Kā ieskābēt kāpostus. Divas pamatreceptes

Klasiskajiem skābētajiem kāpostiem sāli pievieno pēc garšas, taču nedrīkst pārsālīt. Jau pašā sākumā kāpostiem jāgaršo tā, lai uzreiz gribētos tos ēst. Vidēji rēķina 100–150 gramus sāls uz 10 kilogramiem kāpostu, taču tas ir atkarīgs arī no katra garšas izjūtas. Savukārt ātrie skābētie kāposti jāglabā ledusskapī.

Rudens ir skābētu kāpostu laiks!

FOTO: Shutterstock.com

Rudens ir skābētu kāpostu laiks!

Klasiski skābēti kāposti

 

Sastāvdaļas

  • saēvelēti kāposti
  • sarīvēti burkāni
  • sāls
  • ķimenes

 

Gatavošana

  1. Lielā bļodā kāpostus samaisa ar burkāniem, ķimenēm un sāli.
  2. Skābēšanai paredzētā traukā iepilda kārtu kāpostu un stampā, līdz rodas sula. Turpina, līdz trauks ir pilns un kāpostus klāj sulas kārta. Pārklāj ar kāpostu lapām, uzliek slogu un atstāj istabas temperatūrā, lai rūgst.
  3. Ik pa laikam ar karotes kātu iebaksta kāpostos. Ja parādās putas, tās nosmeļ. Kad kāposti vairs nerūgst, tos novieto vēsumā.

 

Ātri skābētie kāposti

Šādai skābēšanai piemērots trauks ir 3 litru burka. Skābētos kāpostu ieteicams uzglabāt ledusskapī.

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • saēvelēti kāposti
  • 800 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 3–4 ēdamkarotes cukura

 

  1. Gatavošana
    Uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru un maisot izkausē, pēc tam atdzesē.
  2. Burkā blīvi pilda kāpostus un pārlej ar marinādi. Uz 2–3 dienām novieto istabas temperatūrā.
  3. Ik pa laikam ar karotes kātu iedur pēc iespējas dziļāk kāpostos, lai piekļūst gaiss. Pēc 3 dienām kāposti ir ēdami.

 

Kādas piedevas un garšvielas piemērotas kāpostu skābēšanai?

Tradicionālās piedevas, ko pievieno kāpostiem, ir Latvijas rudenim raksturīgās dabas veltes: rupjās skaidiņās sarīvēti vai šķēlēs sagriezti burkāni, daiviņās vai šķēlītēs sagriezti vēlie āboli. Interesanti garšo veseli āboli, kas pievienoti skābēšanas laikā. Sarkano biešu šķēles – atkarībā no daudzuma – piešķirs kāpostiem atbilstoši sarkanīgu toni. Laba piedeva ir arī mārrutki, tos var gan sarīvēt, gan sagriezt plānās sloksnītēs. Rīvētie saēdīsies ar kāpostiem, bet sloksnītes pirms ēšanas būs jāizņem laukā. Ātri skābētajiem kāpostiem piedevās iederēsies arī ķiploka daiviņas – jo mazāka kāpostu porcija un jo īsākā laikā paredzēts to apēst, jo smalkāk sakapā ķiplokus.

Atsvaidzinošu garšu un glītu akcentu skābētiem kāpostiem piešķir sarkanās ogas. Klasiskās kāpostu ogas ir dzērvenes, taču, ja saglabājušās svaigas brūklenes vai arī gadās kādu kāpostu porciju ieskābēt agrā rudenī, brūklenes ir līdzvērtīgas konkurentes dzērvenēm.

Ja neskaita sāli un arī cukuru, visiecienītākās garšvielas kāpostu skābēšanā ir ķimenes. Interesantu garšu piešķir koriandra sēkliņas, bet gluži citu – koriandra zaļumi. Tos gan labāk pievienot ātri apēdamajiem kāpostiem. Ne mazāk garšīga piedeva ir arī svaigu pētersīļu un diļļu zariņi. 

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi"