Kā internets var palīdzēt izkļūt no ķezas: divpadsmitgadīga eksperta ieteikumi

Vieni no čaklākajiem interneta lietotājiem ir bērni un jaunieši, kuriem tas ir labs palīgs mācībās un veids, kā sazināties ar vienaudžiem. Tomēr jārēķinās, ka interneta klejojumos ir viegli nonākt bērniem nepiemērotās teritorijās vai sastapties ar negodprātīgiem cilvēkiem, tāpēc gudra un atbildīga interneta lietošana ir būtisks drošības aspekts. 

Supervaronis Klāvs Smildziņš dalās ar vērtīgiem padomiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Supervaronis Klāvs Smildziņš dalās ar vērtīgiem padomiem.

 

Par to, kā internets palīdz risināt ikdienas krīzes situācijas, apgūt jaunas zināšanas un kas jāņem vērā, lai interneta lietošana būtu droša, stāsta Rimi Bērniem 12 gadus vecais eksperts Klāvs Smildziņš, sociālās kampaņas Supervaroņi internetā vēstnieks.

 

Apgūsti kaut ko jaunu!
Internets ir aizraujošs, mēs visi zinām, cik daudz laika nemanot tajā pavadām. Tāpēc ir svarīgi, ko mēs internetā darām, lai tā nebūtu tikai spēļu spēlēšana – internets piedāvā daudz plašākas iespējas. Protams, ir labi šad tad kaut ko uzspēlēt, es arī to daru, bet internets palīdz apgūt daudz ko jaunu un ir noderīgs mācībām vai hobijiem.

Arī es diezgan daudz informācijas atrodu interneta enciklopēdijās un ziņu portālos, kā arī redzu to kā iespēju apgūt dažādas svešvalodas. Mani iecienītākie vlogeri ir no ārzemēm un viņu video ir galvenokārt angliski, tāpēc, tos skatoties, esmu iemācījies valodu. Spēlējot Fortnite, varu ar citiem spēlētājiem sarunāties gan angliski, gan franciski. Mans hobijs jau vairāk nekā piecus gadus ir filmēšana un montāža. Lielāko daļu no tā, ko māku, esmu iemācījies patstāvīgi, skatoties ārzemju video padomus un esmu pārliecināts, ka to var izmantot arī citi.

Ieteikums: Padomā, vai tu izmanto visas interneta iespējas! Vai ir vērts visu vakaru pavadīt, spēlējot spēlīti, ja tu šajā laikā vari uzzināt kaut ko noderīgu?

 

Internets ir palīgs!

Ir arī tādas ikdienas situācijas, kurās var viegli iekulties nepatikšanās, bet internets palīdz visu atrisināt.

Kavēju treniņu. Es trenējos vieglatlētikā, un treniņi notiek dažādās Rīgas vietās. Dažkārt uz treniņu jābrauc ar diviem sabiedriskajiem transportiem. Lai nekavētu, izmantoju Rīgas satiksmes mājas lapu, kur redzu transportu atiešanas grafikus un varu precīzi saplānot savu laiku.

Nesaprotu mājasdarbu. Ja neesmu bijis skolā vai viekārši neesmu sapratis stundā uzdoto, mājasdarbu operatīvi varu precizēt, pajautājot par to klases grupā lietotnē Whatsapp. Šai grupai ir pievienota arī klases audzinātāja. Tāpat ar Whatsapp starpniecību sazinos ar treneriem.

Neko nesaprotu franču valodā. Mācos franču valodu, un šad tad ir gadījies, ka no mājasdarba gandrīz neko nesaprotu. Piemēram, ir uzdots izlasīt un atstāstīt vairāku lappušu tekstu. Bet atstāstīt var tikai to, ko saproti. Tad ņemu palīgā ne tikai franču valodas vārdnīcu grāmatas formā, bet arī Google Translate.

Neatceros draugu dzimšanas dienas. Mums ir liela ģimene – daudz brālēnu un māsīcu. Tāpat arī daudz ģimenes draugu ar bērniem, un man ir grūti visiem atcerēties dzimšanas dienu datumus. Šeit mans palīgs ir Snapchat, kurš parāda, kam šodien ir dzimšanas diena.
 

Ieteikums: Izmanto gudri dažādas vietnes un lietotnes. Internets nav tikai izklaide, tajā ir daudz noderīgas informācijas un palīglīdzekļu, vienīgi jāpārdomā, kas no visa rakstītā ir vērtīgs.

Reklāma
Reklāma

 

Atceries par savu drošību!
Man ir pašam savs vlogs – un te uzreiz jāpiebilst, ka tas nozīmē arī domāt par drošību. Tāpēc mēs ar vecākiem mājās bieži pārrunājam, ko drīkst un nedrīkst darīt internetā, kādu informāciju nevajadzētu publiskot un kurus cilvēkus var filmēt un fotografēt, bet kurus labāk nē. Internetā ir jāuzvedas pieklājīgi un ar cieņu – tāpat kā mājās vai skolā. Diemžēl ne visi to ievēro, tāpēc jāizvērtē, kam vari uzticēties, piemēram, svešiniekiem nevajadzētu izpaust informāciju par sevi.

Ieteikums: Visu, ko ieliksi internetā, tur varēs atrast arī pēc daudziem gadiem, tāpēc pārdomā, vai ir vērts.

 

Nepiesārņo datoru vai telefonu!

Ikdienā lietoju pārbaudītas un zināmas vietnes. Protams, gadās arī atrast kaut ko jaunu un interesantu, taču ir jāseko līdzi, kādas lapas apmeklējam. Arī es pats iepērkos internetā, man ir drošiem pirkumiem reģistrēta norēķinu karte, bet neskatoties uz to, jāatceras, ka visas lapas nav pirkumiem drošas. Tā kā negribu uzķerties uz krāpniekiem vai ielaist savā datorā vīrusu, ja nezinu, vai kāda lapa ir droša, labāk pajautāju vecākiem.

Ieteikums: Never vaļā šaubīgas saites! Ja neesi pārliecināts, vai vietne ir droša, pajautā, ko par to domā tavi vecāki.

 

Komentē psiholoģe, Rimi Bērniem eksperte Iveta Aunīte: “Pat ja bērni zina, ka šaubīgas vietnes apmeklēt nevajadzētu, izziņas kāres un pieredzes trūkuma iespaidā viņi mēdz iemaldīties nevēlamās teritorijās. Vecākiem būtu ieteicams regulāri pārrunāt ar bērnu interneta lietošanas noteikumus un radīt tādu gaisotni, lai bērns uzticētos un vērstos pie vecākiem šaubu gadījumos vai nepatīkamās situācijās. Konsekventi ievērojot dažus vienkāršus principus, vecāki var sekmīgi uzraudzīt bērna paradumus internetā.
 

Nosauciet bērnam vietnes, ko atļaujat izmantot, bet neizceliet tās, kuras uzskatāt par bīstamām vai vecumam neatbilstošām. 

 

Ieteicams atļaut, nevis aizliegt. Nosauciet bērnam vietnes, ko atļaujat izmantot, bet neizceliet tās, kuras uzskatāt par bīstamām vai vecumam neatbilstošām. Aizliegtais auglis vienmēr ir vilinošs, tāpēc aizliegums, visticamāk, darbosies kā pamudinājums šīs vietnes slepus apmeklēt.

Galvenais filtrs un aizsardzība ir nevis parole, bet vecāki. Sekojiet bērna gaitām tīmeklī, pārrunājiet dažādas situācijas, pastāvīgi atgādiniet, ka nedrīkst publiskot savu vai ģimenes locekļu personīgo informāciju.

Ir svarīgi bērnam likt saprast, ka par savām darbībām jāuzņemas atbildība un jebkurai rīcībai ir sekas. Ja bērns pārkāpj noteikumus, uz noteiktu laiku ierobežojiet interneta vai mobilo ierīču lietošanu.”