Lielbritānijā miltiem sāk pievienot folskābi, tādējādi samazinot iedzimto defektu riskus jaundzimušajiem

Pēc mediķu uzstājīgiem ieteikumiem un izpētot esošo statistiku, Lielbritānijā miltiem jau tuvāko nedēļu laikā sāks pievienot folskābi, kas ir efektīvākais izdzimtā defekta - spina bifida, novēršanas veids, raksta autoritatīvais izdevums "The Guardian". 

FOTO: Shutterstock.com

Šāda prakse ir apmēram 80. pasaules valstīs, tostarp ASV, ir pasargājusi daudzus bērnus no smaga nervu caurulītes defekta, kas ir iemesls gan smagai invaliditātei, gan pāragrai nāvei.  
ASV sādžu praksi ieviesa 1998. gadā, un iedzimto nervu caurulītes defektu skaits samazinājies par 23%. 

Uzskata, ka pietiekamā daudzumā uzņemot folskābi pirms grūtniecības iestāšanās un pirmajos gaidību mēnešos, nervu caurulītes defektu risks samazinās par 70%. 

Jāatzīmē, ka Lielbritānijā ir īpaši augsts šī defekta skarto bērnu skaits. Laika posmā no 1998. gada līdz 2015. gadam piedzimuši ap 2000 bērnu ar invaliditāti. 
 

Pēc Slimību Kontroles un profilakses centra datiem Latvijā laika posmā no 2000. līdz 2017. gadam  piedzimuši 68 bērni ar mugurkaulāja šķeltni jeb "spina bifida" . 

Topošajai māmiņai ieteicams uzņemt folskābi pietiekamā daudzumā jau mēnesi pirms grūtniecības un vismaz līdz 12. grūtniecības nedēļai, kamēr gaidāmais bērniņš pilnībā izveidojies. Lielākoties Eiropā un arī Latvijā uzskata, ka ieteicamā folskābes deva grūtniecēm ir 400 mikrogramu dienā – tieši tik daudz satur vairums grūtnieču komplekso vitamīnu. 

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti