AS "Grindeks" apbalvo zinātnes izcilības un atklāj interaktīvu zinātnei veltītu izstādi

11. oktobrī par mūža ieguldījumu Latvijas medicīnā un farmācijā D.H. Grindeļa balva pasniegta kardiologam Vilnim Dzērvem-Tālutam. Savukārt par nozīmīgu veikumu zinātnē „Zelta Pūces” balva piešķirta neiroloģei Zandai Priedei. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Godinot Latvijas sasniegumus ķīmijā, bioloģijā, medicīnā un farmācijā, atklāta interaktīva zinātnei veltīta zīmējumu izstāde „Ar aizrautību dzīvībai”, ko sadarbībā ar AS „Grindeks” radījuši gan šī, gan iepriekšējo gadu laureāti.

 

Ar D.H. Grindeļa balvu par mūža ieguldījumu Latvijas medicīnā apbalvots kardiologs Vilnis Dzērve-Tāluts. Kopš 1977. gada viņš strādā Latvijas Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūtā, kur šobrīd ir vadošais pētnieks. Viņa virsvadībā tapuši starptautiski atzīti sirds un asinsvadu slimību un to riska faktoru epidemioloģiskie pētījumi, kas ir bijuši nozīmīgi Latvijas sirds un asinsvadu slimību profilakses programmu veidošanā. V. Dzērve-Tāluts ir vairāk nekā divsimt zinātnisku publikāciju autors, tai skaitā publikācijām un pētījumu protokoliem par meldonija klīniskajiem pētījumiem kardioloģijā.

 

Par izcilu sniegumu zinātnē „Zelta Pūces” balva piešķirta neiroloģei Zandai Priedei, Rīgas Stradiņa universitātes Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedras docētājai. Z. Priedes pētniecība patlaban vērsta uz neirodeģeneratīvo slimību izpēti un pēc iespējas agrīnāku specifisku smadzeņu šūnu bojāejas biomarķieru atklāšanu, kas ļautu laicīgi atpazīt, piemēram, Alcheimera slimības attīstību un palīdzētu novērst riska faktorus. 

„Aiz katra „Grindeks” apbalvojuma ir īpašs vēstījums – tie mums atgādina, ka zinātnei ir izšķiroša nozīme farmācijas industrijas attīstībā, kur ikviena produkta pētniecība un izstrāde balstās zinātniski pamatotos pētījumos – cilvēka veselībai un dzīvībai nozīmīgos atklājumos,” saka AS  „Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans. 


Ar krāsu zīmuļiem stāsta par Latvijas zinātnes sasniegumiem

Reklāma
Reklāma

Sekojot pasaules tendencēm sarežģītu informāciju pasniegt interesanti un saistoši, tapusi pārsteidzoši vienkārša un tehnoloģiski inovatīva zīmējumu ekspozīcija „Ar aizrautību dzīvībai”. Ar krāsu krītiņiem un zīmuļiem uz vienas lapas 14 eksperti, šī un iepriekšējo gadu „Grindeks” izcilības balvu laureāti, izstāstījuši par saviem nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas medicīnas un farmācijas attīstībā. Papildinātās realitātes tehnoloģija – Overly, apmeklētājiem palīdzēs iedzīvināt skices un uzzināt viņu stāstus par paveikto. Izstādes mērķis ir veicināt gan jauniešu interesi par eksaktajām studijām, gan visas sabiedrības izpratni par Latvijas zinātnes sasniegumiem.

Izstāde līdz 31. oktobrim apskatāma Rīgas Stradiņa universitātē, Dzirciema ielā 16. Savukārt no 1. novembra tā būs skatāma LU Dabaszinātņu fakultātē, Jelgavas ielā 1. Ieeja izstādē bez maksas. 
Izstādē piedalījušies gan šī, gan iepriekšējo gadu laureāti – Dr. med. Vilnis Dzērve-Tāluts; Doc. Dr. med. Zanda Priede; Prof. Dr.habil.biol. Elmārs Grēns; Dr. pharm., Asoc. prof. Vija Eniņa; Dace Ķikute; Prof. Dr.habil.med. Jānis Vētra; Dr. chem. Osvalds Pugovičs; Prof. Dr. med. Andrejs Ērglis; Prof. Dr. med. Juris Pokrotnieks; Prof. Dr. med. Ināra Logina; Prof. Dr. pharm. Maija Dambrova; Prof. Dr. hab. chem. Ivars Kalviņš; Dr. pharm. Marina Makrecka-Kūka un Dr. pharm. Edijs Vāvers. 

 

Par balvām 
D.H.Grindeļa balva ir augstākais profesionālais apbalvojums medicīnas un farmācijas jomā, kas tiek piešķirts par godu pirmajam latviešu izcelsmes dabas zinātniekam, ārstam, farmaceitam un profesoram Dāvidam Hieronīmam Grindelim (1776-1836). Pirmo reizi tā tika pasniegta 1995. gadā. Šo apbalvojumu saņēmis akadēmiķis un profesors Jānis Stradiņš, profesors Elmārs Grēns, Latvijas kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis un citas izcilības. Savukārt „Zelta Pūces” un „Sudraba Pūces”, pasniegtas kopš 1998. gada, par izciliem sasniegumiem zinātnē tiek piešķirtas ik pēc diviem gadiem.