Gaidām grāmatnīcās Lindas Laplantes krimināldrāmu "Atraitnes"

Oktobra beigās latviešu valodā iznāks amerikāņu rakstnieces Lindas Laplantes krimināldrāma “Atraitnes”, kas jau kļuvis par ikonisku darbu kriminālliteratūras žanrā. Grāmatā stāstīts par trijām sievietēm, kuras pēc savu vīru nāves nolemj īstenot viņu ieplānoto noziegumu. Novembrī pirmizrāde Latvijas kinoteātros gaidāma arī Stīva Makvīna filmai “Atraitnes”, kas uzņemta pēc šīs grāmatas motīviem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

AtraitnesSievišķīgs pavērsiens kriminālliteratūrā

Lindas Laplantes grāmatas “Atraitnes” pirmā versija tika izdota 80. gados, un šis darbs kļuva par pavērsiena punktu detektīvromānu žanrā, kurā dominēja darbi ar vīriešiem kā galvenajiem darbu varoņiem. Sava romāna centrā izvirzot trīs spēcīgas sievietes, Laplante mainīja priekšstatu par kriminālo pasauli kā tikai un vienīgi vīrišķīgu vidi un apvērsa otrādi kriminālliteratūras žanra ierastos spēles noteikumus.

Grāmatas popularitāti veicināja arī tolaik neparastā tēma: stāsts par to, kā gluži parastas mājsaimnieces, kuras dzīvo pavisam ikdienišķu dzīvi, kļūst par ietekmīgu komandu kriminālajās aprindās. Tāpat “Atraitnēs” skartas tādas sociāli nozīmīgas tēmas kā sēras un cilvēka dzīve pēc tuvinieka zaudējuma. Sievietes izvirzīšana centrā, neparasta tematika, spraigs sižets apvienojumā ar varoņu emocionālajām ciešanām, kas aktuālas daudziem: šie bija faktori, kas “Atraitnes” padarīja populāras visā pasaulē. Drīz “Atraitnes” būs iespējams izlasīt arī latviešu valodā: oktobra beigās apgāds “Kontinents” plāno izdot grāmatas tulkojumu.

 

FilmaStīva Makvīna melnā drāma “Atraitnes”

Reklāma
Reklāma

Kad pirms pāris gadiem oskarotais režisors Stīvs Makvīns paziņoja, ka grasās ekranizēt “Atraitnes”, strauji pieauga interese par pašu grāmatu: 2015. gadā tā papildinātā versijā tika izdota vēlreiz. Makvīna filma pasaules pirmizrādi piedzīvojusi šī gada septembrī – galvenajās lomās redzami tādi populāri aktieri kā Laiems Nīlsons, Mišela Rodrigesa, Kolins Farels u.c. Filma jau guvusi pozitīvas kritiķu atsauksmes. Spēlēšanās ar žanru, melnā drāma, episks trilleris – šie ir tikai daži apzīmējumi “Atraitnēm”. Intrigu pastiprina fakts, ka filmas scenārija tapšanā piedalījusies arī Giliana Flinna, populārā psiholoģiskā trillera “Neatrodamā” (Gone Girl) autore. Drīzumā filma gaidāma arī Latvijas kinoteātros.

 

 

Ieskaties: www.kontinents.lv