” var izbaudīt gigantiskas šūpoles un drosmes torni, pēc tam apskatīt Velnalas tiltu, Krimuldas muižu, serpentīna ceļu un Latvijas slavenāko Gūtmaņa alu, kur aizsākusies leģenda par Turaidas Rozi. Tālāk ceļš ved uz Gaujas tiltu un noslēdzas piedzīvojumu parkā “Tarzāns”. Maršrutu var lejupielādēt šeit.

 

Noķert vēju Liepājā
Maršruts piemērots ģimenēm ar pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, jo virzās pa vietām, kur īpaši netraucē autotransports. Tas daļēji atvasināts no maršruta “Vecliepāja”. Maršruts sākas pie promenādes, kas ir viena no populārākajām pastaigu vietām Liepājā. Te var apskatīt “Dzintara pulksteni”, strūklaku, burinieku “Libava” un zvejas kuģus. Jūrmalas parks ir iemīļota atpūtas vieta liepājniekiem un pilsētas viesiem. Bērnus gaida rotaļu laukums un skeitparks. Gan vecākiem, gan bērniem patiks Zilā karoga pludmale! Velomaršrutu var apskatīt šeit.

Reklāma
Reklāma


Apskatīt zirgus un pili Jelgavā
Maršruts “Jelgava – Lielupes labais krasts” ļauj izbaudīt daudzveidīgo Jelgavas pilsētu, sākot no Kurzemes hercogu kapenēm un savvaļas zirgiem līdz industriālajam mantojumam. Maršruts interesants ikvienam, kas vēlas iepazīt Jelgavas vēsturi videi draudzīgā veidā. Maršruta sākuma un gala punkts ir Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis, kopējais garums – 16 kilometri. Maršrutu var sākt no Jelgavas dzelzceļa stacijas un, ja pietiek spēka, apvienot to ar maršrutu “Jelgava – Lielupes kreisais krasts un Svētes palienes”. Abus maršrutus var lejupielādēt šeit un arī šeit
 

Smiltenes velotakas
Smiltenē un tās apkārtnē izveidotas dažādu garumu un sarežģītības velotakas – 10, 20 un 30 kilometru garas –, kas ved gar interesantām apskates un atpūtas vietām. Informatīvos stendos ir aplūkojamas velotaku shēmas. Šīs takas ir piemērotas arī nūjošanai pavasara, vasaras un rudens mēnešos, bet ziemā – slēpošanai. Vieglākā un arī īsākā trase gan kartē, gan dabā marķēta dzeltenā krāsā. Šī, apmēram 10 kilometru garā trase, ir veicama jebkuram cilvēkam, kurš prot braukt ar divriteni. Iedvesmoties savam velomaršrutam var arī Smiltenes velomaršrutu kartē.

Lai plānotu savus velo piedzīvojumus, radītas vairākas interneta vietnes, kurās ir detalizēti maršruti, kas piemēroti dažādas grūtības līmeņiem. Piemēram: http://www.bicycle.lv, http://www.divritenis.lv, http://www.velovietas.lv, http://www.vidzeme.com/velokarte/.

 

*Video tapšanā par nepieciešamā inventāra nodrošināšanu pateicamies veikalam VeloAtlaides.lv.