Biezeņi no sezonālajiem augļiem un dārzeņiem bērniem līdz 6 mēnešu vecumam

Nekas nav labāks par pašu gatavotu biezeni mazulim. Kādus sezonālos augļus un dārzeņus izmantot, iesaka “Rimi bērniem” eksperte un uztura speciāliste Olga Ļubina un “Rimi bērniem” eksperts un pavārs Normunds Baranovskis.

 

FOTO: Normunds Baranovskis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

FOTO: Normunds Baranovskis

Rudens ir brīnišķīgs laiks, kad gan paši baudām svaigus, savā dārzā audzētus augļus un dārzeņus, gan varam tos piedāvāt nogaršot arī zīdaiņiem, kuriem ir laiks uzsākt piebarošanu. Pēc Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) rekomendācijām, zīdaiņu piebarošana jāuzsāk ne agrāk kā 17 nedēļu vecumā un ne vēlāk kā 26 nedēļu vecumā.

Piebarošana jāsāk ar dārzeņiem, piemēram, ar kabačiem, ziedkāpostiem, brokoļiem, burkāniem. Pēc tam kad ir ēsti trīs veidu dārzeņi, mazuļa ēdienkartē var sākt ieviest augļus – ābolus, plūmes un bumbierus. Priekšroka vienmēr jādod sezonāliem augļiem un dārzeņiem.

Sākotnēji biezeņus vajag gatavot tikai no viena veida dārzeņiem vai augļiem – ja parādīsies alerģiska reakcija, jūs konkrēti zināsiet, kurš produkts to izraisījis. Ja nekādu negatīvu reakciju nav, biezeņos var tos sākt miksēt kopā. Burkānus un ķirbjus mazuļa ēdienkartē ieviesiet pēc ziedkāpostiem un kabačiem, jo tiem ir augstāks alerģisko reakciju risks. 

Iesaku pamēģināt ziedkāpostu un kartupeļu biezeni, pirms pasniegšanas tam pievienojot dažus olīveļļas pilienus. Ābolus var lieliski kombinēt ar ķirbjiem. Plūmes iesaku pamēģināt pagatavot kopā ar āboliem. Atcerieties, ka augļi un dārzeņi pirms gatavošanas termiski jāapstrādā, vislabākais gatavošanas veids – tvaicēšana.
 

Ziedkāpostu un kartupeļu biezenis

  • Ziedkāposts 5 daļas
  • Kartupeļi 1 daļa

Kartupeļus notīra, sagriež mazākos gabalos. Ziedkāpostu sadala mazākos gabalos un kopā ar kartupeļiem tvaicē, līdz tie mīksti. Samaļ biezenī.

 

Saldo kartupeļu biezenis

  • Saldais kartupelis 5 daļas
  • Miltains kartupelis 1 daļa

Nomizo kartupeļus, sagriež mazākos gabalos un liek tvaicēt līdz gatavībai. Der pamēģināt novārīt tos ar mizu, tad nomizot, pievienot nedaudz olīveļļas un sastampāt biezenī.


Ābolu un plūmju biezenis
 

  • Āboli 1 daļa
  • Plūmes 1 daļa

Plūmes attīra no kauliņiem. Ābolus attīra no serdes. Liek cepamajā traukā un cep dažāda lieluma gabalos 170 grādos 15 minūtes. Izspiež biezeni caur smalku sietu. Atdzesē.
Variē ar āboliem, saldākiem un miltainākiem.

Reklāma
Reklāma

 

Burkānu un cukīni biezenis
 

  • Burkāni 1 daļa
  • Cukīni 2 daļas

Nomizo burkānus, sagriež mazākos gabalos un liek tvaicēties. Kad burkāni kļuvuši mīksti, pievieno cukīni gabalus un tvaicē, līdz mīksti.
Samaļ biezenī.

 

Ķirbja biezenis
Muskata ķirbja vai sviesta ķirbja biezeni vislabāk gatavot, to tvaicējot vai pat vārot. Tas tādēļ, lai ķirbja gabaliņi uzsūktu ūdeni, citādi biezenis var izdoties ļoti biezs, kas mazulim varētu būt par smagu sagremošanai.


Receptes sagatavoja “Rimi bērniem” eksperts un pavārs Normunds Baranovskis

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti