Latvijā - pasaules līmeņa iespējas vīriešu neauglības ārstēšanai

Vīriešu neauglības problēma kļūst arvien aktuālāka visā pasaulē, tomēr attīstoties medicīnas tehnoloģijām, šo problēmu iespējams ārstēt arī tajos gadījumos, kas iepriekš šķituši bezcerīgi. Kādas iespējas ir Latvijā, stāsta Klīnikas EGV ārsts urologs, andrologs Kirils Ivanovs.

Ārsti atzīst — mums ir pieejamas visas tās pašas iespējas, kas vadošajās ārzemju klīnikās, mums ir pasaules līmeņa tehnoloģijas.

FOTO: Shutterstock.com

Ārsti atzīst — mums ir pieejamas visas tās pašas iespējas, kas vadošajās ārzemju klīnikās, mums ir pasaules līmeņa tehnoloģijas.

Pāra, ne indivīda neauglība
„Neauglība ir diagnoze, ko nosaka, ja pāris viena gada laikā nespēj panākt grūtniecību ar regulāru dzimumdzīvi, kas ir divas trīs reizes nedēļā,” stāsta dr. K. Ivanovs. Lai gan problēma var būt kā sievietei, tā arī vīrietim, un ārstēšanas process katram dzimumam ir atšķirīgs, ir korekti runāt tieši par pāra neauglību. „Sievietei neauglība asociējas ar nespēju realizēt vienu no saviem svarīgākajiem mērķiem — kļūt par māti, un viņa bieži vien jūtas nepareiza un izmisusi, savukārt vīrietim neauglība nozīmē tikpat spēcīgu vīrišķības zudumu, kas var veicināt depresiju un izolāciju. Taču sievietes biežāk iet pie ārsta un meklē risinājumus, kamēr vīrieši ir kūtrāki,” uzsver ārsts. 

 

Sievietei neauglība asociējas ar nespēju realizēt vienu no saviem svarīgākajiem mērķiem — kļūt par māti, un viņa bieži vien jūtas nepareiza un izmisusi, savukārt vīrietim neauglība nozīmē tikpat spēcīgu vīrišķības zudumu.


Pasaules līmeņa tehnoloģijas Latvijā
Taujāts, kādas ir vīriešu neauglības ārstēšanas iespējas Latvijā, eksperts atzīst — mums ir pieejamas visas tās pašas iespējas, kas vadošajās ārzemju klīnikās, mums ir pasaules līmeņa tehnoloģijas. Vīriešu neauglības cēloņi ir dažādi: tā var būt samazināta spermas kvalitāte, spermatozoīdu trūkums spermā, maza spermatozoīdu koncentrācija, traucēts spermatozoīdu kustīgums vai neatbilstīga uzbūve, ko savukārt izraisa daudzi citi faktori — pašreizējās un jau pārslimotās slimības, neveselīgs dzīvesveids, ārējās vides ietekme  un, protams, ģenētiski faktori. „Esmu vienmēr uzskatījis, ka vīriešu neauglības problēmai jāpieiet kā vienotam veselumam, tāpēc Klīnikā EGV, kur strādāju, ir atvērts pirmais Androloģijas centrs Latvijā. Centrā ikviens vīrietis var saņemt konsultācijas par vīriešu auglības jautājumiem, erekcijas problēmām, seksuāli transmisīvajām slimībām un citiem jautājumiem. Nodrošinām pilnvērtīgu konsultāciju un terapiju par visiem jautājumiem, kas var būt izšķiroši vīrietim,” stāsta ārsts. 

 

Šobrīd vīriešu neauglības ārstēšanas iespējas ir ievērojami plašākas un efektīvākas nekā jebkad iepriekš.

Reklāma
Reklāma



Ko gaidīt no konsultācijas
Konsultācija par auglības jautājumiem vai erektīlās funkcijas traucējumiem vīrietim var izraisīt mulsumu, tāpēc pacientam ir svarīgi zināt, kas notiek apskates laikā. Vispirms ārsts runā ar pacientu, tad veic dzimumorgānu — dzimumlocekļa, prostatas un sēklinieku — vizuālo apskati, pēc tam arī urīnceļu ultrasonogrāfiju un doplerogrāfijas izmeklējumus. Svarīgs izmeklējums ir arī spermogramma — spermas analīze, kas nosaka spermas spēju apaugļot olšūnu. Atbilstoši izmeklējumu rezultātiem tiek izveidots ārstēšanas plāns, ko veido medikamenti, dzīvesveida korekcijas vai, ja nepieciešams, minimāli invazīvas uroloģiskās operācijas vai  vīriešu neauglības ķirurģiskā ārstēšana — TESE, PESA, mikro TESE vai MESA.  „Īpaši lepojamies ar iespēju piedāvāt mikro TESE procedūru, kas, papildināta ar medicīnisko apaugļošanu, spēj dot iespēju kļūt par tēvu tiem vīriešiem, kuru spermā neatrod spermatozoīdus. Klīnikā EGV šī procedūra tiek veikta ar pēdējās paaudzes operāciju mikroskopu, kas sniedz nepieciešamo palielinājumu, lai šī operācija varētu tikt veikta maksimāli precīzi un saudzīgi. 
Šobrīd vīriešu neauglības ārstēšanas iespējas ir ievērojami plašākas un efektīvākas nekā jebkad iepriekš. Ņemot vērā pieredzi un izglītību, urologs andrologs spēj atrast īpašu pieeju katram pacientam, padarot ārstēšanu komfortablu un cieņpilnu. 

 

LASI ARĪ5 biežākie iemesli vīrieša neauglībai 

Vienpadsmit jautājumi un atbildes par neauglību