Ģenerāltīrīšana ziemu gaidot: ko un kā darīt, lai visu paveiktu efektīvi un ātri

Kāpēc jāveic mājokļa ģenerāltīrīšana? Tās laikā notiek savdabīga revīzija – nomazgā logus, notīri putekļus un zirnekļu tīklus, pārskati lielas un mazas lietas… Tīrība ietekmē mūsu pašsajūtu, veselību un dzīvesstilu, tāpēc mājokļa ģenerāltīrīšana ir objektīva nepieciešamība, un ideāli, ja to var veikt vismaz reizi gadā.

Paklājus izsūc ar putekļsūcēju un izmazgā ar speciālajām putām.

FOTO: Shutterstock.com

Paklājus izsūc ar putekļsūcēju un izmazgā ar speciālajām putām.

Sagatavojies!

  • Lai zinātu, ar ko sākt un kādā secībā veikt darbus, pirms ģenerālās tīrīšanas sastādi plānu.
  • Izvēlies, kādus mazgājamos un tīrāmos līdzekļus lietosi.
  • Aprēķini aptuveno laiku katras darbības veikšanai.
  • Izvērtē darbu kārtību un organizāciju, piemēram, parūpējies, lai mājās nebūtu traucējošas personas un, ja nepieciešams, būtu palīgi.

 

Darbu secība

Lai saprastu, kādā secībā veikt darbus, rūpīgi apskati mājokli un izvērtē, kuras vietas prasās pēc sakārtošanas un iztīrīšanas.


Kad ir skaidrs, ar ko sākt, ķeries pie pirmās telpas tīrīšanas. Tīrīšanu vienmēr veic no augšas uz leju pulksteņrādītāja virzienā.

 

Vispirms tīri istabas, pēc tam vannas istabu, tualeti un priekšnamu, un kā pēdējo – virtuvi, kurā parasti ir visvairāk darba. Pirms tīrīšanas sakārto lietas, lai nav lieku, ko tīrīt, un lai visas atrastos savās vietās. 

 

Ja pie loga ir aizkari, tos noņem un liec mazgāties veļas mašīnā. Arī žalūzijas noņem un nomazgā vannā; ja tas nav iespējams, tīri pie loga, taču pirms loga mazgāšanas.

 

Horizontālo žalūziju vieglākai tīrīšanai laikus iegādājies speciālās birstes.

 

Tālāk ķeries pie pārējo telpas daļu tīrīšanas. Griestus un sienas, ja iespējams, nomazgā ar mitru drānu vai nosūc ar putekļsūcēju, izmantojot speciālo uzgali. Flīžu sienas kārtīgi nomazgā.

 

Nomazgā aizkaru karnīzes un visus gaismekļus – lustras, sienas un galda lampas. Pēc tam notīri logus un spoguļus, turklāt stikla virsmu tīrīšanu vari veikt ar speciālajām lupatiņām bez ķīmisko līdzekļu klātbūtnes. Mazgājot pakešu logus, šķirbu un starpu ērtākai tīrīšanai izmanto vates kociņus un cieto saru otiņas. Notīri un nomazgā telpu durvis un ārdurvis, kā arī kājlīstes.

 

Pārbaudi, vai kaut kur nav aizķērušies zirnekļu tīkli.

 

LASI ARĪ: Mājas uzkopšana bez sadzīves ķīmijas? Praktiski padomi ekoloģiskai mājas tīrīšanai 

Mēbeļu audums: kādas ir tā būtiskākās īpašības un pareiza tīrīšana

Praktiski padomi rotaslietu kopšanai. Turpinām mājas ģenerāltīrīšanu!

 

Reklāma
Reklāma

Tālāk ķeries pie mēbeļu sakopšanas – sāc ar korpusa mēbeļu augšējiem plauktiem, iztīri bufetes un kumodes, skapjus, izrevidē lietas un no nevajadzīgajām atbrīvojies – atdod labdarībai vai izmet ārā. Tīrot mēbeles, skapju durtiņas turi atvērtas, lai mitrums nožūtu ātrāk. Koka mēbeļu plaknes ievasko ar speciālo koksnes aizsardzības līdzekli, lamināta mēbelēm pietiks ar vienkāršu nomazgāšanu.

 

Izvērtē, vai jānomazgā bufetēs, plauktos un skapjos esošie trauki un citas lietas. Notīri gleznas un foto rāmjus.

 

Mīkstās mēbeles izsūc ar putekļsūcēju un nomazgā ar speciālo paklāju un mēbeļu šķīdumu. Īpašu uzmanību pievērs gultām – izsūc un, ja nepieciešams, izmazgā arī matračus un pārgriez uz otru pusi, lai tie neiegulētos.

 

Lai darbs ritētu raitāk un būtu patīkamāks, izslēdz televizoru un ieslēdz mūziku. Atver logus, lai telpas izvēdinātos un netraucētu putekļi un tīrīšanas līdzekļu smakas.

 

Telpaugus aiznes uz vannu un nodušo, izgriez sausās lapas, noskalo podiņus.

 

Tīrot apģērbu skapi, veic revīziju – to, kas vairs neder, pārvieto atdodamo lietu kastē vai, ja tomēr ceri, ka noderēs, novieto atsevisķā plauktā.

 

Neaizraujies ar fotogrāfiju un vecu žurnāli apskati – to revīzijai atvēli laiku garajos ziemas vakaros.

 

Visbeidzot – ķeries pie grīdu uzkopšanas, mēbeles šīs procedūras laikā sabīdi istabas centrā, lai tiec klāt vietām, ko regulārā uzkopšanā nedari. Izsūc putekļus, koka grīdu nomazgā ar speciālo līdzekli un vajadzības gadījumā ievasko. Paklājus izsūc ar putekļsūcēju un izmazgā ar speciālajām putām. Kārtīgi nomazgā flīžu grīdas, pievēršot uzmanību flīžu šuvēm – tās mēdz gada laikā nomelnēt, tāpēc ir rūpīgi jāiztīra.

 

Atsevišķu laiku atvēli virtuvei – vispirms iztīri visus skapīšus, veic revīziju noliktavās un saimniecības novietnēs, rūpīgi notīri visas virsmas – sākot ar fasādēm un beidzot ar galdu. Bez žēlastības izmet visus traukus, kuriem ir plaisas un kaut nelieli bojājumi. Īpaši rūpīgi notīri plīti un cepeškrāsni, atkausē un iztīri ledusskapi.

 

Tādā pašā secībā iztīri priekšnamu (ieziemo vasaras apavus un sezonas apģērbu), vannas istabu un tualeti.

 

Tīrīšanas beigās piekarini izmazgātos aizkarus un žalūzijas, pārmaini gultasveļu, pledus un gultas pārklājus.

 

Lai gan šķiet, ka tas ir nepārvarams darbu kalns, pareizi saplānojot un nenovirzoties no plāna, tiksi galā ar šiem darbiem pieteikami ātri.

 

Žurnāls "100 Labi Padomi"