Ģimene grib tiesāties par 19 gadus vecā Silvestra nāvi - puisis mira no melanomas, valsts nepalīdzēja

Kopš septembra vidus valsts apmaksāto medikamentu sarakstā iekļauti arī inovatīvi un ļoti dārgi medikamenti metastātiskās melanomas ārstēšanai. Līdz šim to iegādei pacienti lūdza ziedotāju atbalstu pat 100 tūkstošu eiro apmērā, un kopumā palīdzības lūgumi melanomas zālēm sasniedza miljonu eiro. Dienu, kad zāles sāk apmaksāt valsts, nav sagaidījuši 16 pacienti. Un, lai gan zāles negarantē brīnumus, tās ievērojami uzlabo pašsajūtu un ļauj nodzīvot ne vairs mēnešus, bet gadus.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Silvestrs pirms mēneša izdzisa savas omītes Danutes rokās un kopš tā brīža ģimenē nebeidzas asaru straume. Viss sācies pirms 2 gadiem, kad Silvestram uz muguras tika aizrauta dzimumzīmīte. Rindā pie ķiruga Bērnu slimnīcā bijis jāgaida piecus mēnešus. Kad tā tomēr notika, brūce pēc operācijas nedzija un sāpēja, līdz analīzes uzrādīja skaudru vēža diagnozi - melanoma. 
 

"Cik es tagad sēžu un visu pārdomāju, man sen jau vajadzēja trauksmi celt," raudot LTV "Panorāmai" saka Silvestra vecmāmiņa Danute Freiberga. Arī puiša tētis Margots nespēj pārdzīvot dēla nāvi: "Pirms miršanas, tajā vakarā, es ienācu un viņš pat pasmaidīja... Teicu, tiksimies rītā!" Taču tikšanās vairs nebija iespējama, jaunais puisis nomira.

 

To, ka Silvestram vajadzīgs medikaments "Keytruda", kas maksā vairāk nekā 100 000 eiro un kuru valsts neapmaksā, Onkoloģijas centra ārsti pateica tad, kad vēža metastāzes bija jau pārņēmušas visu jaunieša ķermeni. Arguments bijis: šīs zāles ir dārgas, un valsts tāpat sedz tikai 14 000 eiro to iegādei. Danutei Freibergai Silvestrs bija vienīgais mazbērns, un ģimene bijusi gatava ieķīlāt visu, lai dabūtu līdzekļus zāļu iegādei. Visbeidzot 80 000 eiro izdevās savākt ar Ziedot.lv palīdzību. Par šo naudu puisis tika aizvests uz Šaritē klīniku Vācijā, kur pateica, ka vēzis jau sen vairs nav otrajā stadijā, bet gan ceturtajā. 
 

Stāstu par Silvestru lasi šeit: 18 gadus vecais rīdzinieks Silvestrs cer uz līdzcilvēku palīdzību melanomas ārstēšanā 

Reklāma
Reklāma


Silvestrs ir jaunākais Latvijā mirušais melanomas pacients
Tikai 19 gadus vecais Silvestrs ir jaunākais no melanomas sirdzējiem, kas miruši, nesagaidot medikamentus. Šādu cilvēku ir daudz. Pēdējo trīs gadu laikā "Keytruda" zāles nesagaidīja 16 cilvēki, kuri mira ziedojumu vākšanas laikā. Lielākoties tie bija gados jauni ļaudis - 30, 40 un 50 gadus veci. Viņi visi portālā Ziedot.lv lūdza milzīgas summas šo efektīvo zāļu iegādei. Visiem mirušajiem bija darbs, ģimenes, bērni un sapņi par nākotni.

Kopumā melanomas zālēm "Keytruda" sabiedrībai lūgts viens miljons naudas palīdzības, apmēram 100 000 eiro katram lūdzējam. Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta norāda, ka melanoma ir ļoti nepatīkama slimība, bet sirdzējiem vēl jāmeklē tik lieli līdzekļi. Viņa zina teikt, ka nereti tiek ņemti ātrie kredīti, ieķīlāti dzimtas īpašumi - lai tikai "sakasītu" šīm zālēm naudu. 
 

Beidzot zāles apmaksā
Silvestrs un 15 citi cilvēki šo dienu gan nesagaidīja, taču nupat metastātiskās melanomas inovatīvās zāles iekļautas valsts kompensējamo līdzekļu sarakstā. Dažas var izrakstīt ārsts uzreiz, citām vajadzīgs konsīlija slēdziens. "Zāles saņems visi pacienti, kuriem tās vajadzēs," skaidro Nacionālajā veselības dienestā. Tikmēr Silvestra ģimene saka, ka "gatava iet līdz galam" un tiesāties ar ārstiem par puiša pāragro nāvi.

Vairāk par melanomas zāļu sāgu skaties LTV Aijas Kincas sagatavotajā sižetā: