Datorizēta skrīninga programma "RehaCom" bērna uzvedības problēmu koriģēšanai

Bērnam ir grūtības koncentrēties, viņš ir  izteikti nemierīgs, varbūt izklaidīgs, nepacietīgs vai ļoti emocionāls? Vecāki sāk bažīties, ka bērns ir slinks, nevar saņemties mācībām vai vienkārši neprot uzvesties. Taču ne vienmēr pacietības un uzmanības trūkums ir rakstura īpašība. 

Datorizēta skrīninga programma RehaCom  bērna uzvedības problēmu koriģēšanai

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Noteiktas uzvedības pazīmes var būt raksturīgas konkrētam vecuma posmam, bet dažreiz tās  var nozīmēt noteiktu kognitīvo spēju nepietiekamu attīstību un veselības problēmas, kas ir ārstējamas un koriģējamas.  Precīzi noteikti un izvērtēt problēmu var palīdzēt īpaša datorizēta skrīninga programma “RehaCom”. 
 

Rīgas veselības centra ergoterapeite Sabīne Maciase, kas strādā ar šo programmu, stāsta, ka pasaulē tā tiek izmantota jau 25 gadus. Tā ir piemērota bērniem sākot no 6 gadus vecuma, bet  tikpat efektīvi ir izmantojama arī pusaudžiem, pieaugušajiem un senioriem, ja ir dažādi izziņas funkciju un adaptācijas traucējumi, stāvokļi pēc insultiem vai citām traumām, kas ietekmē kognitīvās spējas. Kognitīvās spējas nozīmē spēju sajust, uztvert, atcerēties, domāt, analizēt un iztēloties... 

 

Iegūtie rezultāti palīdz precīzi noskaidrot, vai bērnam ir vienkārši ‘briesmīgs’ raksturs un viņš nevar saņemties, vai arī tie ir nopietnāki veselības traucējumi, piemēram, uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms



Datorizēta izziņas skrīninga un terapijas programma pieejama RehaCom latviešu un krievu valodā. Tās darbības princips ir vispirms veikt datorizētu testu, liekot lietotājam veikt noteiktas darbības. Iegūtie rezultāti palīdz precīzi noskaidrot, vai bērnam ir vienkārši ‘briesmīgs’ raksturs un viņš nevar saņemties, vai arī tie ir nopietnāki veselības traucējumi, piemēram, uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms, redzes lauka traucējumi u.c. Taču svarīgi uzsvērt, ka programma ir paredzēta un noderīga arī praktiski veseliem bērniem.

Ergoterapeits ar RehaCom programmas palīdzību var gan novērtēt personas izziņas spējas un diagnosticēt iespējamos kognitīvos traucējumus, gan arī veikt atbilstošu, konkrēti viņam pielāgotu terapiju izziņas funkciju veicināšanai.

Ergoterapeite stāsta, ka, strādājot ar klīniski pierādīto un zinātniski pamatoto RehaCom programmu, mazā pacienta novērtējumam jeb viņa izziņas skrīningam izmanto 9 moduļus, kas izvērtē sekojošas spējas:

  • modrība,
  • dalītā uzmanība,
  • selektīvā uzmanība,
  • darba atmiņa,
  • telpiskā skaitļu meklēšana,
  • vārdu atmiņa,
  • loģiskā domāšana,
  • vizuālā lauka  vizuālās skenēšanas.
Reklāma
Reklāma


Svarīgi, ka ergoterapeits ne tikai skrīninga noslēgumā iegūst datus un salīdzina konkrētā bērna rezultātus ar vidējo rādītāju atbilstošajā populācijas vecuma grupā, bet arī visa novērtējuma procesa gaitā ‘saņem’ no programmas nepārtrauktu analīzi, tūlītēju atgriezenisku saikni un, kas pats galvenais, specifiskus terapijas moduļus (to ir vairāk par 20) traucēto (gan vienkāršo, gan sarežģīto kombinēto) kognitīvo funkciju uzlabošanai ar uzdevumiem, kas automātiski adaptēti atbilstoši to veicēja spējām.”
 

Vecākiem varētu šķist – atkal un arī te tās jaunās tehnoloģijas, atkal tie datori, kuri, saprotams, visai lielā mērā vainojami pie bērnu un jauniešu nespējas ilgstoši fokusēties uz vienu lietu, pacietīgi iedziļināties veicamajā darbā vai uzdevumā un koncentrēties to izpildei. Taču pēc ergoterapeites domām tā ir tomēr visai svarīga priekšrocība, ka šī programma ir datorizēta – ar to strādājot, bērns vai jaunietis jūtas ērti un brīvi, jo atrodas un darbojas sev labi zināmā un ierastā vidē, tāpēc viņa iesaistīšanās līmenis ir augsts. Kaut dažubrīd darbs ar programmu var šķist kā spēle, praktiski tas tā nav - veicamo uzdevumu sarežģītību programma automātiski pielāgo konkrētā lietotāja spējām un uztveres ātrumam, tāpēc patiesībā visu laiku norit intensīvs un fokusēts domāšanas, uztveres treniņa process.
 

Programma ir pieejama Rīgas veselības centra filiālēs – “Imantā”, Iļģuciemā”, ‘Torņakalnā” un “Ķengaragā”. Uz izmeklējumu ar  RehaCom programmu nosūtījumu var iedot gan ģimenes ārsts, tad bērnam pienākas 5 bezmaksas apmeklējuma reizes, vai arī rehabilitologs, ar kura doto nosūtījumu ir 10 bezmaksas reizes.  
 

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs