Vienaudžu konfliktus skolā veicina nepietiekama bērnu uzraudzība? Bērnu pieskatīšana starpbrīžos

Vai bērni skolas starpbrīžos bieži nonāk konfliktsituācijās, jo brīvais laiks skolā netiek pietiekami pārraudzīts un organizēts, vai tā pavadīšanai skolā nav piemērotu vietu?

Kas pie vainas, kad starpbrīžos bērnu starpā rodas konflikti?

FOTO: Shutterstock.com

Kas pie vainas, kad starpbrīžos bērnu starpā rodas konflikti?

Konfliktējošas attiecības starp vienaudžiem gan pirmsskolas, gan vispārējās izglītības iestādēs, kas liecina par nepietiekamu bērnu uzraudzību arī skolu starpbrīžos un ģimenē – diskusiju rosina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas izplatīts paziņojums. Tajā atkārtoti uzsvērts – bērnu tiesību pārkāpumi tiktu ierobežoti, ja pieaugušie pievērstu vairāk uzmanības tam, kā bērni vada brīvo laiku skolā un mājās. 

Kādas ir inspekcijas konstatētās nepilnības, kā tās novērst un kas uzrauga to, kā skolēni pavada no mācību stundām brīvo laiku, vispirms jau starpbrīžos, Ģimenes studijā diskutē Rīgas 49.vidusskolas direktors Imants Mednis, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (BTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktores vietniece Baiba Skrabāne, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece Audra Šauere.

 

"Nepietiekamas uzraudzības dēļ starp bērniem veidojas konfliktsituācijas gan skolās, gan pirmsskolas iestādēs, arī vardarbības gadījumi. Bērniem ir pietiekami daudz laika šādu attiecību veidošanai," skaidro Baiba Skrabāne. "BTAI saņem arī informāciju par konfliktiem ģimenē, pozitīvais – arvien vairāk par to ziņo cilvēki, kas nav saistīti ar konkrēto ģimeni."

 

"Skolai jābūt iekārtotai tā, lai bērniem starpbrīžos būtu iespējams laiku pavadīt droši, bez riska par vardarbības iespējām," tā skolas atbildību bērnu drošības jautājumos skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vecākā inspektore Baiba Skrabāne.

Rīgas 49.vidusskolas direktors Imants Mednis iepazīstina ar savas skolas pieredzi - skolā starpbrīžus katrā vecuma grupā skolēni pavada dažādi. Mazākos bērnus pieskata dežūrskolotāji, viņi pieskata visas telpas, kurās var atrasties bērni. Lielākiem bērniem ir dežūras, tā bērni tiek pieskatīti un veidojas attiecības starp lielākiem un mazākiem bērniem.

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītājas vietniece Audra Šauere norāda, ka ir labo piemēru skolas, bet ir skolas, kurās kārtība ārpusstundu nevedas pārāk labi. Visbiežāk starpbrīžos bērni laiku pavada gaiteņos, dažās skolās atļauj izmantot telefonus. Gaitenī nav, kur sēdēt, uz grīdas sēdēt neļauj, tā rodas konflikti. Ir labie piemēri – skolas, kur var iziet ārā, ir pufi, kur sēdēt, uz grīdas uzzīmētas spēles, parks pie skolas, kur brīvo laiku ārā bērni var pavadīt cauru gadu.

 

Klausies visu raidījumu!

 

Avots: www.lsm.lv un lr1.lsm.lv